Боб Авила за кобилите

0
2383

Смятам, че има 4 причини кобилите да бъдат по-трудни за обучение от кастратите и жребците. И защо една добра женска струва, колкото теглото й в злато?

Кобилите срещу кастратите и жребците: това е спор, който често се чува. Смятам, че добрите коне не зависят от цвета, формата, големината и пола. Има хора, които се кълнат, че полът няма значение.

Някои жени се привързват към кобили. Има мъже, които избягват женските коне и обичат своите жребци. Почти всички харесват добрите кастрати. С риск да се впусна в спора между половете, искам да ги поставя на везните.

Десетилетията тренировъчен опит показват, че полът има значение. С кобилите се работи по-различно, отколкото с кастратите и жребците. Те не се по-добри, нито по-лоши – просто различни. Ето четири причини защо е така:

Причина първа: Кобилите узряват по-бавно

Ако запитате 10 притежатели на коне, 9 от тях ще се съгласят с това твърдение. Тренираността при тях се постига по-бавно поради физически причини.

Повечето кобили не са толкова яки и здрави, както жребците или кастратите на същата възраст. Това означава, че те по-лесно се нараняват. Интелигентният притежател на коне има това предвид при тренировките. Когато започвам да обучавам млада кобила, непрекъснато трябва да си припомням да бъда предпазлив, за да не я стресирам.

Наблюдавайте децата на игрището. Ще видите момчетата да се сборичкват, да играят по-грубичко, в сравнение с момичетата, които винаги се оплакват, ако са леко ударени. Точно това виждам при младите женски коне и винаги имам едно наум.

Младите кончета са по-колебливи и склонни да пробват предпазливо, докато не развият стабилност, за да бъдат сигурни в своето достижение. Младите кобили са същите, затова отделям повече време, за да изградя такава увереност. С по-продължителни и правилни тренировки талантливата млада женска израства до момента, когато може да се конкурира с жребците и кастратите. Това може единствено да й отнеме малко повече време и е една от причините да виждаме толкова малко млади кобили на високо ниво на обучение.

Втора причина: Можеш да натоварваш жребците и кастратите много повече от кобилите

Моят опит показва, че мъжките коне са по издръжливи от кобилите. Открих, че ако пришпорваш женска повече от мъжки, тя лесно става раздразнителна, неспокойна или нестабилна.

Ще разкажа за кобилата на тези снимки. Харесах я години преди да я купя за мой клиент. Тя започнала своето обучение при ездача легенда Бени Гитрон. Но след това била включена в нова програма, която не завършила. Кобилата била юркана здраво да тренира, защото била много способна. Резултатът бил развалина и психически и физически.

Погледнете я на снимката, където ми подушва ръката. Отне ми 4 месеца, за да придобие тя такова доверие, че това да се случи. Когато за първи път я взех, не можех дори да обвия шията й с ръка, както се вижда на снимката. Тя беше стресната. Сега мога да направя всичко това, без тя да трепне.

Усилията и времето си заслужават. Чудя се дали жребец или кастрат при тези обстоятелства би изпаднал до такава степен. Със сигурност щеше да има проблеми, но когато се работи с кобила, те се оказват фатални.

Трета причина: Лоши дни за кобилата

Не всяка кобила дава външен израз на това, че хормоните й се раздвижват, когато се разгони. Но ако това се случи, то повлиява отрицателно на тренировките и на спортните достижения. Такива обстоятелства може да накарат кобилата да бъде по-непоследователна и по-малко старателна в сравнение с мъжките й партньори. Кобилата на тези снимки е точно такъв пример.

Неотдавна в продължение на седмица тя беше на върха – побеждаваше топ-конете от двата пола. Но следващата седмица това се промени изцяло – тя губеше и се оказа, че е разгонена. Може би причина за това са хормните, които причиняват физически дискомфорт.

Действително и при мъжките понякога размножителните хормони създават проблем, но по съвсем различен начин. Работил съм с много расови коне. Щом мъжкият изучи основните положения в обучението, той може да контролира ефекта от хормоните.

Ако имате по-чувствителна женска, средства като Regu-Mate могат да подтиснат тези цикли. Вашият ветеринар може да ви каже всичко “за и против” този и другите методи за регулиране на цикъла. Ако опитате да не прилагате такива средства, ще трябва да поемете риска резултатите от изпълнението на вашата кобила да са занижени, когато тя има “лоши” дни. Не можеш да я наказваш за това, което прави или да употребяваш насилие за това, което не може.

Четвърта причина: Кобилите могат да таят в себе си недоволство

Ако наблюдавате група ученици на двора, ще видите как момчетата се сборичкват на земята, а след 10 минути вече играят заедно. Но когато момичетата се сбият, те спотайват в себе си недоволство.

Кобилите се държат по подобен начин. Ето защо трябва да се отделя време и внимание за работата с тях. Това е една от причините някои треньори мъже да се отказват да работят с кобили, като казват, че не се разбират с тях.

Кобилата на снимките е класическия пример за това. В нея има все още известно недоволство, натрупано от миналото й, което усложнява работата с нея в сравнение с жребците и кастратите, които обучавам. Аз обсъдих желанието си да я купя с първия й притежател Бени. Той ми каза, че за да вървят нещата добре, трябва да й стана приятел. Ако се отнасяш приятелски с нея, ми обясни той, тя ще се грижи за теб. Ако си и неприятел, бъди нащрек, ме предупреди Бени.

Така че аз работих, за да я приобщя към себе си. През първия месец, откак тя дойде при мен, само я яздех и побутвах, и тя разбра, че няма да бъде насилвана. През първите два месеца не използвах шпори. До днес се разхождам с нея край ранчото и прекарвам време в конюшнята й, за да я предразположа да се отпусне. Кобилите ви карат да мислите.

Научил съм се от собствения си опит, че когато си върху кобила не трябва да бързаш – опитай се внимателно да разрешиш проблема или ще се окаже, че си поел битка, която не можеш да спечелиш. А конят ще ти напомня за това дълго време. Ако влизате в конюшнята в лошо настроение, по-добре отложете за следващия ден.

Като заключение: Добрата женска ще отдаде цялото си сърце в изпълнението на това което господарят иска от нея, недобрата ще бъде раздразнителна. Кобилите изискват да бъдат вложени повече време и труд от жребците и кастратите. Перфектните женски са рядкост поради причините, които разгледахме. Но когато намериш такава, тя струва теглото си в злато. Например кобилата на тези снимки може да си възвърне 85 до 90% от своите възможности заради негативите, натрупани в миналото й и трудното спечелване на доверие. Но ако тя преодолее това, ще струва повече от 85-90% от жребците, които имам. Затова смятам добрата кобила за голяма придобивка.

Боб Авила, сп. Horse & Rider, 2007

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име