Магията на Тодоровден в Люлин планина

0
1255

Тропот на конски копита за поредна година огласи местността „Манастира“, край пернишкото село Люлин приветствайки хиляди гости на традиционните надтегляния с коне. Така навръх празника на конете 23 март, съботния ден поднесе спортни емоции преплетени с народни обичаи. Организатори на празника бяха двамата братя Алекс и Роберто Асенови с подкрепата на Община Перник, кметство село Люлин и фирма „Логгинг“.

 Захранване на конете                       братята Алекс и Роберто Асенови

Денят започна подобаващо с празничен водосвет отслужен от отец Владимир за здраве на стопани и животни пред прага на стопанската година. Последва захранване на конете с царевица и празнична програма с участието на школата по народно пеене към читалището в село Люлин с ръководител Глория Марибочева, която като част от програмата подари на публиката вълшебния си глас с родопски песни под съпровода на гайда в изпълнение на музиканта Росен Христов. С граовска катка песни сгря сърцата на присъстващите и младата певица Виктория Евгениева. Приветствени слова към участници и гости отправиха Илчо Евгениев, временно изпълняващ длъжността кмет на село Люлин и Виделин Митков – председател на читалище „Христо Ботев 1961“ село Люлин.

За радост и наслада на публиката се проведе и конкурс за „Най-красив кон“, където сред огромните красавци дефилирали на терена най-много овации обра кон Макс от фермата на Денис Босов.

Под перфектната организация на домакините, турнирът по надтегляне стартира по две трасета едновременно за конете участници в общо шестте категории. Първи на терена стъпиха най-леките атлети със собствен тегло до 500 кг и първоначален товар от 1 тон. След 2 дотоварвания победата грабна кон Реал на Георги Георгиев с изтеглени 26,78 м с тежест от 1 500 кг. . Втори с 25,24 м се класира кон Араб на стопанина Коци Петров, а трети – кон Лео  с 16,05 м на Георги Георгиев от село Осиковица.

В категорията до 600 кг първи с 29,80 м стана тежковоза Руди от конюшните на Ахмед Ахмед, който в това състезание се представи с пет коня, а в тази категория с два. Вторият му кон Лео се класира втори с 17,87 м.  Трети остана тандема кон Зоро – Стоян Иванов с издърпано разстояние от 13,69 м с товар 1800 кг.

Третата група от коне до 700 кг стартираха с товар от 1250 кг и стигнаха до 1750 кг. С победа тук се разписа кон Румънеца на Денис Босов, който единствен изтегли цялата дължина от 30 метра с този товар. Втори стана кон Буби на Ахмед Ахмед с 24,66 м и трети кон Макс отново от фермата на Денис Босов.

В по-горната категория на коне до 800 кг, 7 тежковози спретнаха истински оспорвана надпревара, като на финала теглиха 2 тона товар. В крайна сметка победи кон Бютифъл на Никола Томов от Панагюрище, втори стана кон Бари на Ахмед Ахмед и трети – кон Мемо на Мустафа Ибрахим.

До 900 кг борбата за челната тройка си оспорваха известните на публиката тежковози Винс, Бари и Лео. В този ред се случи и класирането, като Лео и Бари бяха на Ахмед Ахмед, а  Винс на Дани Алексиев от столицата.  Битката приключи бързо на 1800 кг, като единствено победителя изтегли 30 м.

Над 900 кг отново три тежковози се конкурираха за първото място, но само кон Титос на Дани Алексиев изтегли най-дългото разстояние от 29,48 м. С 25,33 м второто място грабна кон Кензо на Коста  Атанасов. Трети се класира кон Скот на Ники Бизнеса от столицата.

Непосредствено след награждаването на победителите в отделните категории, бе изтеглен и печелившия билет от празничната томбола организирана за зрителите. Късметлията, който си тръгна с чисто нова преносима озвучителна система CROWN се оказа добре познатият в конните среди Руси Матракчийски, известен с организирането на едни от най-мащабните конни състезания у нас провеждани в село Калугерово.

Подробен видеоматериал с всички участници може да проследите тук.

Видео: Ивелин Солаков
Фото: Иван Кисьов

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име