Тодоровден в село Люлин за първи път с отличия за организатори на любителските дисциплини 

0
2073

Празник на коня за чудо и приказ спретна за трета поредна година, коневъда Николай Асенов в родното си село Люлин, край Перник.  Тазгодишното издание на Конския Великден бе по-богато от всякога, като се започне от тържественият водосвет, като се премине през традиционните кушии, конкурсите за коне и конегледачи, присъствие на официални лица и  гости, пъстра фолклорна програма преплетена с народни обичаи за Тудорица, турнир с тежковозни породи коне, томболи с награди за участници и зрители, безплатен постен курбан за всички присъстващи, директен репортаж по националната Btv, и се стигне до връчване на плакети за пронос в развитието на турнирите с тежковози у нас. Последният жест от страна на организатора, иде да покаже, че стопаните на конете от породата вече са обединени в общност.

Денят посрещна над 90 коня в различни атракциони и надпревари и предложи на придошлите от цялата страна участници и гости да съпреживеят по неповторим начин Тодоровден.

 

Като по ноти денят започна с тържествен водоствет отслужен от отец Владимир с благославяне на коне и стопани за здраве. Момичета и момчета от народно читалище „ Христо Ботев“ – село Люлин, захраниха конете с хляб и царевица, както повелява традицията, а на поляната се извисиха гласовете на млади певици. Сетне бе даден старта на кушиите, разпределени в няколко гари на дистанция 500 метра. В гонката за местни коне най-бърз по трасето бе Радослав Кириков с кон Торнадо, следван от Марин Маринов с кон Динко и трети Григор Иванов с кон Бойка. В гарата с чистокръвни коне първото място спечели Иво Мишков с Олимпик Джу. Втори и трети се наредиха Чико Ситков с кон Версай и Стоян Ангелов с кон Хелгард.

След финала на беговите вихрогони, публиката вече беше заела местата за наблюдение на конете – претенденти в конкурсите със специалните награди и призове за „Купа на кмета – за най-красив кон“ (без амуниция, само юзда и къс повод ), „Купа на домакина – за най – добре оборудван кон“ (с пълна амуниция ) и „Купа на генералния спонсор – фирма ЛОГГИНГ“ за водач с най-стилно облекло за празника“. Победителите в кушиите награди домакина на проявата Николай Асенов, а призовете в конкурсите връчи лично кмета на село Люлин Лъчезар Борисов.

Освен безплатен постен курбан за всички присъстващи, щедрият организатор бе приготвил два 43-инчови плазмени телевозира и ваучер с уикенд за двама в Апарт хотел Рояле, град Банско. За най-малките посетители се бяха погрижили ездачите от клуб по конен спорт „Катран“от пернишкия квартал „Черква“, които пресъздадоха за радост на децата образите на Зоро и Робин Худ.

 

 

Минути преди да стартират чаканите цяла зима зрелищни надтегляния бяха наградени с плакети най-дългогодишните организатори на подобен род събития с коне от тежковозни породи и нови мади момчета поемащи щафетата. Сред отличените бяха Владимир Алексов от Илиенци, кметицата на община Брусарци – Наташа Михайлова, Делчо Стефанов от Карлиево, Марин Цончев от село Антон и други.

Малко преди обед, когато и слънцето надникна през облаците, та да се наслади на празника, на две успоредни трасета стартираха едновременно конете от първа и втора категория. Така при тежащите до 500 кг коне с изтеглени 26,18 м с товар от 1500 кг купата грабна кон Дико на стопанина Иван Джаревеца. С близо 2 метра по-малко изтегли кон Арап на Коци Петров и трети с 18, 01 м стана кон Вихър на Денислав Фотенлиев със същият товар.

Във втора категория, първоначалният товар бе 1 тон, но стигна до 1 750 кг, като цялото трасе от 30 метра успя да премине само победителя кон Хектор на Иво Илиев. На второ място се класиа кон Луцифер на Валентин Борисов и на трето тежковоза Яким на Младен Младенов.

 В катогерия до 700 на старт застанаха 13 исполини, които на финала теглеха товар от 2000 кг. След супер оспорвана битка с резултат от 26,80 метра се наложи известната кобила Снежа от конюшните на Марин Маринов. Второ място заслужи кон Рио на Зарко Пеев с преминати 25,53 метра и на трето остана кон Буби на Денис Георгиев, като тандема постигна 20,68 м.

В групата на тежащите до 800 кг, се наложи кон Гаучи на младата стопанка Матея Боева. Втори и трети станаха съотетно Мустафа Ибрахим с кон Мемо и Дани Алексием с кон Зунглио.

В категория до 900 кг., товара не порасна повече от 2000 кг и тук, както се очакваше безапелативна шампионка стана кобила Марая на Ценко Влаховски с изтеглени 30,00 м. 77 см не достигнаха на кон Кейс на Матея Боева, за да премине цялата дължина на трасето и така остана втора. Третото място с резултат от 24,65 метра заслужи кон Херос на Павлин Борисов.

На финала на състезателния ден на терена стъпиха и най-тежките коне със собствено тегло над 900 кг. Трима истински претенденти за първото място мериха сили с товар 2 250 кг, но най-силен за началото на сезона се оказа кон Ханомат на Ники Бизнеса. Второто място отиде за кон Игор на Тачо Пеев и с трето се разписа кон Алекс на Станислав Филипов.

Към богатия награден фонд осигурен от дамикините за победителите се присъединиха и партньорите на тежковозните коне в България – фуражи Геби. Денят завърши с изтегляне на печелившите билети от томболата, обща снимка на победителите и естествено готовност за седващото състезание, което ще се проведе на 11.03. в подбалканското село Карлиево.

Разширен видеоматериал с всички участници вижте тук: 

Телевизионен репортаж от празника на коня в село Люлин, може да гледате тук, излъчен по Агро тв в предаването „Конете на България“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име