6 начина да се успокои нервен кон

0
2928

Подобно на хората, конете също могат да станат нервни. Когато конете се изнервят, вие трябва да сте в състояние да ги успокоите, което е от съществено значение за предотвратяване на по-сериозни избухвания. Да се овладеете бурният нрав или силната емоция у коня е важно и ценно умение от страна на ездача. Обмислете използването на тези шест важни техники, за да успокоите нервен кон.

Говорете на коня. Вашият глас може да подейства успокояващо на нервността на един кон. Говоренето има и едно допълнително предимство – то ви принуждава да дишате и да се отпуснете, дори и за малко. Ако сте в седлото, докато конят става нервен, много е важно да запазите спокойствие, колкото е възможно. Когато говорите на коня, правете го в ниски, меки и успокояващи тонове.

Движете се бавно. Ако сте на земята и виждате как конят започва да се изнервя, може да се изкушите и да се опитате да стигнете до коня възможно най-бързо, или да се опитате да го хванете за оглавника, за да го развържете. Ако се движите бързо и с резки движения, това може да направи ситуацията много по-лоша и може да накара коня съвсем да изгуби чувство за мярка. Вместо това поемете дълбоко дъх и се съсредоточете върху движение с нормална скорост. Опитайте се да отпуснете ръцете и раменете си – конете са майстори в улавянето на напрежението в нашите тела. Дръжте себе си на безопасно разстояние, когато приближавате нервен кон.

Поискайте от коня си да наведе глава. Ако накарате коня да наведе главата си, когато той е нервен това може да помогне за облекчаване на неговия стрес и може да си обърне фокуса към вас. Важно е да сте научили вашия кон със знак да понижава главата си и да сте го практикувате често, за да може при подобен случай на нервност, той да реагира на командата.

Оставете коня да „инспектира“ плашещия го обект. Ако конят ви проявява нервност за конкретен проблем, като например предмет, който досега не е виждал, тогава го оставете да инспектира, да опознае обекта. Вашият кон може да открие, че обектът няма да му навреди и тогава по-лесно ще насочите вниманието му над това, което вършите, без да става излишно нервен.

Дишайте. Не забравяйте да дишате, когато конят ви стане напрегнат. Ездачите често при такава ситуация задържат дъха си, но това отново само прехвърля напрежение върху коня. Вместо това дишайте спокойно и се опитайте физически да отпуснете тялото си.

Не правете от мухата слон. Ако всеки път, когато коня ви се изнервя, отдавате прекалено голямо внимание на това, след това си обяснявате факта, че конят е бил прав да се изнерви и да е напрегнат. От друга страна, ако оставите тези нервни епизоди без въобще да им обръщате внимание и без да приемате страха на коня, това ще го научи, че по принцип няма от какво да се страхува, което не е добре за него.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име