Jeep Compass e-Hybrid с нова посока – достъпен

0
1801

Свикнали сме стане ли въпрос за Jeep, името което отдавна е нарицателно за висок и проходим автомобил, то на мига да си представим задвижване 4х4. Днес обаче „традициите не са това, което бяха” и с тази крилата фраза, ето ни в компанията на американския Jeep Compass 1.5 e-Hybrid, който е само с предно задвижване. И това не е инженерна грешка, а маркетингова стратегия на марката популярна в целия свят да стане достъпна покупка за повече клиенти.

В модела ролята на електричеството има своята дума чрез 48-волтова система, интегрирана директно в 7-степенната автоматична трансмисия с двоен съединител. Батерията е с капацитет 0,8 кВт. Така 1,5-литровият 4-цилиндров атмосферен бензинов двигател със 130 к.с. бива подпомаган с 20 к.с. По време на шофиране електрическата система директно повлиява плавната смяна на предавките, при ускорение и намаляване разхода на гориво.

Еко промяната в задвижването Jeep Compass e-Hybrid отбелязва с буквата E на задния капак, което е ясен ангажимент на компанията за по-малко вредни емисии и опазване на околната среда.

Интересно е, че в този хибриден Jeep, дори като опция не се предлага със система 4х4, но за сметка на това има редица предимства пред конкурентите си. В града разхода не надвишава 7 л/100 км в натоварения софийски трафик. На извънградско движение по различни пътища средният разход е 5,7 литра на 100 км, което е впечатляващо.

Пътният просвет от 20 см, компактните размери и отличната маневреност позволяват на хибридния Compass чевръсто да се справя, както в града така и по лек пресечен терен. Хибридната система чудесно се вписва в натоварения делник, като осигурява плавно и тихо потегляне, а ускорението от 0 до 100 км/ч се случва за 10 секунди.

Отвън компактният SUV си остава все така с класическия дизайн на Jeep, като са добавени леки козметични промени в отделни елементи, като по-изпъкналата предна решетка със седем слота и допълнени фини детайли, LED фарове са с нотка нов дизайн, по -модерни са станали и задните светлини. С нова визия са джантите предлагани в размер от 17 до 19 инча.

Истинските промени в хибридния Compass са отвътре. Изцяло новият интериор разкрива модернизираното арматурно табло с интуитивни уреди и дигитално табло със съвременна информационно-развлекателна система.

Висока и удобна позиция на седене на водача, задължителна за този клас автомобил и дигитално поднесена най-важната информация в отделни модули за улеснение отново на водача: скоростта, задвижване, показания за нивото на горивото в резервоара и заряда на батерията, посоката на навигацията и други. Новият 10,1-инчов дисплей на инфотейнмънт системата е разположен високо и може да бъде изцяло персонализиран, така че да информира бързо, лесно и точно.

Jeep Compass 1.5 e-Hybrid има решение за аналогово управление на повечето важни функции. Дебют в модела прави и  гласовият асистент Hey Jeep, с когото може да си говорите на „ти” за избор и старт на функции. От бутони на волана могат да се включва и изключват: адаптивния круиз контрол с функция Stop&Go, контролът на напускане на лентата, спазване на зададена дистанция спрямо автомобила отпред, радио и др.

В зависимост от нивото на оборудване Jeep Compass e-Hybrid предлага още системи за разпознаване на пътните знаци, сигнал за предотвратяване на челен удар, спирачен асистент при дъжд, отопляеми предни седалки и волан, нагревател на чистачките в предното стъкло, камера за задно виждане, LED дневни светлини, стопове и фарове за мъгла, LED интериорно осветление, система за безключов достъп и стартиране на двигателя, автоматичен двузонов климатроник и други.

Голямата промяна идва отново отвътре и това е „разширения” салон. Пространството е внушително. Капацитетът за съхранение в купето е увеличен с повече от два пъти: от 2,8 литра на 7,2 литра, който сега е идеален за съхранение на различни необходими вещи. Не само на предния ред седалки, но и за пътниците на втори ред има достатъчно пространство. Само с едно уточнение, че при трети човек, този в средата ще трябва да се съобрази с издадения тунел, където всъщност е интегрирана батерията. Багажникът е с обем от 438 литра, а със сгънати облегалки на задните седалки 1387 литра.

Като пътно поведение Jeep Compass 1.5 e-Hybrid е отличен партньор с когото да споделите работния ритъм или дълго уикенд пътуване. Кормилното управление предоставя сравнително добра обратна връзка, а окачването осигурява отличен баланс между стабилно пътно поведение и комфортно возене.

Добрата новина за модела у нас идва от „Ес Еф Ей Аутомотив“. От началото на ноември миналата година фирмата е официален вносител на Jeep за България и сега предлага супер специални условия за налични Compass e-Hybrid със стартови цени от 72 500 лева. Избора на цвят е между бял, черен, светло и тъмно сив и син. От „Ес Еф Ей Аутомотив“ предлагат и обратно изкупуване на настоящата ви кола, така че тя да стане част от сделката за нов Jeep Compass.

Технически характеристики:

Jeep Compass 1.5 e-Hybrid 130 FWD

  • 1,5-литров 4-цилиндров бензинов двигател + стартер-генератор
  • 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител
  • Задвижване на предните колела
  • 130 к.с. системна мощност
  • 240 Нм максимален въртящ момент
  • 10 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 193 км/ч максимална скорост
  • 5,6 л/100 км среден разход на гориво
  • 139 г/км емисии на СО2
  • 78 400 лева цена на модела

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Ивелин Солаков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име