Магичният Еднорог

0
11260

Митът за вълшебните лечебни способности на необикновеното четириного – еднорог, занимава векове наред умовете на учени, ловци, лекари, мечтатели

Според преданията рогът на това благородно животно  притежава магически лечебни свойства, пречиства водата и виното от отрови. Легендата има дълга история и сведенията за еднорога често са противоречиви и неясни. За пръв път за него споменава гръцкият историк Ктесиас през ІІІ в. пр. Хр., нарича го Моноцерос (от др. гр. monoceros ), което означава един рог. И най-често го описва като конеподобно животно с един рог в средата на челото и с лъвска опашка. В други древни писания се описва по съвсем друг начин: “Еднорогът е най-силното и свирепо животно, което е невъзможно да бъде уловено. Той има тяло на кон, глава на елен, крака на слон, опашка на глиган и един единствен рог – около 90 см по средата на челото”.

Гръцката дума „rhinoceros” означава с рог на носа и се отнася за същото животно. Това уникално животно е много силно и пронизва всичко, което атакува с огромния си рог. Дори без страх се бие с огромните слоновете и брутално ги пробожда в корема. Еднорогът е прекалено силен, за да бъде хванат по какъвто и да е начин и от най-ловките ловци. Но легенда разказва, че единствено красива девойка може да го спре, когато му се изпречи на пътя. Щом еднорогът я види, моментално забива копита в пътя и смирено тръгва към нея. После бавно полага главата си в скута й и блажено заспива. Само в такава ситуация той може да бъде хванат или убит. В италиански ръкопис от XV век четем, че еднорозите са живели много отдавна и хората почти не са познавали начина им на живот. Друг мит предава, че еднорозите търсели за приятели предимно деца, но дружбата им прекъсвала в момента, в който малчуганите пораствали. Не случайно еднорогът е символ на чистота. Ръкописи за божествените животни, придружени с рисунки, се пазят в различни библиотеки по света, но най-много те са във Великобритания. Илюстрациите на еднорог се различават – на места той е с размерите на козел, но най-често е рисуван като прекрасен бял кон с дълъг спираловиден рог на челото. В много от рисунките са включени и прекрасни девойки. В Кралската британска библиотека се пазят две илюстрации – битки на еднорог със слон, а също така и с две мечки. Мистерията, с която са обгърнати тези митични същества, е дала богат материал за литературата – разкази, приказки, поеми, песни и др.

Една от най-старите истории гласи: “Когато Бог създал земята, той направил река, която текла от Едем, за да напоява рая… Бог казал на Адам да даде имена на животните.  И първото животно, което получило име бил еднорогът. Когато Бог чул името, което Адам произнесъл, Всевишният протегнал ръка и докоснал върха на рога на животното. От този момент нататък еднорогът бил миропомазан и издигнат над другите животни…”

Според преданията на източните народи от Япония и Китай еднорозите били дружелюбни и носели късмет. Те имали конски копита и волска опашка, тяло на елен и красива глава с един рог. Но във всички източници митологичното животно е описано почти по един и същ начин – като красив кон с рог по средата на челото.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име