Не ездач, а мотоездач

0
2385

BMW S 1000 R сменя караула

Да слезеш от коня и да яхнеш мотора са две стихии, които трябва да владееш добре, за да подчиниш както едната така и 165 конски сили…

От двете предизвикателства всъщност най-трудно ми бе да поверя фотоапарата си на колежка от списанието, която познават добре и като коняр и като моторист, но снимачната техника, признавам, ми остава скъпа.

При избора си на мотор от гамата на ВМW – нямах никакви колебания. BMW S 1000 R е буен кон, за който ме сърбяха ръцете отдавна да подкарам. Обичам действието с дясната ръка  от където тръгва и звука разцепващ тишината и адреналина в кръвта, който ускорява ударите на сърцето.  Това е дивият кон  BMW S 1000 с обновения си модел за 2017 г. Със своите 165 к.с. прави шеметно ускорение, което е истински балсам за моторджийската ми душа.

Обичам да стигна до тунел и тогава да разгърна дробовете на мотора, от където да излезе онова гърлено вихрено свистене от ауспуха и то да отекне, така че останалите  да се чудят какво става. Става това, че 165 коня при 11 000 об./мин., дават въртящ момент от 114 Нм при 9250 об./мин.

Само докато кажете 1, 2, 3 ( 3.3 секунди от подаването на газта), километражът ви се е поклонил до 100 км/ч. И сега нещо интересно за моите братя по вятър – подаването на газ от дясната ръкохватка към дроселовата клапа се контролира електронно и позволява свръх точно дозиране в зависимост от избрания режим на управление (Road, Rain и оборудван с динамичен пакет, в този случай  – Dynamic или Dynamic Pro, който е по поръчка ). Това прави овладяването на моторната стихия лесно и елегантно, дори и на много висока скорост.

Разходът на гориво след един драстичен тест е  6.9 л на 100 км, но когато зад мен е издателя и главен редактор на списанието, карам бавно, за да имам със сигурност заплата в края на месеца. Тогава бих казал, че се доближавам до обявения в каталога смесен разход от 6.7/100 л.

Сега да ви поясня, какво е „шифтър“.  Тягата на мотора, се предава към задното колело от 6-степенна механична скоростна кутия, която е оборудвана с автоматичен „шифтър“  т.е  смяна на предавките без съединител. Шифтър-а работи както в низходящ, така и във възходящ ред.

Ако спра на „Витошка“ с този расов жребец, няма да се снимам с първата девойка. Ще искам зяпачи и разбирачи, на които да обясня и да покажа конструкцията на мотора. Да, мнозина компетентно ще кажат, че тя сякаш е тази от познатият супербайк S 1000 RR. Но, моля ви, погледнете внимателно, ръкохватките се намират една идея по-високо, а не директно за обърнатата телескопична вилка.  Вижда се и ниската предница и гордо вирнатата, като конска опашка задница. Забелязват се и двата различни фара за къси и дълги светлини.  Докато карам се усещам по изправен от обичайното и дори някак си неестествено, но много удобно. Привеждам се повече при ускорение. Всички знаем ролята на аеродинамичната позиция.

За моите 187 см височина, седалката ми е  ниска ( 814 мм), но дългите ми крака са най-стабилната ми стойка при спиране и престой.

Режимите за контрол на сцеплението ASC и тази против блокирането на колелата при спиране ABS контролират подаването на газта. Така режимът за дъжд прави много по-безопасно придвижването ви на мокро, а този за сух път оптимизира динамиката. Дори и без да превключвате на опционалните динамични режими, всяко връщане на газта и смъкване на оборотите е съпроводено с маниашко припукване в гърнето. То също е едно от новите неща в мотора, тъй като вече е изцяло титаниево, производство на словенските легенди от Akrapovic. Освен че предлага страхотен звук (доколкото го позволява законът), изпускателната система, заедно с новите ковани колела, са довели до намаляване на общото тегло на мотоциклета с 2.4 кг (общо 205 кг мокро тегло).

Спирачките на този як баварски мотор са брутални, но както и да коват, предницата не се изправя, подобно на четириногият черен красавец. Има специално приспособление, което не позволява спирачките да ви изправят в завоите.

 

BMW S 1000 R има система против блокиране на колелата при спиране ABS, която е доусъвършенствана за спортна езда и работи при странично наклонен мотоциклет. Така не позволява блокирането на колелата при рязко активиране на спирачката, дори при рязко спиране в завои. Добрата новина е, че ABS може и да се изключва. Но знаем, че това не е желателно, ако не сте сам на седлото.

Цените на модела започват от 26 750 лв. с ДДС и стигат до тази на тествания  – 30 686 лв. с ДДС

Изборът е ваш, както и емоцията и насладата.

Характеристики

  • Двигател: 4-цилиндров редови
  • Охлаждане: водно-маслено
  • Обем на двигателя: 999 куб.см
  • Мощност :165 к.с. (при 11 000 об.)
  • Въртящ момент: 114 Нм (при 9250 об.)
  • Разход на гориво: смесен –  6.7л/ 100км
  • Резервоара е с обем:  17.5 л
  • Размери (д, ш, в) 2057 x 845 x 1228 мм
  • Междуосие: 1439 мм
  • Маса: 205 кгc

И.К.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име