С новата Dacia Duster при конете на Хера

0
2680

Този път няма да направим толкова технически тест на обновената Dacia Duster, колкото ще ви разкажем за нашето интересно пътуване, в което философията на румънската марка се оглежда в предприемчивостта на един стопанин на хотел. Малко объркано нали? Прочетете следващите редове и всичко ще си дойде на мястото.

След поредното конно състезание, там някъде из Северозапада, в едно никому неизвестно село Ковачѝца, търсим подходящо място, за да снимаме тестовия автомобил Dacia Duster, с който споделяме тридневно пътешествие из България.

Пътуваме с освежената Dacia Duster, която за новия моден автомобилен сезон е с нова дреха в земен зелен цвят Lichen Khaki. Този нюанс е взет директно от природата и дори „ухае” на естествен мъх. Раззеленилата се пищна природа този път не ни помага в търсенето на декор. Търсим нещо, на което зелената Dacia Duster да изпъкне.

По пътя си говорим на какво да наблегне фотографа при снимките – промените във външността на Duster. Новата решетка, в средата на която сега е изписана новата емблема на марката, наречена Dacia Link, която е част от новата идентичност на марката. Новата емблема с буквите D и C вплетени, като във верига. Да, имаме и кадър с новия сив цвят Monolith върху предните и задните брони, корпусите на страничните огледала и релсите на покрива.

В просторния салон на обновената Dacia Duster разпалено подхващаме разговор как румънската марка толкова години успява да бъде № 1 по продажби у нас и да напипва точния пулс на потребителското търсене. Как Duster се превърна в най-достъпният всъдеход и пожъна огромен пазарен успех. Значи може с малко пари да се купи супер автомобил с повече от необходимото оборудване и с по-малко излишни екстри.

Коментираме интериора, където също има умерена доза козметични промени. Най-видимо се откроява добавянето на новото лого на Dacia на волана и на задния панел на автомобила. Средното ниво на оборудване Journey разполага с мултимедийната система Media Nav с 8-инчов цветен сензорен екран с навигация и с безжична свързаност за Apple CarPlay и Android Auto. Какво повече му трябва на човек?

Чрез бутоните на волана се активира гласово разпознаване и се управлява асистента на iOS или Google на смартфона. Системата включва още радио, MP3, USB и Bluetooth. Средната конзола е снабдена с два USB порта отпред и два USB порта отзад, поставки за чаши и плъзгащ се подлакътник, който осигурява още повече място за съхранение – почти 1,1 литра.

Унесени в приказки, вървим по криволичещ неясно къде отиващ път и пред нас от нищото изскочи спретната и интересна постройка. Без надписи, без табели със забрани. Малък замък ли, частен имот ли? Вече знаехме къде ще снимаме този великолепен Duster.

Правим плаха обиколка по белите наръсени камъчета за настилка. Виждаме чудесно поддържана растителност, като в парк. Чисто, кокетно. Никой не излиза. Виждаме малка скромна табела на входната врата „Хотел Хера“. Влизаме да питаме може ли да снимаме.

Оглеждаме предверието, всичко е от естествени камъни, дърво и ковано желязо. Лукс, но не натрапчив. И изведнъж… Кон! По точно конска глава в реални размери над рецепцията. Втрещени и изненадани при все, че сме „конни“ хора, онемяваме. Малък ценоразпис – нощувка 45 или 55 лева за студио! Вече знаехме и къде ще нощуваме.

При настаняването по двете извити стилни стълбища ни посрещнаха още два коня. Препарирани с изключителен финес до най-малкия детайл. Толкова качествено, че а-ха да изцвилят. Стаите в хотела са в същия натурален стил, спретнати с много вкус и без нищо излишно. Няма гардероб с тежки врати. Кому са нужни?

Има елегантни майсторски направени закачалки от вито желязо. Ето как се постига уют, топлина и гостоприемна среда на достъпна цена. Точно като философията на Dacia. Защо да плащаш нещо, което няма да ползваш? Истински свещници, не толкова за икономия, а за романтика.

На сутринта ни посреща най-дивната гледка от терасата на хотел „Хера“. Глътката кафе е на самообслужване. Гостите сами трябва да оставят добросъвестно стотинките до кафе машината. Кому е нужно персонал за чаша топло ароматно кафе? Историята на трите коня в хотела е странна, но така или иначе собственикът е решил преди време да увековечи навеки любимите си четириноги с гриви и да предложи невероятен лукс на достъпна цена.

Горещо ви препоръчваме ако пътешествате из Северозапада и търсите удобства на достъпна цена, да пренощувате в хотел „Хера“ – приключение по джоба на всеки с очарованието на изискания лукс.

Тръгваме си от Ковачѝца с цялото очарование на малкото хотелче с име на богиня. Избираме терен, така че да „впрегнем“ обновеният Duster на офроуд. Моделът със задвижване 4х4 е доказан боец по пресечени местности и черни пътища.

С пътен просвет от 217 мм и с три режима на работа – 2WD, Auto и Lock, обновеният Duster атакува успешно с изкачването на стръмни наклони и дълбоки коловози. Прекрасен автомобил, който толкова много подхожда на философията на „Хера”.

Обновената Dacia Duster се предлага с голям избор от варианти за задвижване. Двигателната гама включва 1,3-литров 4-цилиндров бензинов мотор с турбокомпресор TCe 150 с две или четири задвижващи колела, съчетани с 6-степенна механична скоростна кутия и с 6-степенна автоматична скоростна кутия EDC с двоен съединител.

За задвижването на Dacia Duster се предлага и версията TCe 1.0 ECO-G 100, която работи както на бензин, така и на пропан-бутан LPG. Моделът е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия и е само с предно предаване.

Ние тестваме възможно най-добрия избор на Duster с отличния 1,5-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател Blue dCi 115, съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия със задвижване на всички колела 4х4. Възможността на задвижване на четирите колела е перфектното решение за покоряване на всякакви терени.

С максимална мощност от 115 к.с., този двигател е с прилична динамика и много нисък разход на гориво. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 10 секунди, а максималната скорост е 174 км/ч. При равномерна „езда“ с 90-110 км/ч, Duster Blue dCi 115 постига невероятния разход на дизелово гориво от 4,3 л/100 км. По магистрала със 140 км/ч консумацията е 5,8 л/100 км. В градски трафик разхода е около 6 л/100 км.

Технически характеристики

Dacia Duster Blue dCi 115 4×4

  • 1,5-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател
  • 6-степенна механична скоростна кутия
  • 115 к.с. максимална мощност при 3750 об/мин
  • 260 Нм максимален въртящ момент при 1750 об/мин
  • 10,2 секунди ускорение от 0-100 км/ч
  • 174 км/ч максимална скорост
  • 5,3 л/100 км среден разход на дизел
  • 140 г/км емисии на СО2
  • 45 990 лева цена на модела (Journey)

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Ивелин Солаков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име