Финалът на Дерби Монголия

0
1780

Дербито продължи цели 8 дни като неговият край бе отбелязан вчера – 15 август.

Двама души делят първото място, а много други не успяха да завършат поради падания, пукнати ребра избягали коне и сурови метеорологични условия.

За пръв път от 2012 г. насам мъже заемат първите места в надпреварата. Ед Фърнън от Австралия и Бари Армитадж от Южна Африка пресякоха финиш линията заедно в 17:34 след жестока, седем дневна, изтощаваща езда. Малко след тях в 19:01 завърши Жаки Мелет, също от Южна Африка.

Жаки (40) държеше лидерството до момента в който превозът му се подплаши от преминаваща кола и избяга в обратно посока към кемпа, подритвйки седлото, което се бе обърнало на корема му. Това наложи Жаки да стигне пеша до следващият чек пойнт и от там да вземе друг, по-надежден кон. Понастоящем Жаки е фермер и отглежда картофи. Като дете живее в Йоханесбург, а ваканциите си прекарва във фермата, където времето го омагьосва, а той може да язди и дивее на свобода. Преди 12 г. се мести да живее в същата тази ферма, не толкова заради картофите, колкото заради конете. Записва се за дербито, за да покаже на децата си, че баща им не е лигльо и за да излезе извън рамките на комфортната зона, която „сами създаваме в главите си”.

Първенецът Ед Фърнън е на 29 от Австралия. Целта, която преследвал била да се впусне в приключение, а какъв по-добър начин от това да се запише за Дерби Монголия. През 2012 Ед се състезава под флага на Австралия на Олимпийските игри в Лондон в модерен петобой. Изкачил е Аконкагуа – най-високия връх в южното полукълбо и вече му се е случвало веднъж да мине 1000 км на кон, яздейки от Брейдвуд, Нов Южен Уелс, Австралия  до Мелбърн, Австралия през снежните планини, по следите на легендарния кон Арчър – първият победител в Купа Мелбърн – състезание за чистокръвни австралийски бегови коне.

Учудващо, но за Бари Армитадж (51) това е третото Дерби Монголия. През 2012 той пресече финиша първи, но в последствие загуби титлата, поради наказателни точки наложени от ветеринарите.

Други трима състезатели отпаднаха, поради здравословни проблеми, предизвикани от дъжда и студа. Англичанката Джейн Боксал се оттегли след като падна от коня, Джулия Фишър (САЩ) спука ребро, а американецът Рик Хелсън не завърши трасето, поради силна дехидрадатация и хипотермия.

Дерби Монголия 2017 бе най-бързо завършилото дерби в историята на инициативата. То също така беше и най-дългото – 1020 км открити степи и преливащ океан от зеленина.

Кандидатурите за Дерби Монголия 2018 са вече отворени. Ако не ви свърта на едно място, притежавате приключенски дух, можете да яздите, обичате предизвикателствата и се борите за опазването на планетата, то това е приключението, което търсите.

снимки: Julian Herbert

За повече информация: www.theadventurists.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име