Паунът в света на конете – Американски Садълбред

0
3981

Американски Садълбред е порода от Съединените щати. Създадена e от ездитен тип коне, отглеждани по време на Американската революция. Сред предците на Американския Садълбред са Нарагансет Пейсър, Канадски Пейсър, Морган и Английски чистокръвен кон. Разработен в съвременния си вид в Кентъки, той е използван широко като офицерски кон в американската гражданска война. През 1891 г. е създаден и регистър на породата в САЩ. През 20-и век популярността на породата продължава да расте в Съединените щати и започва износ за Южна Африка и Великобритания, а по-късно и за страни в целия свят, които имат отделни породни регистри.

За тези коне е характерна „бавната походка“, която е особен ход. Конете се използват в различни конни дисциплини, за впряг и за любителска езда. От средата на 1800 г. породата е играла важна роля в конната шоу индустрия на САЩ. Тези коне се появяват в няколко филма, особено по време на Златния век на Холивуд.

Произход. Садълбред има корени от Галоуей и Хоби конете от Британските острови, коне с бавна походка, внесени в САЩ от ранните заселници. Тези животни са били допълнително облагородени в Америка, за да се превърнат във вече изчезналата порода, наречена Нарагансет Пейсър, ездитна и впрегатна порода известна със своята лека походка. Когато през 1706 г. колонистите внесли Английски чистокръвни коне в Америка, те биват кръстосани с Нарагансет Пейсър. Високият износ обаче довежда до изчезването на чистата порода. За да се запазят важни кръвни линии, вместо Нарагансет се въвежда Канадски Пейсър. По времето на Американската революция се разработва обособен вид кон за езда с размера и качеството на Чистокръвния английски кон, но с походката и издръжливостта на пейсърите. Този екземпляр  бил наречен Американски кон.

Други породи, оказали важна роля за развитието на Садълбред през 19 век са Морган, Стандартберд и Хакни. Канадският Пейсър има особено силно въздействие. Най-влиятелният канадски пейсър в кръвните линии е Том Хол, син жребец, роден през 1806 г. След като е внесен в САЩ от Канада, той е регистриран като Американски Садълбред и се превръща в жребеца основател на породата. По-късно Американският кон бил подобрен в Кентъки, където добавянето на повече чистокръвна кръв създава по-висок и по-добре изглеждащ кон, известен като Кентъки Садлер. По време на гражданската война в САЩ Американският Садълбред бил използван често от военните, тъй като бил храбър и издръжлив. През 1891 г. е формирана и асоциацията на породата, която е първа национална асоциация, създадена за американски разработен кон.

Характеристики. Характерни за породата са: глава с прав профил, дълъг, тънък и изваян врат, добре изразена холка, наклонени рамене и добре поставени крака, силен гръб и добре извити ребра. Опашката е високо поставена на нивото на крупата. Много често срещаните окраски при тази порода са кафяво, кестеняво и черно, но напоследък се среща и пинто. На височина при холката достигат от 152 до 173 см и тежат между 450 и 540 кг. Американският Садълбред е известен като най-красивия кон в света и е наричан „паунът в света на конете“. Този кон има стил, чар и класа и всяко движение при него е различно, като че ли едва докосва земята с копита и се носи във въздуха.

Породата днес. Американски Садълбред се използва в няколко различни направления в породни изложения и шоу програми в САЩ. Извън специфичните за породата изложения и демонстрации конете от породата се промотират като добри за дисциплините ендюранс, обездка, комбинирани впрягове и всестранна езда. Използват се и като семейни коне за свободна езда и работа в ранчо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име