Машинки за подстригване – техники и похвати

0
2835

Експертите по конски гриви и външен вид на четириногите твърдят, че от една страна конете, отглеждани на открити пространства, се нуждаят от козината си за защита от студа и дъжда през зимата, то при спортните коне е от голямо предимство, предвид ежедневните грижи за тях, те да бъдат подстригани изцяло. Двете теории имат своето обяснение. По физичен начин според д-р Матеа, собственик на клиника за коне. „Чрез изпотяването върху козината на животните се събира влага, която трудно се изпарява и дори започва да се натрупва. Това може да доведе до заболяване на горните дихателни пътища или появата на гъбички.“ При подстригани коне потта по-бързо се изпарява, което намалява риска от заболявания.

Машинката за подстригване може да бъде добър помощник и при лечението на някои кожни проблеми при конете, когато поразеният участък трябва да „подиша“, за да заздравее по-скоро, например при опадване на космената покривка, причинено от анаероби (микроорганизми, развиващи се при липса на кислород и предпочитащи гъстата козина на конете, като всеки досег с кислород ги унищожава моментално). „Кожният екзем“ в ставната област на предните крайници при конете е типичен пример за щети, нанесени от анаеробни микроорганизми. Същевременно трябва да ви предупредим за нежелания ефект от подстригването на космената покривка в тази област при конете, отглеждани на открито, защото по този начин влагата не може да се изпарява, наслоява се и причинява „кожния екзем“.

Също така, редовно подстригвани трябва да бъдат конете с така наречения „Cushing“-синдром, при който козината им се заплита и се образуват дълги и дебели къдрици. Това е заболяване, проявяващо се с нарушения в отделянето на определени хормони и срещано най-често при коне на 18 + години. Характеризира се с това, че заболелите животни не подменят козината си през годината, бързо се изпотяват и са в лошо общо състояние. „Тези коне трябва да бъдат непременно подстригани, защото тяхната нормална терморегулация е спряла да функционира“, съветва д-р Юрген Матеа.

Как да подстригваме правилно?

Ако все пак накрая сте решили да стрижете вашия любимец, важно правило е да отделите достатъчно време за това. За младите и прекалено буйни коне тази процедура често е свързана с голям стрес. Това е провокирано от силата на звука, издаван от машинката, който кара дори привично спокойните коне да нервничат. Те тропат и ритат, което прави процедурата трудна. Затова ви е необходим помощник, който да държи здраво животното, докато се оформи козината на главата и шията (тези два участъка трябва да бъдат подстригани първи, докато конят е все-още сравнително спокоен). Започнете от шийната област и бавно се предвижвайте в посока главата, така че животното постепенно да свикне с непознатия шум. Опитайте също да го разсейвате, давайки му от любимата храна. Музиката е добър начин да отвлечете вниманието му, като с малко късмет той ще се концентрира върху изпълнението, а не върху шума на машинката. В много обори се прибягва и до помощта на закрутка върху горната устна на конете като безотказен метод. Има проучвания, според които при притискането на горната устна на животното се освобождават голямо количество ендорфини, които карат коня да изпадне в един вид транс. Но непременно трябва да се внимава да не се задържа прекалено дълго време, защото може да причини спиране на кръвообръщението в този участък. При прекалено тежки случаи е препоръчително ветеринарен лекар да успокои коня медикаментозно, като трябва да се внимава при предстоящи турнири да сте сигурни, че преди старта успокоителното средство не може да се установи в кръвта, защото в противен случай могат да ви дисквалифицират за употреба на допинг.

Лоша привичка и същевременно забренен метод е така нареченият „Clipping“ или цялостното остригване на ушите, обърсване на миглите и сетивните косъмчета по ноздрите. Така конете остават без средства, изпълняващи защитна роля на очите, ушите и носа – това почти граничи с изтезание на животните.

Каква наметка да използваме?

Непременно на всички подстригани коне трябва де се осигури подходяща наметка. Каква точно и колко на брой зависи от климата в обора и от индивидуалните нужди на любимеца ви. Важно е най-вече мускулатурата на гърба, раменете и крупата на животното да бъдат затоплени, защото те поддържат нормална температурата и на останалите мускули. Не е необходимо специално покривало за шията, защото на това място, както и на краката, има по-малко мускулатура. Друга важна подробност е поддържане на температурата в обора, като е задължително помещението да бъде редовно проветрявано, но без да се получава течение. Затова, ако животното е подходящо екипирано, няма проблем да оставите някой отворен прозорец. А за предпазване от дъжд и влага е подходящо и покриването му с дъждобран.

ПОДСТРИГВАНЕТО – СТЪПКА ПО СТЪПКА

Оборудване:

– машинка за подстригване

– машинно масло

– кабел – удължител – четчица за почистване

– подходящо облекло

– евентуален помощник

Кога?

– зависи от скоростта на растеж на косъма и предназначението на животното

– при спортни коне първата подстрижка е към началото на октомври

– когато козината е прекалено дълга

– никога директно след езда

– в подходящ момент, когато конят е спокоен

Сигурност:

– внимавайте с кабелите!

По време на подстригване:

– машинката винаги да е добре смазана

– пазете я от прегряване

– в случай че ножчето загрее, спрете процедурата и направете малка пауза

– да се стриже срещу посоката на растеж на косъма

– от време на време козината да се почиства от падналите косми

– с оглед да се избегне нараняване по кожата машинката да се движи максимално плътно по тялото на животното

– при преминаване през кожни гънки (напр. при краката) те да бъдат изпънати

Все по-популярни стават забавните мотиви върху крупата и бедрата на любимците ви: малки сърчица, триъгълничета, звезди и дори символа на Супермен. За да може избраната от вас прическа да придобие правилна форма, е нужно първо да си направите образец от хартия, който после да очертаете на мястото, където ще се намира символът. Начинаещите „фризьори“ в началото могат да опитат с някой по-прост мотив като триъгълник или звезда. За оформянето на такъв знак са подходящи малки и леки машинки, даващи максимално голяма свобода на движение.

На какво да обърнете внимание при покупката?

Област на приложение и ефективност на машинката

Не всички машинки са подходящи за цялостното оформление на космената покривка. Ето защо преди покупката се информирайте за каква точно прическа е предназначена дадената машинка. Колкото по-голяма е мощността и функционалността на ножчетата й, толкова по-малка е опасността от прегряване по време на подстрижката.

Тегло

Цялостното подстригване продължава близо 3 часа. Това означава, че колкото по- лека е машинката, толкова по-малко мускулна сила ще ни е необходима.

Кабел или батерия

Повечето машинки с батерии не са подходящи за цялостно подстригване. Една батерия не издържа повече от 80 минути, и след това ви е нужно поне толкова време за повторното й зареждане. Онези от вас, които подстригват конете си редовно или обработват няколко животни едно след друго, е добре да се ориентират към машинка, свързана с ел. мрежата. Несъмненото предимство обаче на машинките с батерии е липсата на кабели, върху които конят може да стъпи и така се елиминира опасността от токов удар.

Видове прически

  1. Цялостно подстригване

Подходяща е за спортни коне с интензивен състезателен режим, които участват в турнири дори и през зимата.

Начин: Космената покривка се премахва изцяло, като се остави необръснат само един малък участък, разположен директно под седлото, с цел да се избегне протриване на това място. Най-добре започнете с някое дясно разположено, слабо чувствително и с добре развита мускулатура място, като стрижете срещу посоката на косъма и постепенно обхващате цялото тяло. Едва тогава идва реда на главата и крайниците на животното. За тях е подходяща лека машинка на батерии. При оформянето на космената покривка на главата процедирайте много внимателно. Тук не се срамувайте да помолите за помощ.

2. На ленти

Подходяща е за коне, които не са подложени на ежедневни тренировки

Неподстриганата космена покривка служи за защита срещу студа.

Начин: В началото отбележете с тебешир върху козината на животното начина на протичане на линиите, след което се отдалечете на известно разстояние и наблюдавайте цялостната картина. Ако е необходимо, коригирайте първоначалните очертания.

Запомнете: Всяко подстригано животно се нуждае от наметало, поради факта, че е загубило част от естествената си защита против студа.

3. Ловна прическа

Подходяща е при спортни коне, използвани за лов, които не подлежат на усилена тренировка.

Космената покривка по краката и под седлото им се запазва за защита на тези места.

Начин: Краката и главата на коня се остават неподстригани

За да сме сигурни,че козината на гърба ще остане под седлото, е необходимо първо да седнете върху коня и с тебешир да очертаете точните контури на седлото. При предните крака разделителната линия започва една педя под гръдната кост и завършва две педи под лакътя на коня. При задните крака контурите съответно са четири педи под коляното и две педи над скакателната става.

4. Стандартна прическа

Подходяща е предимно за спортни коне и за такива отглеждани свободно, които имат нужда от допълнителна защита в областта на хълбока.

Начин: Очертайте формата на наметалото на коня с тебешир върху гърба му. При подстригването заоблете краищата, което ще придаде по-естетичен вид. С краката процедирайте по същия начин, както при ловната прическа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име