Новото Renault KOLEOS –здравина и вкус към приключения

0
2186

Веднага ще го забележите, не само защото е повдигнат и вече с просвет от 210 мм, но и „барнат“ с по-мощни мускулести екстериорни линии. Кротнат, в очакване на посока, новият KOLEOS позволява да бъде детайлно разгледан: смесица от мощни SUV елементи, комбинирани с финес, и характеристики, свързани с големите седани: несравнима технология за задвижване на четирите колела и висока проходимост по всякакви терени.

Да, всякакви пътища в светло и просторно купе, голям багажник, релси на тавана, теглич и достатъчна тяга за газ и приключения.

Да потегляме!

Повдигнатата шофьорска позиция дава доза самочувствие и отлична видимост – удобство силно ценено от купувачите на SUV автомобилите, а предните седалки са сред най-комфортните в сегмента. В зависимост от версията, предните седалки могат електрически да се регулират в 6 посоки и предлагат: ел. регулиране на лумбалната опора, подгряване на седалката и облегалката, избор между две температури, интегрирана вентилация с избор от две настройки за охлаждане на тялото в топло време и богат избор от тапицери от текстил или кожа. Задната част на седалките е изградена от корпус, който освобождава допълнително място за пътниците отзад.

Новото Renault KOLEOS е лидер в класа по пространство за пътниците отзад

С 289 мм пространство в областта на коленете,модела бие конкурентите си, като осигурява на пътниците отзад щедро пространство в областта на главата, раменете и лактите. В допълнение към водещото интериорно пространство, новият KOLEOS предлага голям, конфигурируем багажник и множество удобни решения за съхранение.

Багажника е с обем 550 дм3 по VDA (еквивалентно на 600 литра), с подвижен под, позициониран на едно и също ниво с багажника, формирайки равен под. Система “Easy Break”: дръжки в багажника позволяват делимата в съотношение 60/40 задна седалка да се сгъва много лесно, освобождавайки обем за превоз на товари от 1690 дм3 по VDA. Богат избор от аксесоари за конфигуриране на багажника и защита на товара Електрическата врата на багажника позволява отварянето й без докосване, само чрез движение с крак под задната броня.

Освен широко в купето на новия KOLEOS е светло, благодарение на големия, отварящ се стъклен покрив (0.80 м2), който се простира над задните седалки.

  • Новият KOLEOS идва с голям арсенал от интелигентни и практични аксесоари:
  • Напълно интегриран пакет за разширяване на прага,
  • Свалящ се теглич (не се изискват инструменти),
  • Гама от монтирани на покрива аксесоари, включително релси QuickFix,
  • Хромирани капаци на страничните огледала, предни и задни въздушни дефлектори,
  • Предпазни прагове за вратите и багажника

Следващата забавна и полезна част е гамата от свързани, мултимедийни системи в автомобила с опция за персонализиране.

Базовата версия на новия KOLEOS идва стандартно с 4,2-инчов дисплей (11 см), разположен хоризонтално, Bluetooth® свързаност за безжично използване на мобилни телефони и стрийминг на музика, записана на смартфон, плюс цифрово радио за слушане без смущения и звук с дигитално качество. Оборудван е още с USB вход и 3,5-милиметров жак.

От второ ниво нагоре, новият KOLEOS е оборудван с мултимедийната система R-LINK 2. Този таблет се предлага в моделите от горните сегменти в гамата на Renault и координира функции като инфотейнмънт, навигация, хендсфри телефония, радио и асистиращи водача система. Основните характеристики са: 7-инчов хоризонтален и 8,7-инчов вертикален. Четири конфигурируеми начални страници с икони за бърз достъп до най-често използваните функции. Данните за движението (скорост, об./мин, разход на гориво и т.н.) се показват на 7-инчовия цветен дисплей, разположен зад волана, в зрителното поле на водача. В зависимост от пазарите, новият KOLEOS идва с голямо разнообразие от асистиращи системи (ADAS), като всички могат да се контролират чрез таблета R-LINK 2:

  • Да успокояват: Активен авариен спирачен асистент (AEBS)
  • Да предупреждават: Система за сигнализация при пресичане на осевата линия, (LDW), Система за предупреждение за наличие на обект в „сляпата“ точка на автомобила (BSW), Система за разпознаване на умората (UTA)
  • Да подпомагат: камера за обратно виждане, Автоматични дълги/къси светлини на фаровете (AHL), предни, задни и странични паркинг сензори и система за паркиране „Свободни ръце“ (Easy Park Assist).

Гамата двигатели и трансмисии за новия KOLEOS

В зависимост от държавата, мощността на двигателите варира от 130 до 175 к.с. (96 до 127kW), като се предлагат два бензинови и два дизелови двигателя, свързани или към 6-степенна механична скоростна кутия, или към автоматична трансмисия X-Tronic. У нас автомобила се предлага само с дизелови агрегати с избор между 1,6-литров и 2,0-литров мотор, като и двата отговарят на еко стандарта Euro6 и са оборудвани със Stop & Start, Nox катализатор и филтър за твърди частици.

Дизеловият 1,6 dCi двигател е с мощност от 130 к.с. Този двигател може да се поръча само за модел с един задвижващ мост, но може да се свърже, в зависимост от пазара или с 6-степенна механична скоростния кутия или с автоматична трансмисия X-Tronic.

Дизеловият 2,0-литров двигател е най-мощният в гамата на новия KOLEOS. Той е оборудван с турбокомпресор с променлива геометрия, впръскване на горивото под налягане от 1600 бара и пиезоелектрически инжектори. Максималната му мощност е 175 к.с. Tози двигател гарантира динамична реакция в средния оборотен диапазон, благодарение на наличието на максималния въртящ момент в широки оборотни граници и може да се свърже само с автоматична трансмисия X-Tronic (версии с една и два задвижващи оси)

Автоматичната трансмисия X-Tronic

Може да се поръча с дизелов двигатели, с една или две задвижващи оси. За разлика от предишните трансмисии CVT, трансмисията X-Tronic на новия KOLEOS работи повече като автоматична трансмисия с различни предавателни числа, когато водачът се нуждае от рязко ускорение. Въпреки това, тази безстепенна трансмисия гарантира безпроблемна смяна на предавките при ускорение, предлагайки безкраен брой предавки. Те гарантират, че оборотите на двигателя и натоварването се оптимизират постоянно, за да се подобри разходът на гориво, комфортът и нивата на шум, когато се движите с постоянна скорост. Водачът има възможността да избере 7-степенен секвенциален режим, за да се възползва от двигателната спирачка.

Несравнима, лесна за употреба 4х4 технология

Трансмисията ALL MODE 4×4-i, разчита на технология много лесна за използване, чрез контролер, разположен от лявата страна на волана, тя позволява избор на три режима: 2WD, 4WD AUTO или 4WD LOCK.

В режим 2WD, новият KOLEOS се задвижва от предните колела, без значение на условията.

В режим 4WD AUTO, системата ALL MODE 4×4-i постоянна анализира условията и нивата на сцепление, използвайки тази информация, предоставена й от сензорите, за да изчислява идеалното разпределение на въртящия момент между предната и задната ос. Ако се налага, до 50% от въртящия момент може да бъде прехвърлян към задните колела.

Когато се движите извън пътя, или в условия, при които сцеплението е на лимита си, като в сняг, кал, пръст или пясък, режимът 4WD LOCK позволява на водача да включи перманентно задвижване на четирите колела при скорост под 40 км/м, за да разпредели наличния въртящ момент по равно между предната и задната ос (50/50). Този режим се изключва автоматично при скорост около и над 40 км/ч, или когато двигателят бъде рестартиран.

Освен подсилване на офроуд способностите на новия KOLEOS, системата ALL MODE 4×4-i предлага още по-динамично представяне, плюс по-висока стабилност и повишена безопасност. Сензорите следят постоянно надлъжното и напречно ускорение, както и степента на ускорение и ъглите на завиване, за да оптимизират разпределението на въртящия момент между предната и задната оси. Така се осигурява възможно най-доброто сцепление, намалявайки едновременно с това „недозавиването” и „презавиването”.

За да отговори на нуждите на различните пазари и региони, където ще се продава, новият KOLEOS ще се предлага също и само със задвижване на предните колела. Продажбите му в България стартират през юни.

За цени и още подробности:  www.renault.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име