Преяждането води до остро или хронично разширение на стомаха

0
4552

Променливото време през есента е една от най-честите причини за появата на смущения в храносмилателната система, които често се изявяват като колики при конете. Терминът колика е обширно понятие, включващо редица заболявания с различни причини, признаци и лечение.

При острото разширение от малкия по обем стомах на коня могат да бъдат източени до 30-60 л, а при хроничното – до 180 л течност.

При конете входът в стомаха има много здрав мускул и не позволява повръщане на излишното стомашно съдържание, както е при кучето, котката, човека и др. Проблем е и това, че поради силната болка при разширението, се получава спазъм на изхода на стомаха. По този начин приетите хранителни маси остават блокирани в него.

Остро разширение на стомаха

При първичното остро разширение на стомаха за кратко време конете поемат голямо количество храна или течност, които не могат да бъдат обработени и да преминат към червата. Засягат се най-често лакомите коне, които бързо поемат големи порции фураж, без да го сдъвкват добре. Особено опасни са пресните зърнени и зелени храни, които силно набъбват и лесно ферментират – ечемикът, царевицата, детелиновото сено, плодовете, хлябът, пелетираните храни. При ферментацията се отделят големи количества газ, който допълнително издува стомаха. Наблюдава се и когато уморените коне се поят със студена вода скоро след прибирането им в конюшнята. Недобре изпилените зъби също благоприятстват заболяването.

Нормално приетата и добре сдъвкана храна, попадайки в стомаха, се размесва с неговия богат на киселини, ензими и активни вещества сок. Когато стомахът е препълнен, сокът не може да се размеси с всичката храна. Фуражната маса започва да ферментира и да загнива – отделят се токсични продукти, които увреждат стомашната стена и по-късно тя може да се разкъса. Препълненият стомах притиска диафрагмата и белия дроб и дишането е затруднено. Температурата на тялото достига 43 °С.

Прояви

Появява се силна болка – количен пристъп. Конете ровят, лягат, търкалят се, а докато се изправят, остават дълго в седнало положение, освобождавайки по този начин дишането си. От устата изтича слюнка. Пулсът и дишането са ускорени. Има обилно изпотяване. Шията е твърда, изпъната напред и надолу. Понякога се наблюдава оригване с кисела миризма или изтичане на хранителни частици през ноздрите. Поради особеното устройство на глътката при конете храната от хранопровода не се връща в устната кухина, а попада в носа. При вдишване тя може да попадне в белия дроб и да се развие чуждотелна пневмония.

Вторичното остро разширение на стомаха настъпва в резултат на заболявания на червата. Характерно е най-вече при заболявания на тънките черва – когато са запушени или с намалена проходимост, съдържанието им, съставено от жлъчни, панкреатични и чревни сокове се връща в стомаха. Там то се смесва със стомашното съдържание и дразни силно лигавицата. При запушване на дебелите черва, както и при образуване на газове в тях, също може да се появи вторично стомашно разширение.

Прояви

Симптомите са твърде сходни с по-горе описаните, но тук изпъкват тези, характерни за първоначалното заболяване. Колкото по-близо до стомаха е проблемът, толкова по-бързо се проявява и клиничната картина. Болката обикновено е по-силна. Връщането дълго време на чревно съдържание в стомаха е указание за неотложна хирургическа намеса.

Хронично стомашно разширение

Развива се постепенно. Свързано е с често преяждане и обикновено се наблюдава при възрастни коне, чиято стомашна стена е загубила своята еластичност.

Установено е, че една от главните причини е привкусването. Това е лоша привичка, при която конете гълтат въздух, хапейки яслите, решетките и др. Тя се отдава на скука и за нейното лечение са създадени различни видове играчки, топки и предмети, които да отвличат вниманието на болните коне. Неприятен факт е, че лесно се предава на околните здрави животни.

От хронично стомашно разширение боледуват често и беговите коне, които поради неправилно провеждани тренировки, изработват погрешно дишане. Стомашните стени се удебеляват и обемът на органа достига до 180 литра. За съжаление това заболяване рядко и трудно се диагностицира приживе.

Прояви

Симптомите са твърде ограничени. След нахранване се наблюдава леко неразположение или слаб количен пристъп, който бързо отшумява. Такива коне въпреки големите количества храна, която приемат, не напълняват.

Лечение

Заболяването изисква намесата на вашия ветеринарен лекар. Инжектира се задължително болкоуспокояващо лекарство, спазмолитик, поставя се носнохранопроводна сонда, с която се отстраняват излишните маси. Обикновено отделянето на 1/3 от стомашното съдържание е достатъчно за облекчаване състоянието на коня. Проблем е, когато съдържанието е твърдо и е невъзможно отстраняването му през малкия отвор на сондата. Тогава внимателно се вкарват 1-2 литра хладка вода, която разтваря повърхностния слой, след което се отстранява. Това се повтаря многократно. Освен това е необходимо добавяне на ослизяващи вещества или т. нар. Гастропротектори, които успокояват стомашната лигавица и улесняват придвижването на хранителните маси.

При вторичното стомашно разширение превес взима лечението на първоначалното заболяване, като при наличие на чревно съдържание в стомаха, то се отстранява чрез сонда и се анализира. Тук важно значение има общоукрепващата терапия.

Хроничното стомашно разширение няма лечение, при него мерките основно са профилактични.

Препоръчваме Ви:

  • Да съобразявате количеството на храната с апетита на вашия кон. За предпочитане е да се дават малки порции по-начесто, отколкото двукратни хранения за деня
  • Да спазвате задължителния 1 час след натоварване, преди да напоите или нахраните животните
  • Когато включвате нов фураж, да бъде постепено, размесвайки го със стария
  • Да добавяте поне веднъж седмично храни, подобряващи дейността на храносмилателната система. Добър вариант е добавката на 1 кафена чаша царевично олио или ленено семе 2-3 пъти седмично във вечерната дажба
  • Не оставяйте конете си да скучаят, това води до лоши привички

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име