Когато аристократичните тенис и конен спорт се срещнат в изпепеляваща любов на село

0
3523

 Какво по-хубаво от това да започнем новата година със сватба. Ще ви разкажем вдъхновяващата история на Елизабета и Милен Янакиеви, която започва преди 4 години. Тогава тя е адвокат в столицата, като има зад гърба си две солидни образования – българска филология и право. Обича да се занимава с коне от дете и се грижи за 8 кончета. Ползва конна база под наем в Драгичево. Той е професионален тенисист. Играе в турнири по цял свят и има редица международни успехи на сингъл и на двойки. Играе за мъжкия отбор в I дивизия за университета SDSU в Сан Диего. Отборно стига до 36-то място в ранглистата. Роден е в Германия, където учи до пети клас, сетне се връща у нас, за да научи родния си език, а висше образование получава в Америка – „Икономика и финанси“. Запознават се, когато тя записва магистратура по конен спорт в Националната спортна академия (НСА)„Васил Левски“. По това време той кара магистратура „Спортен мениджмънт“. Милен продължава да си пътува с тенис ракетата по света, а Бети се занимава със своите любими коне и с това да усъвършенства знанията и уменията си. Към тогавашния момент връзката им изглежда по-скоро невъзможна, отколкото такава с бъдеще. Точно тогава светът потъва в Ковид ограниченията и Милен, след престои в Доха, се завръща в България. Карантината заварва хората на различни места по земното кълбо, но тогава той още не знае, че „всяко зло е за добро“ и че съдбата ще го доведе завинаги в родината на любимото момиче. За известно време заедно се установяват в пернишкото село Драгичево, където започват да развиват работата си с конете на Бети. След около година се втурват да търсят мечтаният дом за тях и питомците им, защото вдигат наема на досегашната им конюшня и къща твърде високо.

 Обединени от общата цел най-сетне намират земя, която ще даде простор на вихрогоните и ще подсигури стряха на любовта им. Купуват си къща в село Мърчаево и сами си строят конна база на име „ Домера“. Прекрасната и неуморима в преследването на детската си мечта Елизабета споделя, че „ Домера” е име на дърво, намиращо се на Витоша. Там преди време нейна приятелка организира посрещане на изгревите през уикендите. „Докато все още работех в адвокатска кантора , посрещането на слънцето в планината бе някакъв вид бягство от реалността.“ – усмихва се непринудено Бети.След като окончателно решава да загърби офис средата, тя се впуска в приключението „Конски свят“. Преминава обучение като треньор за високи спортни постижения по конен спорт в НСА. Работи за няколко от големите и добри конни бази около столицата. Трупа безценен опит. Въпреки многото трудности в началото, тя уверено върви по пътя към мечтаното за нея местенце на свободата, макар че мисълта за реализирането не е изкристализирала съвсем. Целта й е да създаде неповторимо място за езда със собствена атмосфера и перфектни отношения, както към животните, така и към посещаващите я хора. Убедена е, че фокусът не трябва да пада само върху конния спорт като такъв, а да покаже как ездата може да бъде терапия както за тялото, така и за емоционалния свят на всеки един човек. Целта й е да създаде социално място, където семейства и групи, с различни интереси, да прекарват времето заедно, да се забавляват, да преосмислят отношението си към природата и заобикалящата среда. За Бети Янакиева ездата е начин на мислене и философия на живот. „Домера“ надхвърля всеки един бизнес план, именно заради любовта, с която е мечтана, създадена и поддържана. „Конете са част от семейство ни. Водеща за нас е промяната, която носим със себе си. Промяна, вплетена с обич, с характер и страст за развитие. „Идвайки при нас, хората научават една съвсем нова дефиниция на думата свобода. Райското кътче е толкова близко до столицата, че бързо и лесно пренася посетителите в един много различен свят. И всички са доволни, че са изживели неповторими часове, че са били далеч от градското ежедневие и забързаната сива динамика, в която мнозина се губят. „Домера“ е емблема, емоция, палитра от цветове за сетивата и душата. Тя е място за тих отдих и в същото време терен за активен спорт“, споделя отказалата се от адвокатските си хонорари Бети.

Именно конна база „Домера“ е фона на най-пленителната сватбена фотосесия на младоженците, в която „шафери” са кончетата. „Домера“ , която е истински свидетел на разгорялата се любов на двамата спортисти, е огромно огнище на разнопосочна обич – към хората и животните. И ” Домера” не закъснява да им се отблагодари с благословена и прекрасната новина – Бети е бременна. Тя обаче е пълно олицетворение на съвременната жена с динамичен, вихрен начин на живот. Енергията на неспокойния й дух, освен че я води към докторантура в НСА , я кара да е грижовна съпруга, да е безупречна конярка, да е треньорка, но най-вече да подклажда всекидневно у себе си искрата на най-влюбената жена. По ирония на съдбата Милен в началото на общуването с конете се страхува. Но уверената ръка на Бети, изграденото доверие както и вдъхновението на любовта го карат да забрави бързо притесненията си. Естествено, че Бети го научава да язди. И така стигат до момента в който стават най-щастливите младоженци в компанията на 8 кончета. Вълшебното им място предлага конен туризъм, първоначални уроци по конен спорт, обучение на коне и свободата да бъдеш различен. Интересното е, че много преди сватбената фотосесия Бети и Милен подписват граждански брак в Ловеч – родното място на булката. Църковният брак е в столицата, където влюбените събират свои колеги и приятели тенисисти и коняри на вихрен купон. Снимките със сватбените им одежди, на фона на верните кончета край тях, стартират в момента, в който младоженците разбират, че ще стават родители. Булчинската и младоженска фотосесия е правена специално пред тяхната къща, сред конски тропот и природния пейзаж на Мърчаево. Това е сбъдната мечта на Бети, която винаги е искала да яхне кон облечена в булчинска рокля. Така, в последните топли дни на ноември, бременната във втория месец Бети се снима с любимата си 14-годишна дунавска кобила Марта (Гретхен по документи), а Милен язди красавеца Диамант.

Истината е, че дори сега в четвъртия месец от своята бременност, избраницата на професионалния тенисист не спира да язди. „ Правя всичко, но по-внимателно. Докторите казват, че няма проблем, след като се чувствам добре и когато сляза от седлото съм напълно окей. Просто намалих часовете езда . Вместо по 5, яздя по 2-3 часа“ , напълно отговорно споделя стопанката на уникалната конна база.Кадрите от екстравагантната фотосесия се дело на майстора на обектива Михаела Михайлова от Велико Търново, която е колежка по професия на Бети  – също адвокат. Подобно на Бети, и Мишето съвсем убедено се отказва от всекидневието на рутинната работа в кантората и се отдава с много хъс на професионалната фотографията. По време на снимките има и предизвикателства . Тежката белоснежна рокля постоянно дърпа ездачката назад, случва се шипкови храсти да захващат дантелата, клони разрошват на няколко пъти булчинската прическа. Но това нито за миг не притеснява булката, която с насмешка и дяволита усмивка споделя, че по този начин природата игриво и без покана се е включила в кадрите на сватбения й фотоден.

И в края на тази приказка, като че излязла от най-хубавите книги за деца, разбираме, че на спортната арена в битката между тениса на корт и конния спорт побеждава любовта. Неусетно Бети се впуска в новата си спортна страст и вече е сравнително добра тенисистка, а Милен става истински разбиращ, уверен и можещ коняр и дори сертифициран инструктор по конен спорт. Да живее любовта, която и в днешно време прави толкова красиви и запомнящи се еквилибристики и превъплъщения.

На живо“ очаквайте среща с Бети в следващия епизод на предаването „Конете на България“, по ТВ Агро което ще се излъчи на 25 януари, а Бети ще ни разкаже за това как се язди, как се общува с конете и как се работи във фермата в четвъртия месец бременността.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име