Есенен авто ретро салон и парад ще украси празника на София за трети път

0
1662

За трета поредна година изложението на класически коли ще украси празника на град София. В предстоящата неделя – 17 септември, на празника на столицата, ще се проведе традиционният „Есенен авто ретро салон и парад”. Събитието и тази година ще бъде на площад „Княз Александър I” и ще продължи от 9 до 13:30 часа.

По регламент всички експонати следва да отговарят на максимално близко до оригиналното си състояние, а формалното изискване е да са изминали минимум 30 години от датата на първоначалната регистрация.

Компетентно жури с международно участие в състав Маргарит Карабуров, проф. Харалд Лешке и инженер Георги Колев ще оценят автомобилите в 36 отделни категории. Сред тях са „Купата на кмета”, Best in Show, Yungtimer, Coupe, Cabriolet, „Най-добър съветски автомобил”, Muscle Car, предвоенни, следвоенни, военни машини, германски автомобил, мотоциклет, велосипед и още множество категории със специални награди.

Специалните отличия ще бъдат връчени лично от столичния градоначалник, председателя на Столичен общински съвет, представители на Министерствата на транспорта и на младежта и спорта, зам. кмета по Културата на Софийска община, изтъкнати деятели на движението за пътна безопасност, известни настоящи и бивши рали пилоти. За доброто настроение ще се грижи Васко Кръпката.

Събитието се провежда с подкрепата на „Пощенска банка”, „Лев Инс”, „Лукоил”, „Българска петролна и газова асоциация”, „Бова Кар” – официален дилър на BMW за България и име на гигантите в агрохимията Corteva Agriscience. Предвидени са награди и изненади от спонсорите, включително комплекти за тестване за алкохол и наркотици, комплекти за бояджийска авторепаратура и голяма награда в размер на 1000 лева за един от участниците.

Във връзка с провеждането на ретро авто салона и парада от Столична община съобщават, че се забранява влизането, престоят и паркирането на пътни превозни средства с изключение на автомобилите участници в мероприятието от 7 до 14 часа на 17 септември 2023 г. на паркинга на пл. „Княз Александър I” и по бул. „Цар Освободител” между ул. „Княз Александър I” и ул. „Г. С. Раковски”,  по ул. „Аксаков” между улиците „Георги Бенковски” и „Дякон Игнатий” и по ул. „Дякон Игнатий“ между ул. „Аксаков“ и бул. „Цар Освободител“.

В края на ретро авто салона в 13:30 часа от площада ще потегли бляскаво ретро шествие с уникални антики на колела и ще премине през софийските улици по маршрут  ул. „Г. С. Раковски”, по булевардите „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ „Арсеналски“ и бул. „Черни връх“ до хотел „Маринела”.

Снимки: Светослав Ханджийски и Иван Кисьов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име