Мултифункционалният швейцарски Фрейбергер

0
3145

Конете Фрейбергер, известни също и като Френч-Монтанье, от областта от която произлизат, са порода от Швейцария, от региона на планината Юра. Като впрегатни и лекотоварни са използвани предимно в швейцарската армия. Фрейбергер е с добър нрав и се счита за универсален кон, подходящ за впряг и за езда. Всяка година през август в Сенлеже, в района на швейцарския кантон Юра, се провежда най-известният фестивал Марш, на който се провеждат най-различни изложения и състезания с породата.

История. Присъствието на автохтонната порода коне в планината Юра може да бъде проследено до далечната 1619 г. Съвременната порода е разработена чак през 19-и век, когато тези местни автохтонни коне били кръстосани с английски чистокръвни, англо-нормандски, арденски и арабски коне. Жребецът Валиант, кръстоска между Норфолк и англо-нормандски кон, се счита за основател на породата. Друг известен жребец с нормандско потекло, който е допринесъл за бъдещето развитие на породата е Юрус.

До началото на 19 век развъдната дейност в района разцъфтява, благодарение на активните животновъди. През 1817 г. е имало 4000 записани в регистрите разплодни кобили от породата. Конете са отглеждани предимно, за да бъдат използвани в селското стопанство и от армията, като товарни животни и артилерийски впрегатни коне. Има данни за внос на англо-нормандски коне през 1821 г. и други коне от Англия, Франция, Хановер и Олденбург през 1830г., с цел да се преодолеят недостатъците на първоначалния вид на породата. Породата се възприемала като второстепенна, заради тежката и дебела глава, къса шия и наклонена задница, въпреки че като цяло структурата се оценявала като отлична.

Името Фрейбергер се появява в края на 19 век. То било използвано за три различни вида коне, кръстени преди това на различните области, които обитавали – Френч-Монтанье, Порентри и Делемонт. Наричали ги „Конете на Юра“, а по-късно ги обединили и преименували на Фрейбергер, независимо от коя област произхождат.

До началото на 20 век било обичайно да се използват имена за подвидове, като англо-юра за животни с чистокръвен примес, норманд-юра за тези с англо-нормандско потекло. Едва в края на 20 век името Фрейбергер (Френч-Монтанье) става официално.

През 1970 г. породата е кръстосана и с шведски топлокръвен, особено в елзаските конезаводи.

До 1985 г. около половината от популацията на породата произлиза от тези елзаски видове, но все по-рядко може да се срещне по-традиционният вид на породата. Към днешна дата последни примеси са правени в началото на 1990 г. с Швейцарски топлокръвен кон, с цел да се подобрят ездовите качества на породата. От 1997 г. племенната книга на породата е затворена за външни примеси и кръстоски. През същата година се създава и швейцарска федерация на животновъдите на породата. Днес конете се развъждат при строги правила във федералния конезавод в малкото селце Аванш.

Характеристики. Фрейбергер може да се срещне из цяла Европа, приспособява  се лесно, използва се за лекотоварна земеделска работа, езда и състезания. Това е планински кон, който се справя много добре в полупланински и планински райони, притежаващ естествена и уверена походка в много трудни райони. Конете са широко използвани от земеделските производители на планинските региони на Юра, популярни са в швейцарската армия, която ги предпочита като товарни животни и за използване по време на патрулиране.

Те имат тежка, макар и малка глава, с подчертана линия на челюстта и широко чело. Шията е добре извита и мускулеста, със скосени рамене, с ясно изразена холка, прав и мощен гръб. Те имат прави крака, силни стави и копита. Характерно за породата е, че се среща само в два цвята – алест и кестеняв. На височина достига от 150 см. до 160 см. Породата е изключително подходяща за начинаещи собственици на коне, заради приятния нрав и отстъпчиво поведение, неизискваща особени грижи и без специфични здравословни проблеми.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име