Защо Ford Kuga PHEV е най-продаваният плъгин-хибрид?

0
2459

Защото моделът дава свободата да избираш сам как и кога да използваш батерията! Това е повече от демокрация в брутална среда с високи цени на горивата. Да шофираш и някой ей така да ти подарява километър след километър, допълнителен пробег! Е, това е цяло щастие. Същото е, като да тръгнеш на пазар и на всеки 20 крачки, да намираш левче-два.

Новият Ford Kuga Plug-In Hybrid PHEV (зареждащ се хибрид), разполага с батерия „касичка“, която се пълни автоматично в движение чрез технологията за регенеративно зареждане, като улавя кинетичната енергия от спирането на автомобила. Перфектно измислен в полза на портфейла на клиента, новият Ford Kuga PHEV осигурява пробег, който се обединява работата на двигателя с вътрешно горене и динамиката на електромотора.

Хибридната система съчетава 2,5-литров 4-цилиндров бензинов двигател, работещ по цикъла на Аткинсън, електрически мотор и генератор, както и литиево-йонна батерия с капацитет 14,4 кВтч, като системата предлага обща мощност от 225 к.с. Изцяло само в електрически пробег Ford Kuga PHEV предлага 56 км. Зареждащият се хибрид предоставя и среден разход на гориво от 1,4 л/100 км, като емисиите на CO2 са едва 32 г/км по WLTP.

Батерията се зарежда много лесно от вход монтиран на предния калник вход и се пълни автоматично в движение чрез технологията за регенеративно зареждане. За пълно зареждане на батерията от външна 230-волтова електрическа мрежа са необходими около 5 часа.

Водачът може сам да избира как и кога да използва мощността от батерията чрез режимите EV Auto, EV Now, EV Later и EV Charge. Безспорно предимство е възможността по избор на водача да „запази“ наличната енергия, така че тя да допълни производителността на бензиновия двигател. Това става, чрез режима EV Now.

Икономичността от 0,9-1,3 л/100 км по WLTP и на емисиите на CO2 от 21-29 г/км по WLTP са по-добри в сравнение с тази при основните конкуренти, което означава, че шофьорите могат да оставят автомобила в режим EV Auto, знаейки, че той ще работи по възможно най-ефективния начин.

Когато батерията „падне“, умният хибриден Ford Kuga автоматично превключва в режим EV Auto, допълвайки мощността от бензиновия двигател с тяга от електрическия мотор чрез възстановена енергия с цел да оптимизира разхода на гориво. На разположение на водача в този невероятен хибриден SUV са режимите Normal, Sport и Eco, а режимът Slippery предлага на водача по-голяма сигурност на терени с лед и сняг.

Неслучайно данните за продажби на нови автомобили на JATO Dynamics показват, че електрифицираният Ford Kuga Plug-In Hybrid (PHEV) е най-продаваният плъгин-хибрид от всички сегменти в Европа. Шофьорите на Kuga Plug-In Hybrid са изминали 49% от пробега си през тази година само на електричество, заредено от външен източник, което е потенциална икономия на гориво в порядъка на 800 евро годишно.

Данните също така показват, че шофьорите на Kuga Plug-In Hybrid предпочитат да поддържат батерията на автомобила си 100% заредена, като почти половината зареждания се случват през нощта. Популярни са и кратките зареждания през деня, отнемащи от един до два часа. Ford очаква тази честотата на зареждане от страна на шофьорите на Kuga PHEV да се увеличи още с разширяването на зарядните инфраструктури в Европа.

Неотдавна Ford обяви, че 100% от гамата леки автомобили на компанията в Европа до средата на 2026 г. ще е с възможност за нулеви емисии, т.е. изцяло електрически или плъгин-хибриди (PHEV), а до 2030 г. ще се състои само от изцяло електрически. Цените на Ford Kuga PHEV започват от 80 100 лева.

Технически характеристики

Ford Kuga 2.5 PHEV

  • 2,5-литров 4-цилиндров бензинов двигател
  • CVT безстепенна автоматична скоростна кутия
  • 225 к.с. сумарна максимална мощност
  • 200 Нм сумарен въртящ момент
  • 9,1 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 200 км/ч максимална скорост
  • 1,4 л/100 км среден разход на дизел
  • 32 г/км емисии на СО2 (WLTP)
  • 80 100 лева цена на модела Titanium

Снимки: Ивелин Солаков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име