INEOS Grenadier размества шахматната дъска на офроудърите

0
1721

Единствено конят може да прескача други фигури, когато се движат във великата игра шах. Сега единствено Grenadier с ход по буквата G има привилегията да прескочи всички конкуренти по разграфената арена с отлични играчи със задвижване 4х4.

Впечатляващ, оригинално замислен, изключително здрав, мощен и безкомпромисен, всъдеходът INEOS Grenadier загатна за себе си още преди година с представянето на предпроизводствената версия у нас. В калните, дъждовни и снежни дни на декември, екипът ни с удоволствие сподели тридневно пътешествие с INEOS Grenadier, по време на което се убедихме в безспорния му пазарен успех, който го очаква в бъдеще.

Първата ни среща е с INEOS Grenadier е със смесени чувства. Познат отвън и много изненадващ отвътре. Това е среща в която, за да покажеш че си добър ездач, веднага възсядаш без да питаш какъв е конят. Препускаш, галопираш, опознаваш, сприятеляваш се.

Нещо много важно за аудиторията на EzdaPress е, че INEOS Grenadier е с капацитет на теглене до 3,5 тона. За самостоятелно изтегляне или изтегляне на други превозни средства, може да се ползва лебедка с капацитет на теглене 5,5 тона.

Двигателят се стартира с ключ. Скоростната кутия е 8-степенна автоматична с функция за ръчно превключване, инженерна разработка на BMW. До него има втори лост за избираемото механично задвижване 4х4 – High или Low. Потеглянето е с „тежък“ волан. Кормилното управление е като на камион. Тежката офроуд машина леко изръмжава и сякаш те моли да натиснеш по-уверено педала на газта.

И това са само първите щрихи на задаващата се мощ, притаена в 3,0-литровия 6-цилиндров турбодизелов редови двигател B57 с 249 к.с. Гамата се допълва и от 3,0-литров редови 6-цилиндров бензинов турбодвигател B58 с мощност 286 к.с. Максималният въртящ момент при дизела се разгръща с 550 Нм в диапазона от 1250 до 3000 об/мин.

Воланът е с бутони за круиз контрол, с бутон за контрол при спускането и много закачлив по-тих клаксон за велосипедисти в червен цвят. Зад волана има малък дисплей с проекция на  няколко индикации, които се дублират и на големия екран, разположен в централната конзола.

Трябва ми време да разбера, че бутоните с функции за климатик, старт-стоп системата, радио, аудиосистемата, нагреватели на стъклата и други са в стил стара военна станция. А бутоните за блокажи на диференциалите и различните режими на задвижване са в конзола на тавана, наречена горен контролен панел. Усещането е, като в пилотска кабина на самолет. Оригинално и удобно.

Над централната конзола е разположен сензорният 12,3-инчов LCD цветен екран, разделен на две. Лявата половина информира за скоростта, оборотите, температурата на охлаждащата течност, предавката ползвана в момента на движение, наличното гориво в 90-литровия резервоар, моментен и среден разход, изминати километри, оставащ пробег до зареждане.

Дясната половина е за мултимедията и настройките на функциите на автомобила – камера за задно виждане, асистент за паркиране, радио, споделяне на екрана чрез телефон през Apple Car Play или Google Auto, офроуд режим, маршрут, компас с висотомер и други.

Подкарваме първо на задно предаване, има 2-степенна раздатка, която предава задвижването към предния мост. При желание и според терена, има възможност за механично блокиране на трите диференциала. Предният и задният могат да се блокират индивидуално до 75 км/ч. Благодарение на въртящ се селектор до лостовете на трансмисията може да се управлява отново сензорният екран с достъп до всички функции и настройки.

В салона има щедро вътрешно пространство и страна смесица от военна машина, примесена с лукс. Поставени са стелки и кожени седалки от бързопочистващи се материи. Ръчната спирачка е като от едно време. Високата позиция на седене на водача и ръчно регулируемите в осем посоки седалки Recaro са част от интериора, предназначен за общо 5 пълноценни (4+1) и удобни места. За водача и пътниците в салона има на доста места изходи USB-A, USB-C и 12V.

Постоянното задвижване на четирите колела се управлява от лост на централната конзола с две избираеми степени на редукция и възможност за блокировка на междуосевия диференциал. Задвижващите преден и заден мост са монолитни Carraro. Рамата е с пълно квадратно сечение. Офроудърът е с галванизиран стоманен корпус, високотоварно пружинно окачване и с предни и задни дискови спирачки. INEOS Grenadier преминава през водни препятствия с дълбочина до 800 мм без да се замисля.

Характерът на Grenadier внушава решителност. Отсечените прави линии, липса на каквито и да било модерни раздути елементи. Стратегически замислените данни се допълват от 264 мм пътен просвет, ъгъл на атака 35,5 градуса, ъгъл на напускане 28,2 градуса, ъгъл на щурм 36,1 градуса, завъртане на предна и задна ос съответно 9 и 12 градуса. За каменисти и силно кални терени автомобила има защитна долна кора (предна, задна кора и кора под резервоара).

По късно, когато правим снимките на модела, практичното ми дамско око не пропуска ефективната и дори симпатична метална стълба за достъп до покрива. Монтирана на тясната врата, (вратите се отварят в съотношение 30/70), осигурява лесен достъп до покрива и товарене и разтоварване на багаж на  покрива. Товарното пространство на Grenadier е до 2000 литра със свалени седалки. Отделно от това на покрива може да носи още до 90 кг багаж.

Време е да пришпорим сериозният офроудър, който се произвежда във Франция в бивша фабрика на Mercedes-Benz. По магистрала и криволичещи междуселски пътища, атлетът тежка категория, въпреки височината и тежестта си, е безспорен бегови кон. Той е изключително стабилен дори при висока скорост в завой. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 8,6 секунди. Максималната скорост е 160 км/ч.

По сериозни пресечени терени извън пътя, INEOS Grenadier не просто атакува, той побеждава. Този боен кон доказва дори и без блокажи на мостовите диференциали, че е създаден да преодолява дълбоки канави, коловози, да изкачва и спуска стръмни наклони. Моделът е подготвен да се преобрази всеки един момент в кемпер за планина или асистенция за дълги конни преходи в гората. Има опционално офроуд оборудване с избор от светлини, лебедки, халки, разделител за багажа и още много екстри. На централната конзола има свободни позиции за бутони в очакване на допълнителни електрически аксесоари по желание на клиента.

Базовата цена на INEOS Grenadier е 120 000 лева. Вносител на автомобила у нас е „Силвър Стар“. Моделът е наличен за тест във всички представителства на марката у нас, а от „Силвър Стар“ скоро обявиха и новината за пристигането на тестовия прототип на пикапа INEOS Grenadier Quartermaster, който вече е в България.

Петместният пикап с двойна кабина е разработен заедно с Grenadier Station Wagon и се произвежда на същата поточна линия в Хамбах, Франция. Автомобилът е конструиран така, че да осигурява същата безкомпромисна проходимост и надеждност като Station Wagon но с по-голяма гъвкавост при превоз на товари.

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Ивелин Солаков и INEOS

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име