Ние не знаем къде ще отидете. Ние знаем, че обичате да ви мирише на коне 😊

0
718

Вижте събитията с тропот на копита през октомвриКрасивия и слънчев октомври ни предизвика с мотото „Срещата на елита“ и 17-тото Национално животновъдно изложение, което за пореден път ще събере над 500 първокласни животни сред които и над 7 породи коне и специалното участие на конниците от #Багатур.  На 6 и 7 октомври в гр. Сливен на изложбените площи до разклона за с. Мечкарево, жители и гости на града, ще могат да видят елитни български животни от говедовъдството, овцевъдството, козевъдството, коневъдството и биволовъдството. Официалното откриване на събитието ще е на 7 октомври.  На 08 октомври (неделя) от 11:00 ч на хиподрума в град Русе ще се проведе „Ден на българския производител“ с коне родени в България от Чистокръвна Английска порода (ЧАП). В рамките на събитието ще се отбележи и  70-годишнината на чистокръвното английско коневъдство в България. Състезателната програма предвижда 7 призови гонки:

  1. Приз „Венко Венков“ – Гладко надпрепускване на 1200 м. за 2- годишни жребци и кобили от ЧАП
  2. Приз „Проф. Иван Йоров“ – на дистанция 1200 м. за 3-годишни и по-възрастни коне от ЧАП
  3. Приз „Проф. Цанко Цанков“ – на 1600 м. за 3-годишни коне от ЧАП
  4. Приз „Проф. Рангел Караиванов“ – на 1600 м. за 3-годишни и по-възрастни коне от ЧАрП
  5. Приз „Никола Страшимиров“ – на 2400 м. за 4-годишни и по-възрастни коне от ЧАП

*   По случай 70-години Чистокръвно английско коневъдство в България ще се проведе и извънредна гонка за коне внос от чужбина.

  1. Приз „70 години Чистокръвна Английска порода в България“ – Гладко надпрепускване на 2400 м. за 3-годишни и по-възрастни (вносни) коне от ЧАП.

Също в дните на 6 и 7 октомври ще се проведе традиционното изложение на коне Български спортен кон и интродуцирани породи. Събитието за първи път ще се домакинства от спортен клуб „Студенец“, село Садовец, област Плевен. Месеца ще продължи с две породни изложения за Дунавски и Рисист кон:

ХIII издание на породното изложение Дунавски кон, ще се проведе на 15 октомври, неделя, от 11:00 ч, на конно спортна база „Ген. Крум Лекарски“ в Божурище. Събитието организирано от Националната асоциация по коневъдство е отворена покана към стопани, развъдчици и любители на конете от породата Дунавски кон. Програмата предвижда официално откриване, дефиле, оценяване на екземпляри от породата ( жребци – производители, кобили – майки и подрастващи  кончета до 3-годишна възраст ) и излъчване на шампиони за 2023 г. Организаторите са предвидили за всички участници и гости паркинг за автомобили, както и настаняване в боксове за коне пристигнали още от съботния ден. Вход свободен.

Седмица след обявяване на най-добрите екземпляри сред дунавците, ще се проведе и националното изложение на коне от Рисиста порода. На 22 октомври, отново неделя на откритите зелени площи на Национално животновъдно изложение в Сливен.В същото време, Българска федерация конен спорт #БФКС е подготвила супер адреналин с класическите дисциплини:

06 – 08.10 Държавен шампионат Млади коне/ тестиране Млади коне, Прескачане на препятствия конна база „Студенец“, село Садовец

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име