Дербито на България за 2023 обяви жребец Оуен за носител на престижната награда

0
1012

С пълни трибуни и подготвени 5 гонки, V състезален ден от календара на Българската асоциация за бегови коне посрещна най-бързите коне у нас, разделени в изпитания на различни дистанции. Събитието се проведе на 8 юли на хиподрум „Стефан Караджа“в село Стражица, като кулминацията на състезателния ден бе приз „Дерби – Литекс Комерс“ на 2 400 м за 3-годишни жребци и кобили от Чистокръвна Английска порода (ЧАП),  който излъчи и дербисъст на България за 2023 г.  Жребец Оуен от конюшните на Спас Спасов „облече“ шампионската попона, след като спечели най-важното състезание в живота си. Много преди това обаче, трасето се разтресе от 3 гонки.

Жребец Оуен

Първото гладко надпрепускане даде старт на дистанция 1 400 метра за 2-годишни коне. С най-добро време и първо място се разписа кобила Москва на стопанина Левент Незиров яздена от жокей Валентин Стоянов. Публиката щедро раздаде своята първа доза аплодисменти и търпеливо изчака началото на следващата гонка с разгорещени коментари.

Втората гонки отприщи люта надпревара на дистанция 1 200 метра за три годишни и по-възрастни коне. Тук 6-годишния кастрат Конвей от конюшните на Ридван Бекир отмъкна първото място с най-бърза обиколка направена от жокея Радостин Иванов.

Ридван Бекир, собственик на коне от ЧАП

Трета гара Приз „Българска роза“ на 1 600 метра, само за 3-годишни и по-възрастни кобили се оказа най-голямата емоция за коневъда Али Гедик, които не намираше думи от щастие, след победата на грациозната Белеза Фокс.

Точно в 12:30 бе даден старта на българското Дерби – гладко надпрепускане на 2 400 метра. Дистанция в коята се състезаваха 3 кобили и 8 жребеца. Най-важната надпрева из живота на 3-годишните чистъкровните английски коне излъчи Дербисът на 2023 с име жребец Оуен, със стопанин и треньор Спас Спасов, който през сезона спечели дузина първи места със своите коне.

Спас Спасов: „ Тази победа е моя детска сбъдната мечта. Да имам собствен кон, който да спечели Дербито на България.“

 

На финала на състезателния ден се проведе и приз „Република България“ на 3 200 метра за 4-годишни  и по -възрастни отново само кобили от ЧАП в коята се наложи Инвертет Шан със собственик Александър Атанасов,  треньор и жокей Борислав Иванов.

 

Разширено видео с всички участници вижте тук

Тв репортаж с интервюта с победители и зрители вижте тук в предаването „Конете на България“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име