Над 50 лебедови шии представи Денят на Арабския кон в България

0
1473

Събитието се проведе на 12 май на територията на конезавод „Кабиюк“ под строгия регламент на Националната асоциация по коневъдство (НАК). За 9-ти път екипът на коневъдната асоциация събра на едно място най – добрите екземпляри от Чистокръвна Арабска породата (ЧАрП) и Арабска Шагия.Пред тричленно жури в състав д-р Боряна Иванова, зоотехник Димитър Митов и Пламен Левков от НАК дефилираха всички участници по указания ред в каталога на изданието:

  • ЧАрП – Шоу тип: Жребци, Кобили и подрастващи до 3,2, и 1 – годишна възраст;
  • ЧАрП – Спортен тип:  отново жребци, кобили и подрастващи до 3 – годишна възраст

Арабска Шагия също се представи с жребци, кобили и подрастващи кончета до 3 – годишна възраст.

Събитието бе уважено от областният управител на Шумен Проф. Христо Христов и новият стар директор на единствения държавен конезавод у нас г-н  Милен Полименов.

Милен Полеменов, изпълнителен директор на ДП „Кабиюк“

Първи на терена се представиха жребците от ЧАрП – тип шоу, където с най-висок бал от оценки първото място заслужи 10-годишния Efekt Al Khalediah, собственост на Мирослав Маслинков. Второто място грабна сивия жребец роден през 2009 г от конюшните Атанас Аргиров –  Bess Kadar. Трети в тази категория стана 12 – годишния Azbest производство на ДП „Кабиюк“.

При представянето на кобили от ЧАрП, вниманието на оценителите бе грабнато от сивата кобила Serena, собственост на „Теневи“ ООД, която и спечели първото място. След нея почетното второ място зае  E.S. Rasayah, родена през 2014 и отгледана под грижите на Керим Ходжа от Асеновград. Водачът на кобилата направи изключително впечатление с изисканият си стилен външен вид, отношението към животното и необичайната скромност за стопанин на кон от породата. Пример, който трябва да се последва от останалите участници що се касае до респект към животните, организаторите и събитието. Третото място успя за вземе  Shamsin Sabahq, отново от конефермата на Керим Ходжа. „ Имаме общо 6 коня в нашата конна база. Говоря в множествено число защото не съм сам в отглеждането. За нас водещо е отношението към конете. Нашите коне са само шоу тип. Всичките са внесени от чужбина – 4 кобили и два жребеца. Не мога да си предствя, че по времe на изложение ще застана до тази прекрасна порода, до тези величествени коне и ще съм без риза и вратовръзка. “

Керим Ходжа

При подрастващите кончета Bamzi и Mimoza Parva взеха съответно първо и второ място при 3-годишните, Аkila HV  и Меlchiora K.A при 2-годишните и само първо място при 1-годишните за El Mansur.

С голямо нетърпение зрителите на денят посветен на арабския кон, очакваха категория ЧАрП с приложение в спорта. Голяма конкуренция от общо 6 напети „мъжкари“ се разигра пред официалната шатра на журито. Сивият жребец произведен във Франция и собственост на Иван Димитров в крайна сметка наклони везните в полза на жребец  Hermes D’еtiolles. Втори стана друг много добър по показатели жребец на име  GotDe Lagarde, собственост на Христо Христов. Трето място с минимална разлика от втория по резултат зае Diamant Du Pouy, роден през 2013 и сега собственост на Алекс и Валентин Иванови.

При спортния тип кобили от ЧАрП, четири изключителни „арабки“ зафлиртуваха с комисията, но без да бъдат изкушени от красотата, а само по точни оценени показатели журито деде своя най-висок вот за кобила Shimal. Родена през 2019, тя е тъмнокестенява и е поредната гордост на коневъда Хакф Местан. Shimal е производство на известния в Лудогорието коневъд Левент Незиров. Второто място тук бе присъдено на позната на аудиторията алеста кобила Dimka от конюшните на ДП „Кабиюк“ от където е и отличената с трето място кобила Dispozzitsia.

Енергията на подрастващите млади кончета представиха триото победители Java Al Cem, Andromeda и Melpomenа,съответно на I,II и III място.

Денят на арабския кон в слънчевия майски ден продължи с екземпляри от една от най-старите ездови породи с родина Арабия – Арабска Шагия. Поради ценните си качества  този тип арабски коне се използват за подобряване на коневъдството в много страни по света. Арабската Шагия е най-продължително развъжданата в България културна порода. Всички тези факти обясняват и интереса към жребците които дефилираха за оценки пред публика и многоуважаемите експерти. 4 отлични по екстериор жребеца взеха акъла на комисията, но с най-висок сбор точки с първо място се разписа жребец  Fresh от държавния конезавод. Второто място взе  кестенявия Zafon на стопанина Ангел Николов и третото отиде за 11- годишния жребец с титаничното има Тitan, собственост на НАК и произведен в Унгария.

Сред кобилите първенци в категорията станаха две грации производство и собственост на ДП „Кабиюк“ – Meferiya и Jarpa, а третата отново родена в шуменския конезавод, но сега собственост на Снежана Маринова – кобила Zoya.

Айрин Якимовска – кобила Zoya.

При подрастващите се представиха 4 вироглави кончета, като първото място успя да грабне  Danoman III – 4Teofila. Второ и трето станаха O’Bajan II-2 Sharlota  и dahoman II – 2 Tintyava , всичките от депото на най-стария конезавод у нас.

За всички победители освен отличителни купи и розетки връчени от официални гости и представители на домакините от НАК имаше и подсигурени комплименти от фирма М&B -Янко Митев.

Репортаж от събитието очаквайте в предаването „Конете на България“, с премиера на 31 май, от 21:00 ч по Агро Тв.

Вижте разширено видео от събитието тук …

Снимки: Иван Кисьов
Видео: Ивелин Солаков
Текст: Екатерина Дончева

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име