Факири на каскадьорската езда

0
3160

В изпъкналите му жили още от младеж тече кръв на атлет. За успешната му реализация като каскадьор вече 10 години му помагат уменията на бивш професионален състезател по джудо и самбо.

С мускулестото си тяло и джигитските си номера може буквално да сложи десетина наперени младежи в малкото си джобче. Към това като добавим очарованието на 45-годишен мъж с прошарена коса и онзи уверен поглед на победител, можем веднага да ви запознаем с Красимир Симеонов.

Снимането на „Троя“ през 2003 г. е най-сериозното му участие, както и на останалите му колеги от групата „Alpha stunt“. Всички те избягват интервютата и попадането им в светските новини. Всички от „Alpha stunt“ не вярват, че има обективна и коректна журналистика!!!

„Alpha stunt“ е една от първите каскадьорски групи у нас, начело с голямото име – доайенът Димитър Кехайов, за съжаление вече покойник. Това са хората, снимали всички исторически филми навремето, един от тях „Хан Аспарух“, а помним колко ефектни и рисковани каскади с коне имаше. В момента Краси има собствени коне, с които тренира на КСБ „Хан Аспарух“.

„В сравнение с много останали професии у нас каскадьорите взимат добри пари. Това е труден и престижен занаят, много добре заплатен в чужбина“ – споделя опита си Краси. „Да рискуваш живота си всекидневно е част от философията на собствения ти живот, в който адреналинът е като водата и въздуха, признава Краси.“

Животът на каскадьорите е пълен с емоции и изненади не само заради виртуозните опасни номера, които изпълняват. Срещат много филмови звезди, които другите хора виждат само на екрана, общуват с хора на изкуството. Въодушевяващо преживяване поднася всеки един момент от снимките на филмите.

„Професионалните каскадьори в България са много добри – споделя Симеонов. – При други условия и обстоятелства, които би ни предоставила държава с напреднала филмова индустрия, щяхме да сме на по-високо ниво в подготовката и естествено в заплащането.“ Когато заминали да снимат „Троя“, на снимачната площадка се събират 50 каскадьори от цял свят. От тях българите били 10 души, които имали възможност да си сверят часовниците с майсторите в професията. „Откровено мога да кажа, че българската група като цяло беше най-атлетичната в сравнение с повечето от останалите и по нищо не отстъпвахме на множеството.“

Мъжете от „Alpha stunt“ са участвали в милиони кадри, десетки филми у нас и по чужбина, били са дубльори на големи имена, като Стивън Сегал, Жан Клод Ван-Дам и мн. др., а последния, в който ще ги видим, е „Рамбо IV“.

Ако са добри, а те дори са много добри, каскадите и каскадьорите винаги правят впечатление. Веднага ги забелязват, какъвто и да е филмът. И тогава питат кои са, след това идват предложенията. Ръководител на „Alpha stunt“ в момента е Калоян Воденичаров, човек с много добър усет към продуцентите, с които се преговаря. „Важно е кой и как продава уменията ни“, казва Краси и веднага отбелязва, че шефът им Калоян е роден мениджър и отличен каскадьор. Вероятно това се обяснява с факта, че е племенник на легендарния Димитър Кехайов, известен като човекът-кентавър.

Архив сп. ЕЗДА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име