DS 4 – french elegance*

0
347

Само французите могат още с първите щрихи на белия лист да нарисуват противоречивото „динамично спокойствие“ и след това да го превъплътят в подобаващо изящество. Френските инженери, които са разработвали модела DS 4 цели две години, създават не просто дизайн, а истинско произведение на изкуството, от което лъха свобода и изцяло нова автомобилна концепция.

Съчетание между SUV-купе и класически компактен хечбек, DS 4 се предлага в 41 държави по целия свят, чрез дистрибуторска мрежа, включваща 450 центъра DS STORE в глобален мащаб. Това е автомобил, за който французите биха казали тяхното типично: „Je ne sais quoi“ (Не знам какво?!), но хората с усет към изкуството биха отговорили: „Това е DS. Това е стил на живот“.

Френската марка е сред основните дарители на музея Лувър, а името DS Automobiles е гравирано в камък в зала „Наполеон” под пирамидата. А в края на май беше разпространен рекламен клип от новата колекция автомобили Antoine de Saint Exupery, посветена на великия писател Антоан дьо Сент-Екзюпери, което е пореден етап в утвърждаването на мотото на марката „Пътуването е изкуство“. В клипа „Малкият принц“ следва своята пътеводна звезда зад волана на новия DS 7 Antoine de Saint Exupery. Така че да отидем малко по-далеч от това просто да говорим за френски автомобили.

За три дни по пътищата на страната, екипът на EzdaPress се сля в света на четвъртия модел от гамата на DS Automobiles. Модел, създаден за интелигентни клиенти, които искат да се открояват. Позициониран в компактния премиум сегмент, DS 4 отправя посланието за уникално изживяване преди, по време и след всяко пътуване.

С перфектни пропорции от дължина 4,40 м, широчина 1,83 м, височина 1,47 м и междуосие 2,68 метра, този модел е избран за „Най-красив автомобил“ през 2022 година от Automobile International. Атлетичните форми на каросерията се допълват от големите 720-милиметрови колела с 19 или 20-инчови алуминиеви джанти. Внушителната визия не е само красота и стил, но и практична комбинация от аеродинамика и енергийна ефективност. Изкусният прелъстител има седем цвята „официални костюми“ за своите поводи и клиенти. Новите златисто и сиво допълват останалите тоналности перлено кристално, сиво платинено, червено, бяло перлено и черна перла.

Удължен преден капак, триизмерно оформление на предната решетка и нова светлинна графика на предните светлини са само първите мотиви, които се сливат елегантно с прожекторните фарове с матрична система за насочено осветление. Те са допълнени от дневни светлини, съставени от по два реда LED елементи от двете страни (цялата система е съставена от общо 150 LED диода). Връзката между фаровете и предната решетка се осъществява от емблематичните за марката DS Wings.

Страничният силует на DS 4 е като мускулест джентълмен в черен фрак – хармонично плавни линии и рафинирани остри контури. Покривът се спуска ниско, за да пасне на скосеното задно стъкло. Задните калници, извивки и остри ръбове по каросерията подчертават С-колоната, която има блестящо черно покритие с интегрирана емблема DS Automobiles. При желание DS 4 може да бъде sports élégants със спортни брони, хромирани детайли и контрастиращ черен покрив. Френската изящност се забелязва в различни дребни детайли, като фини хромирани елементи и „О! Excusez-moi“ – прибиращите се дръжки във вратите.

L’intérieur: Истински шедьовър, сътворен с мисъл за околната среда

DS 4 ни посреща с модерен дигитален интериор. Изкуството на пътешествията, характерно за марката, тук намира отражение в новото оформление на контролните прибори, групирани в три интерфейс зони за повече прегледност и лекота при управление на функциите. Макар скрити за окото, в арматурното табло на DS 4 има 20% коноп, а до 95% от материалите подлежат на рециклиране.

За облицовките на арматурното табло е използвана естествена кожа напа, а декоративните панели от кафява ясенова дървесина добавят допълнителна нотка на изтънченост. В салона всичко е насочено за цялостно изживяване по време на път, както за водача, така и за пасажерите. Релефните вложки, вдъхновени от висшето часовникарско изкуство, подчертават лентата на арматурното табло, която от своя страна обединява бутоните за управление на климатичната инсталация с невидими отвори.

Перфектната комбинацията от 5-инчовия сензорен екран, свързан с информационно-развлекателната система и компактния прибор за управление на автоматичната трансмисия, разположен на централната конзола, създават отлична конфигурация за удобство но водача, чрез гласови или жестови команди. „Умният“ сензорен екран разпознава и нормални движения като приближаване и отдалечаване и има функция за разпознаване на ръкописен шрифт. Цялата шикозна атмосфера в купето може да бъде подсилена с различни цветове на осветление в салона, а за разкош има и фино осветление дори малката нишата за отваряне на вратите.

За микроклимата в купето се грижи система за пречистване на въздуха със сензори против прахови частици отвън и отвътре, а качеството на въздуха се показва на централния екран. За доброто настроение и звучащите вечно зелени френски шансони се грижи аудиосистемата Focal Electra с 14 високоговорителя с обща мощност 690 вата.

Предните седалки разполагат с електрически механизми за настройка с пневматично регулируема лумбална опора наред с функциите за охлаждане, отопление и масаж. За пасажерите на втория ред е предвиден удобен „диван“ с лесен достъп, ергономична позиция и отделна климатизация. Обемът на багажника е 430 литра, а при сгънати седалки се увеличава до 1190 литра, като петата врата се отваря с електрически механизъм с функция без ръце.

Électrification E-TENSE

За DS 4 е разработена нова версия на платформата EMP2, която дава възможност за комбиниране с различни видове задвижване и позволява постигане на оптимални динамични характеристики. Новият DS 4 се предлага у нас с модерни бензинови турбодвигатели от линията PureTech и турбодизелов мотор BlueHDi. Екипът ни тества най-интересната версия E-Tense с Plug-in хибридна система, която комбинира 1,6-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 180 к.с. и електромотор със 110 к.с.

Сумарната мощност на хибридната система е 225 к.с., а сумарният въртящ момент достига 360 Нм, който осигурява време за ускорение от място до 100 км/ч за 7,7 секунди. Тягата се предава на предните колела чрез 8-степенна автоматична трансмисия. Компактната литиево-йонна батерия с капацитет 12,2 кВтч гарантира до 62 км автономен пробег само на електроенергия.

Идеята за динамично спокойствие, която е част от сърцевината на марката DS Automobiles, тук е изведена още по-далеч и по-високо. Използването на модерни технически, както и напълно модернизираните компоненти на окачването и кормилната уредба, осигуряват безупречен комфорт на возене и поведение на пътя. Има и функция e-Save, която позволява да се запази заряда на батерията за по-късен етап от шофирането.

В режим Hybrid батерията може да се зарежда от движението на бензиновия двигател и от рекуперацията на спирачната енергия. В режим Sport хибридната система впряга цялата енергия за скоростно шофиране. Режимът Comfort съчетава Hybrid с още по-голям комфорт на возене. Зареждането на батерията става за максимум 8 часа със стандартен кабел, а с подсилен контакт отнема около 4 часа. На зарядна станция с опционално зарядно устройство с 7,4 кВт и 32A, пълното зареждане става за по-малко от 2 часа.

DS 4 впечатлява с изключително комфортен начин на возене, за което допринася уникалното окачване. За целта помага предна камера, която „изследва“ профила на пътя в реално време и според терена променя твърдостта на амортисьорите към пътните условия. Дори извън града, по планински пътища и селски калдъръми, DS 4 е много стабилен и докрай оставащ предан кавалер.

Неслучайно моделът е официален партньор на „Седмицата на висшата мода в Париж“ с нова философия, наречена „разширена технология”. Тя представлява смела комбинация от най-актуалните и авангардни технологии с разширена реалност. Повече ефективност, повече свързаност и повече иновации в системите и асистентите, подпомагащи водача, в името на безопасността на пътя, като някои от тях са: круиз контрол за адаптиране скоростта в зависимост от трафика с възможност за движение със спиране и рестартиране в задръствания.

Системата осигурява и прецизно поддържане на движението в центъра на избраната от водача лента за движение. От две години DS 4 разполага и три нови функции – полуавтоматично изпреварване, регулиране на скоростта в завоите и препоръчително съобразяване на скоростта в съответствие със знаците за ограничение. Има функция за следене на „слепите зони” с обхват до 75 метра и предупреждение за наличие на приближаващи странично зад автомобила превозни средства с цел избягване на сблъсък.

DS 4 разполага и с друга нова технология, която го отличава от неговите конкуренти – система за повече видимост на пътното платно и опасностите през тъмната част от денонощието. За това спомага разположената в предната решетка инфрачервена камера за следене на пешеходци и животни на разстояние до 150 метра в условия на тъмнина и слаба осветеност.

*френска елегантност

Технически характеристики:

DS 4 E-Tense Plug-in Hybrid 225

  • 1,6-литров 4-цилиндров бензинов двигател + електромотор
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия
  • 225 к.с. сумарна максимална мощност
  • 360 Нм сумарен максимален въртящ момент
  • 7,7 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 233 км/ч максимална скорост
  • 1,3 л/100 км среден разход на бензин
  • 30 г/км емисии на СО2 (WLTP)
  • 92 449 лева базова цена на тествания модел

Текст: Екатерина Дончева
Снимки: Ивелин Солаков

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име