Тежковозите се потрудиха в село Трудовец на състезание по надтегляне

0
1224

В края на месец май, ботевградското село Трудовец посрещна над 50 старта в различни категории за коне от тежковозни породи. Събитието се проведе на зелените ливади в квартал „Манастирица“  с домакинството на двама известни коневъди в района, познати с прякора Братя Бохеми (Илиян Симеонов и Радослав Димитров), които осигуриха и впечатляващ награден фонд. Лично кмета на село Трудовец Еленко Иванов откри официално надпреварата с пожелание за честна надпревара за участниците, призова за хуманно отношение към животните и се обърна към зрителите с приветствие за здраве и споделена амоция от празника.

Еленко Иванов кмет на село Трудовец

Събитието се превърна в истински празник за китното селце, което бе украсено с търговски шатри, бира-скари, музика и най-вече нагорещени спортни страсти. Регламентът на надпреварата допусна до участие само коне преминали през кантар с ясно обявено тегло, в отлично здраве, добър екстериор и състезателна кондиция. На перфектно изграденото и разграфено трасе, с видими табели за старт и финал бяха допуснати само водачи и техните коне, а за зрителите имаше обособени зони за наблюдение на турнира.

Състезанието стартира с 15 коня от най-леката категория (собствено тегло на конете до 500 кг) където на финална с най-добър резултат се разписа един от шампионите за сезон 2022 – кон Вихър от конюшните на Недко Иванов. Тандема спечели с изтеглени 26,60 м, с товар 1 800 кг. Втори с 22,65 м се класира Доан Бобев и неговият кон Дико, а трети стана кон Марти (15,12 м) на известния певец сред конярите Коци Петров.  Във второто изпитание за коне до 600 кг, товара в шейната стигна впечатляващите 2100 кг. На старт застанаха отново 15 участника, но таланта и силата на 6-годишния тежковоз Хектор на стопанина Иво Илиев от Кнежа си казаха думата. Известният с богатата си колекция от титли кон Хектор изтегли 21,84 м и така бетонира шампионската си титла в категорията. Втори с резултат от 19,56 м стана кон Вихър на Ради Кейбашиев и трети с 18,48 м кон Лари на Атанас Петлов. 

В категорията с коне до 700 кг с товар от 2100 кг се съревноваваха 10 участника. По правилник, който допуска победителят от предходната категория да участва в по-горната, тук отново победи  кон Хектор на Иво Илиев и така зарадва своя стопанин с две първи места от турнира. На второ и трето място се класираха съответно кон Макс на Виктор Георгиев с 11,18 м и кон Буби на Зарко Пеев.

В последната битка на тежащите до  800 кг собствено тегло титани,  товара стигна до 2400 кг. 11 яки четириноги с гриви си оспорваха до последно местата за челно класиране. В крайна сметка победи най-силният, а именно кон Буби на Ники Андреев. За Андреев се говори, че вече нямал къде да слага трофеите си у дома, толкова много били! И това вероятно е вярно. Почетното второ място си извоюва тежковоза Хари на Алекс Асенов с изтеглени 19,70 м , а трети стана кон Макс на Георги Драганов, приключил още на 2 100 кг.Денят заърши с връчване на награди, прекрасно настроение и обещанието от страна на домакините, състезанието да се превърне в традиция и догодина отново Трудовец да събере трудовите коне от тежковозни породи.

Галерии снимки

Подробно видео с всички участници виж тук …

Фото: Иван Кисьов

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име