DS 4 – Урок по френски шик

0
2631

Френска музика, френска мода и френски шик в столична среда. Уикенд следобед из алеите на Garitage Park в София с най-красивото украшение, с което ме забелязват – новия DS 4.

Има автомобили, в които се чувстваш като във филм. Такива, с които не спират да те оглеждат, да завъртат глави след теб. Такива, които изглеждат перфектно по особено небрежен начин и будят завист. Е, така е и този уикенд. Аз съм супер специална, защото съм с най-изискания кавалер –  четвъртия модел в гамата на DS Automobiles – DS 4.

Позициониран в премиум С-сегмента, френският модел впечатлява с авангарден дизайн, луксозен интериор, модерно оборудване, иновативни технологии и разнообразно задвижване. Той е с перфектни пропорции: дължина от 4,40 метра, широчина 1,83 метра, височина 1,47 метра и междуосие от 2,68 метра. Не случайно моделът е избран от Automobile International за най-красивия автомобил на 2022 г.

Негово Величество Френския Дизайн

Вдъхновен както от компактния хечбек, така и от купе SUV, DS 4  е ярък и авангарден, мускулест и атлетичен. На преден план се виждат големите джанти. Оригинална визия със зашеметяващ силует и неподражаеми пропорции. На нито една дама не убягват новите фарове свързани с триизмерната радиаторна решетка, съставена от две части с мотиви във формата на диамантен връх.

Новият DS 4 им смайващ светлинен подпис. Иновативните фарове са с активно матрично осветление, а в дневните светлини има 98 светодиодни елементи. В профила на моя изискан партньор изпъкват острите геометрични форми и релефни повърхности, стъпили стабилно на големите 20-инчови колела, които издават спортната му форма.

Дръжките на вратите са елегантно скрити и се сливат с повърхността на вратите, когато са в покой и елегантно се подават, точно като джентълменското „подаване на ръка“ при  отключване на автомобила. Покривът се спуска ниско, за да се напастне със скосеното стъкло.

Задните калници извивки и остри ръбове по каросерията подчертават С-колоната, която има блестящо черно покритие  с интегрирана емблема DS Automobiles. Споменах ли, че светлините са с лазерно гравиран релефен ефект ? Ако дамата пожелае новият DS 4 може да бъде още по-елегантен със спортни брони, хромирани детайли и контрастиращ черен покрив. Въпрос на вкус.

Интериорът на DS 4 е поредният френски шедьовър

Луксозната атмосфера е елегантно подсилена с материали като кован карбон, кафява пепел и разбира се кожа, пълнозърнеста или Nappa в дизайна на часовниковата лента, емблематичен подпис на марката. Първокласен салон с удобни седалки с тристепенно отопление и охлаждане, както и с няколко вида масаж. Седалките са с кожена тапицерия и удобни странични опори. За пътниците на втория ред е предвиден удобен „диван“ с лесен достъп, ергономична позиция и отделна климатизация.

Арматурното табло, контролните уреди и бутоните за различните функции са истинско произведение на изкуството съчетани с модернизма изискващ  максимален комфорт по време на шофиране. Водачът може да избере цвета на осветлението в салона, като фино осветление има дори и в малката нишата за отваряне на вратите.

Контролните уреди са групирани в три зони, а на централната конзола има 10-инчов сензорен дисплей с интерактивни функции. В салона не може да намерите вентилационния отвор, но климатизацията е безупречна и всъщност кой го интересува откъде духа топло или студено.

За комфортния микроклимат в купето се грижи система за пречистване на въздуха със сензори за откриване на прахови частици отвън и отвътре. За доброто настроение чрез избраните от моят плейлист френски шансони се грижи аудиосистемата Focal Electra с 14 високоговорителя с обща мощност 690 вата. Обемът на багажника на новия DS 4 е 390 литра, а при сгънати седалки на втория ред се увеличава до 1190 литра.

Новият DS 4 се фука у нас с модерни бензинови турбодвигатели от линията PureTech и турбодизелов мотор BlueHDi. Екипът ни тества най-интересната и динамична версия E-Tense с Plug-in хибридна система, която комбинира 1,6-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 180 к.с. и електромотор със 110 к.с.

Сумарната мощност на хибридната система е 225 к.с., а сумарният въртящ момент достига 360 Нм. Тягата се предава на предните колела чрез 8-степенна автоматична трансмисия. Компактната литиево-йонна батерия с капацитет 12,2 кВтч гарантира до 55 км автономен пробег само на електрическа енергия.

Функцията e-Save позволява да се запази заряда на батерията, а в режим Hybrid има възможност батерията да се зарежда от движението на бензиновия двигател и от рекуперацията на спирачната енергия. В режим Sport хибридната система впряга цялата енергия за светкавично ускорение и високоскоростно шофиране.

Режимът Comfort съчетава Hybrid с още по-голям комфорт на окачването. Зареждането на батерията става за максимум 8 часа със стандартен кабел, а с подсилен контакт отнема около 4 часа. На стенна зарядна станция с опционално зарядно устройство с 7,4 кВт и 32A, пълното зареждане става за по-малко от 2 часа.

Новият DS 4 впечатлява с изключително висок комфорт на возене, за което допринася уникалното окачване. Тук роля има една предна камера, която „изследва“ профила на пътя в реално време и според терена променя твърдостта на амортисьорите към пътните условия. Дори извън града, по планински пътища и селски калдъръми, новият DS 4 е много стабилен и докрай оставащ предан кавалер.

Неслучайно моделът е официален партньор на Седмицата на висшата мода в Париж и  с нова философия, наречена “разширена технология”: изключителната комбинация от най-актуалните и авангардни технологии с разширена реалност. Повече ефективност, повече свързаност и повече иновации в системите и асистентите, подпомагащи водача, в името на безопасността на пътя.

Технически характеристики

DS 4 E-Tense 225 Plug-in Hybrid

  • 1,6-литров 4-цилиндров бензинов двигател + електромотор
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия
  • 225 к.с. сумарна максимална мощност
  • 360 Нм сумарен въртящ момент
  • 7,7 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 233 км/ч максимална скорост
  • 1,3 л/100 км среден разход на бензин
  • 30 г/км емисии на СО2 (WLTP)
  • 82 536 лева цена на модела Bastille+

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име