За 12-ти път НАК оцени и излъчи шампионите сред дунавските коне

0
2035

ХII изложение за коне от порода Дунавски кон се проведе на 15 октомври на територията на конна база „Гeн. Крум Лекарски“ в Божурище. Събитието бе открито от г-жа Полина Марина от МЗХ, която приветства стопани и организатори. Над 20 коня стъпиха на терена в различни активности и като участници в категории жребци, кобили и подрастващи млади кончета.

Г-жа Полина Марина

В своята встъпителна част изложението представи спортните качества на конете от породата със свободна езда в манеж. Програмата продължи с онагледяване на фамилиите на кобилите LESKA II  ( чрез KADI, KALGARI и  KOHORA). Две кобили и едно жребче представиха фамилията на кобила MARA ( ROTASIYA, TEZA  и  конче TAHMI). След това дефиле на терен остана само кобила ROTASIYA, а към нея се присъедини кобила REISA, за да направят встъпителен преход пред публиката към следващата тема на изложението, а именно линията на жребец RABLO в историята на родното ни коневъдство.

фамилия кобила Leska II                        фамилия кобила Мara

Денят продължи със същинската част по оценяване на записаните екземпляри в тазгодишното изложение разпределени от четиричленното експертно жури в състав: председател зооинж. Иван Цветанов и членове д-р Минчо Димитров, д-р Боряна Иванова и г-н Пламен Левков. Всяка категория започна с общо дефиле, а всеки екземпляр бе оценяван индивидуално пред комисията.

От представени 5 жребеца, с най-висок бал шампионската титла за тази година грабна роденият на 1 април, 2015 жребец LEKTOR, собственост на 35 – годишния юрист от София Боян Бележков. Роден в Разлог, но коняр с мисия и вече с осъществена мечта да има Дунавски кон в конюшнята си, Бележков за първи път участва в изложението. Специално за Еzdapress щестливият стопанин отбеляза вълнението и сериозното си намерение да се занимава с развъждането на породата.  Първото почетно място в класацията на категория жребци спечели LYULYAK от фермата на Ирена Василева. Второто място по резултата от общ сбор оценки грабна кон HUGAR, собственост на Беатрис Данчева и производство на Тихомир Каменов. Третото място в категория жребци бе присъдено на кон LORD Z със собственик и производител Венцислав Миланов.

Жребец Leuktor

Последвалата категория кобили, напълни манежа с 7 претендентки за шампионската титла, като две от тях съпровождани от своите млади кончета. Кобила RAIZA бе тази коята спечели най-висок сбор от оценки и грабна шампионската титла в абсолютно оспорвана конкуренция. Шампионката е родена и отгледана във фермата на Николай Николов, който си тръгна от изложението с две награди. Първото място в категорията спечели кобила KOHORA сега собственост на Антон Зафиров, но произведена от Тихомир Каменов. Второто място спечели KALGARI, със собственик и производител Тихомир Каменов. Третото място взе кобила  ROTASIYA със стопанин Антон Зафиров и производител Десислава Георгиева.

Кобила Raiza

След кобилите на манежа се развихриха младите подрастващи кончета от породата Дунаски кон, доменстрирайки потеннциала на породата и следващото поколение шампиони. Разделени на мъжки и женски кончета, общо 6 енергични дунавчета се „перчеха“ със своите качества. При женските класацията ясно отсече: Първо място за конче MEYZA и Николай Николов и второ за конче TANZANYA, родено под грижите на Георги Петров. Четирите места при мъжките бяха разпределени според оценките на журито, съответно: Първо място за TAHIM собственост на Искрен Димитров, второ за TITAN конче, което се превърна в любимец на публиката за радост на стопанина Георги Петров, трето място за конче TARIKAT на Владислав Миланов и и четвърто място за конче TOMAS родено във фермата на Росен Огнянов.Събитието се проведе с любезното съдействие и подкрепа на фуражи ГЕБИ.

Пълен видеоматериал от изложението с всички участници и демонстрации може да видите тук:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име