FEI Солидарност продължава да подкрепя Украйна

0
799

След нахлуването в Украйна от руските военни сили на 24 февруари, FEI задели фонд за солидарност от 1 милион швейцарски франка, за да подпомогне конната общност в страната, както и тези, които са напуснали  родината си поради войната. Добрата новина е, че и  Федерацията по конен спорт на Съединените щати (USEF) също обедини усилията си с Фонда за солидарна помощ на FEI, създавайки специален фонд в помощ на Украйнската конна федерация.С обявяването на подкрепата си FEI предприе и незабавни действия, по спасяването на коне от зоните на военните действия. „Нашият подход е чрез инициативи на терен да се помага, а не просто да разпределяне на пари. Когато започна конфликтът и имаше отчаяна нужда от преместване на конете, ние първоначално създадохме логистичен център в Гранат, разположен в западна Украйна между град Лвов и полската граница, за да подготвим конете за прехвърляне в Европейския съюз,” споделя FEI Директорът на Солидарност Жан Филип Камбуливс.

Друга забележителна инициатива беше закупуването на лекарства за коне и ветеринарни консумативи  и доставката им до украински ветеринари. Преди стартирането на този проект, Украйнската спортно конна федерация (UEF-CF) се свърза с почти всички ветеринарни лекари  в страната, за да картографира ситуацията с хуманното отношение към конете и да разбере нивото на необходимата помощ. Бяха предоставени лекарства, като болкоуспокояващи, анестетици, успокоителни, антибиотици и противовъзпалителни средства; основно оборудване като преносими рентгенови, ултразвукови и ендоскопски машини. Най-необходимите медикаменти и консумативи на стойност 100 000 USD бяха поръчани в Европа и доставени в склад в Полша, оттам изпратени в Украйна. Близо 8000 кг ветеринарни консумативи бяха разпределени с помощта на 22 ветеринарни лекари в цяла Украйна за лечение на често срещани състояния като колики, инфекции и травми за 5700 коня. „Очаква ни несигурна зима и сме изправени пред силно търсене на помощ и подслон. Цената на сеното скочи рязко и хиляди коне във военните зони са изложени на риск от гладна смърт. Такава драстична ситуация може да бъде облекчена само чрез солидарност и сътрудничество. Европейската федерация по конен спорт и националните федерации на Великобритания, Полша и Словакия се намесиха, за да помогнат в различни области. Всяка помощ е от значение и ние призоваваме всички, които могат, да го направят незабавно. “, каза президентът на FEI и председател на Комитета за солидарност на FEI Ингмар Де Вос.

Ингмар Де Вос Президент на FEI и председател на Комитета за солидарност на FEI

„Въпреки това, с течение на времето, ние бързо осъзнахме, че можем да предоставим и помощ на собствениците на коне, като им помогнем да държат конете си в по-безопасни региони в Украйна. Финансирахме и ще финансираме доставки на фуражи, постели и  лекарства. Успяхме да идентифицираме специфичните нужди и да насочим нашата помощ благодарение на страхотното сътрудничество с Украйнката конна федерация, чийто представители са нашите очи и уши на място.“ В началото на конфликта FEI подпомогна и амбициозни млади таланти от конния спорт в Украйна (виж статия тук). В стремежа им да постигнат целите си, Фондът на Междунароната конна федерация предостави стипендии за спортисти, за да участват на различни първенства в Европа. „Спортът е мрежа, която разчита и процъфтява на отборен дух и другарство и именно чрез солидарност, сътрудничество и приятелство можем да предложим подкрепа и да облекчим  живота хората в Украйна в тези трудни времена. Те могат да разчитат на нашата непрекъсната и неуморна подкрепа“, заключи президентът Де Вос.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име