Да поговорим отново за коликите

0
3697

Най-общо коликите са два вида: истински – свързани с нарушения в стомашно-чревния тракт, и лъжливи, – към тях се отнасят болестните състояния на останалите органи в коремната кухина, на които конете реагират с количен пристъп.

Количният пристъп е начина, по който конят изразява неразположението си:

  • видимо безпокойство, съпроводено с обикаляне из бокса;
  • ровене с предните крака и подритване със задните;
  • лягане и търкаляне в постела (което по принцип е нормално, но не и когато се повтаря няколко пъти за кратко време);
  • оглеждане на корема, изтягане (поза на уриниращ кон);
  • пъшкане, стенене, изпотяване;
  • заемане на характерни пози с цел облекчаване на болките;
  • спират да се хранят и да поемат вода;
  • липсват уриниране, дефекация и отделяне на газове;
  • вялост, депресия (на по-късен етап);
  • притворени клепачи, мътен и блуждаещ поглед;
  • студена пот, треперене на мускулите.

Ако мислите, че конят ви има колика, обезателно повикайте ветеринарен лекар. Докато чакате:

  • махнете храната и водата от бокса;
  • не позволявайте на коня да ляга и да се търкаля в постела;
  • най-добре го изведете и развеждайте на повод (дори и да не го прави с желание). Понякога е необходимо движението на коня да продължи с часове. Но разходката, макар и минимално, облекчава състоянието на коня;
  • може периодично да масажирате коремната област със слама, сено или хавлия;
  • завийте коня с попона.

 

Какви са причините за коликите?

На първо място са анатомичните особености на храносмилателната система при конете – сравнително малък стомах, многобройни стеснения и извивки на червата, които създават трудности при придвижването на храната и евакуирането й.

На второ място – изключително важен е начинът на хранене. В естествени условия конете приемат храната на малки порции за по-продължително време. По този начин стомашно-чревният тракт не се претоварва, има време да обработи и оползотвори храната, лекото движение подпомага механичното й придвижване. А на конете, отглеждани в боксове, се дава определено количество фураж, който се поема бързо и за сравнително кратко време в статично положение. Това е предпоставка за възникването на колики.

Затова е от значение:

  • да се създаде режим на хранене на коня – това поражда условни рефлекси в храносмилателната система. Ако конят ви обича да си похапва, бъдете твърди и спазвайте режима.
  • дневната дажба да се разделя на три порции, които се дават през интервал от 5-6 часа и винаги по едно и също време (при транспортиране и състезания храненето да е поне 2 часа преди това).

И като обобщение може да се каже, че някои коне са по-предразположени към колики от други. Ако има такъв във вашата конюшня, просто го наблюдавайте по-зорко.

Състав на дневната дажба: основното правило е да съобразите дажбата с двигателната активност, физиологичното състояние и предназначението на коня!

Съвети

Нека овесът е преобладаващ в концентрирания фураж – поне 50%, а в останалата половина разпределете всички останали добавки (ечемик, царевица, ръж, пшенични трици, кюспе).

Калоричните фуражи – ръж, царевица, кюспе произвеждат много топлинна енергия и са за предпочитане през зимните месеци. Не товарете коня си с тях през лятото!

Ечемикът има твърда обвивка, която е трудна за разграждане. За да се избегнат проблеми, е необходимо да бъде едро смлян или пресован.

Царевицата се дава на кочани или ронена на зърна. Но избягвайте смляната – има опасност от прехранване!

Не хранете коня с прясно ожънат фураж – необходимо е да е престоял поне 40 дни.

Ако решите да добавите нов фураж, непознат за коня, правете го постепенно и на малки порции.

Наличието на пепел в дажбата води до възникването на т. нар. „пясъчна колика“ и образуването на чревни камъни, чието лечение е само оперативно!

Добре е пшеничните трици да се дават навлажнени – в противен случай има опасност от колика, придружена със запушване на червата.

От грубия фураж за предпочитане са ливадното сено, люцерната или комбинации от фий, овесени стръкове и детелина.

Преди да дадете фуража, винаги го оглеждайте за наличие на плесени и мухъл. Следете за признаци на спареност – в такъв фураж прекрасно виреят спори на различни микроорганизми.

Не давайте на коня си прясно окосен или росен зелен фураж, особено в ранните пролетни месеци, когато след зимата е отвикнал от този тип храна. Зелената трева учестява перисталтиката на червата, а поради високото си водно съдържание понякога причинява и диария.

Не хранете коня веднага след натоварване или преди това – по време на храносмилане по-голямата част от енергията е насочена да преработи и оползотвори храната.

Не давайте на коня да пие студена вода, когато е изпотен и загрят. Тя предизвиква спазъм на чревната мускулатура и поражда т. нар. катарално-спазматична колика. Затова, ако вашият кон все пак е много жаден и се налага да го напоите, може да го направите с хладка вода.

По отношение на постела най-често се използват слама и дървени стърготини (талаш). Ако основният постел е талаш и се наложи да се постила слама, имайте предвид, че конят от любопитство към нея може да се нахрани лакомо и да получи колика. Затова е добре да я подавате ежедневно в малки количества, докато изгуби интерес към нея. Kонете ядат и слама, когато сеното не е в достатъчно количество. Най-опасни са ечемичената слама – защото има осили  и овесената – защото е апетитна.

Много често коликите с пълно запушване на червата се дължат на наличието в люцерната на овчарска торбичка, която е богата на трудно смилаеми влакнини. Профилактично може да включите в дажбата по 1 кафена чашка рафинирано слънчогледово олио веднъж дневно или отвара от ленено семе по 1 супена лъжица на ден за ослизяване на червата.

Метеорологичните условия и простудният фактор

Конете са издръжливи на ниски температури, но не и на въздушно течение! Те са особено чувствителни при резки смени на топло със студено време. Затова не оставяйте запотения кон на течение (ако нямате възможност да го разведете, докато изсъхне, просто го масажирайте със стиска слама, меко сено или хавлия и завийте с попона). Най-често леката простуда води до колики със спазматичен характер.

Проблеми със зъбите. При разстройства в дъвкателната функция храната се поглъща в доста грубо състояние, което затормозява и дразни стомаха и червата. Конете над 5 год. е необходимо поне 2 пъти годишно да бъдат профилактирани срещу дентални проблеми.

Паразитни заболявания. При масово опаразитяване, например с аскаридии (глисти), се образуват топки в червата и водят до тяхното запушване. Затова обезпаразитявайте коня си на всеки 3-4 месеца, като редувате два-три препарата, обхващащи различните видове паразити.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име