Терски кон

0
4185

Красавецът на цирковата арена

Красивият кон Терски е една от малкото руски породи коне със сравнително скорошен произход. Представлява силна стабилна версия на Арабския кон, изключително ефективeн в цирковите и спортни манежи. Породата е особено добра в дисциплините прескачане на препятствия и обездка.

Произход. Породата Терски кон е създадена през 20-те години на миналия век в района на Ставропол, в Северен Кавказ. Основната идея била да се замени досегашната съществуваща порода Стрелец Араб (смесена порода, произлизаща от кръстосване на арабски жребци, Орлови рисаци и Англоарабски кобили). Те на практика били почти изчезнали по това време. Специалистите коневъди искали да се получи екземпляр с характеристиките на Арабския кон с бърза, стабилна и в същото време силна структура, но да притежава и непретенциозен характер, с който се славели  типичните местни породи. Терски се формира основно от Стрелец арабите, които се отглеждали най-вече в конезавод Стрелец в Украйна. И малкото останали екземпляри от тази порода, включително двата жребци Tsenitel и Tsilindr, са преместени в конезавода, в опит да увеличи тяхната популация. Там жребците са се развъждали с Арабски, Донски, Стрелец, Кабардин, както и различни кобили от смесен произход, включително Стрелец х Кабардин и Арабски х Донски. Ранните кръстоски произвели успешен арабски тип кон. По-нататък линията се подобрява чрез три арабски жребеца: Marosh, Nasim и Koheilan. След това Терски продължава да бъде подобряван чрез Кабардин, малко с Чистокръвна английска, Арабска и Руско-донска кръв. През 1948 г. породата е призната официално от властите и е създадена породна книга.

Конете са известни със своята издръжливост, демонстрирана на официално проведени тестове с няколко тестови коне, които преминали разстояние близо 400 км и всеки кон от породата Терск завършва в определения срок и физическа форма. Това ги прави идеални за дисциплина Ендюранс, а грациозната им арабска походка ги прави подходящи и за обездка. Не трябва да се подценява и тяхната смела природа и атлетизъм, които подобават и за прескачането на препятствия.

Характеристики. Въпреки че конете от породата Терски изглеждат крехки и с много тънък слой козина, те се справят много добре в своя суров климат. Изключително красиви, те притежават голямо търпение. Имат спокоен темперамент, интелигентни са и бързо усвояват нови знания. Терски имат изискана глава с големи, изразителни очи и средно големи уши. Вратът е мускулест и високо поставен. Конете са с наклонени рамене, дълбоки гърди, силен гръб с мускулести слабини и плосковидна крупа, опашката е високо поставена. Краката са много добре сложени и силни, с добре дефинирани еластични сухожилия. Лека структура и лека костна система, но в същото време здрава. Копитата са силни и добре оформени. Кобилите достигат до 149 см. височина при холката, а мъжките екземпляри – до 152 см. Конете представители на породата са почти винаги сиви или бели със сребрист блясък, въпреки че не е изключено да се срещнат и в цвят кестен.

Породата днес. Този универсален кон участва в състезания по крос-кънтри, наравно с арабските коне, използва се също в армията, както  и за туристическа езда. Присъщите му качества го правят  чудесен за всестранна езда. Широко приложение намира в големите конни циркове, традиционни за бившите съветски републики, благодарение на послушната си природа, красив интериор и плавни движения.

През последните години продължава подобряването на породата, главно към повишаване на ръста. Сега Терски кон е малко по-висок от арабските коне, но външната прилика остава непроменена.

Най-добрите коне от породата показват добри резултати в областта на спорта. Жребец Dnepar, например, е бил шампион на СССР по всестранна езда, жребецът Tskheta печели златeн медал в отборното състезание в XXII олимпийски игри в триатлона и т.н. Но едни от най-запомнящите се изпълнения на Терски си остават участията по цял свят в циркови представления. Техните блестящи качества се подсилват в демонстрациите с руска джигитовка на Алибек Кантемиров, който повече от половин век ги използва в създадения от него конен цирк.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име