Проблеми с пикочния мехур

0
4398

Понякога кобилата има подобни на коричка отделяния, които се събират между задните й крака. Може да се случи да й тече по малко урина, докато тича. Възможно е да забележите също така, че кобилата консумира много бързо минералното си блокче.

Не смятайте обаче, че вашата кобила задължително е заболяла, причините може да са други. Само при ветеринарния преглед може да се определи дали отклоненията в уринирането на кобилата са свързани с инфекция или са част от нормалия й цикъл, през който се разгонва.

В урината на конете се съдържа голямо количество калциев карбонат, който може да се отдели като белезникав кремоподобен секрет, най-вече край отвора на уретрата. Това може по-лесно да се забележи, когато кобилата е разгонена, тогава тя уринира по-често и по малко, което е сигнал към жребеца. Така се отлага повече калциев карбонат, който обичайно се събира в пикочния й мехур.

Ако забележите отделяния под формата на корички, наблюдавайте дали те се образуват всеки ден или предимно когато кобилата е разгонена. Във втория случай, вероятно е следствие на нейния размножителен цикъл. Ако отделянията са ежедневни и непрекъснати, напълно е възможно кобилата ви да има проблем с пикочния мехур или матката и трябва да бъде прегледана от вашия ветеринар.

Ако пикочният й мехур е възпален, причината да уринира често може да се дължи на дразненето в него, което животното изпитва. Отделенията, които се събират при задните й крака освен калциевия карбонат може да съдържат бели кръвни клетки, бактерии или олющени епителни клетки. В редки случаи причина за проблема може да е камък в пикочния мехур, тумор или друг фактор.

Не е нормално на кобилата ви да й капе урина по време на тренировка. Може би нейната вагина се пълни с урина, което може да се случи при нарушения в структурата й, когато течността изтича повече към шийката на матката и самата матка, отколкото назад към вулвата. Тогава урината се задържа в основата на влагалището и може да бъде изтласкана от вулвата докато животното тича. Този процес е в състояние да предизвика маточна инфекция, при което може също да се отделят корички между задните крака на кобилата.

Вашият ветеринар вероятно ще предложи различни диагностични тестове – изследване на кръвта и урината, ректално опипване, преглед с ултразвук. Пробите от кръв и урина ще покажат дали в урината се откриват анормални клетки и бактерии, което доказва инфекция на пикочния мехур. Ректалното опипване позволява на ветеринаря да усети нетипични удебелявания или камък в пикочния мехур, както да провери състоянието на матката и яйчниците. Проверката с рефлектор проследява напълването на влагалището с урина. Ветеринарят може да препоръча и взимане на проба от матката за цитологично изследване (наблюдение на клетките под микроскоп) или изследване на култура (размножаване на бактерии), за да се определи точно инфекцията.

В зависимост от поставената диагноза, ветеринарят може да препоръча различно лечение, включително и приемане на антибиотици ако кобилата има инфекция. Ако инфекцията е маточна, за постигане на най-бърз резултат антибиотиците трябва да бъдат директно поставени в матката. Ако ветеринарят ви установи, че кобилата събира урина, това може да обясни всички нередности, които наблюдавате. В случая може да помогне хирургичната намеса за удължаване на уретрата (пикочния канал). Хирургът удължава уретрата към външните полови органи (вулва), за да предотврати изтичането на урината към шийката на матката и самата матка.

Накрая, едва ли “обожанието”, което проявява вашата кобила към минералното блокче е свързан с тези проблеми. Много коне поглъщат големи количества минерали от скука, или просто защото харесват вкуса им. Ако забелязвате, че тя приема продвължително време прекалено много от тези съставки, добавете минералите в дневната й дажба и приберете минералното блокче.

Когато ви е възможно премахвайте натрупалите се образувания под формата на корички по нейните крака, измивайте тази област редовно и имайте предвид, че мазането на мястото с изолиращи урината кремове (например вазелин) предпазва кожата й от изгаряне. Изгарянето от урина може да бъде изключително болезнено, и да доведе до значително увреждане на кожата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име