Владо Карамазов, снима конете в XXXII издание на Турнира с тежковози в Илиянци 

0
1189

Традиционното състезание по надтегляне с коне от тежковозни породи, което се провежда вече 32 години, вместо по обичайното време на 3-ти март, тази година се проведе на  24 май. Освен тази промяна имаше и друга в регламента на състезанието, а именно воденето на конете само на поводи. Безспорно една от атракциите на турнира бе присъствието на актьора Владимир Карамазов в ролята му на фотограф. Талантливият актьор и продуцент през последните години усилено се изявява в сферата на фотографията, като дори печели и конкурси. Най-добрият фотограф в гилдията на актьорите Карамазов се оказва  с корени от столичния квартал „Илиянци“, според думите на домакина на проявата Владимир Алексов. Алексов от своя страна според статистиката е първият инициатор и организатор на този род надпревари у нас, които в момента са абсолютен бум по масовост от страна на участници и зрители. „ Започнах през далечната 1999 с първото организирано състезание по надтегляне с тежковози впряг. От тогава до сега без прекъсване правя събитието в Илиянци. Много вода изтече и състезанията с всяка година стават все по-организирани. Преди години стартирахме на голи поляни, без регламент със скупчена публика. Сега нещата са различни. Подготвени трасета, зони за зрители и медии, отличен награден фонд и строги правила. Тази година за пореден път направих нововъведение в регламента на състезанието – водене на конете само на поводи. Така както е класическото водене на кон, отстрани и отзад на коня, без болезнени транзели, без какъвто и да е дискомфорт за животните. Смятам, че трябва да вървим напред и да забравим завинаги „първобитщината“ в конния спорт. Силно се надявам вече младите да ме наследят и да поемат щафетата по организацията на турнира, а аз да се оттегля, само като зрител. Става все по-трудно да се организират такива масови прояви. Общини, кметове, бумащина, разправии.. не всички обичат конете ! Особено, ако са властимащи, правят спънки. Щастлив съм, че състезанието премина отлично и че след близо 10 години най-сетне аз и мой кон, успяхме да се зарадваме с победа“, споделя Владимир Алексов, който грабна шампионската титла при най-тежките и силни коне в категория над 1000 кг собствено тегло.  Настоящият му кон  Урани е  син на известният в миналото Убрик и внук на Реал, когото феновете на дисиплината познават отлично. Урани успя да изтегли 30 метра с товар от  2000 кг. и така стана шампион на България в категорията си. 

Владимир Алексов с шампиона Урани

В първа категория победи кон Дико на Доан Бобев с изтеглени 12,80 м с товар от тон и половина. Тандема от началото на сезона жъне успех след успех и за порен път грабна първо място. На второ място се класираха отново познати на публиката състезатели – кон Вихър и Недко Иванов, само на метър от победителите. Трети станаха Христо Андреев с кон Мурад, които приключиха още на 1300 кг товар. Втора категория представи 11 участника (коне със собствено тегло до 600 кг ), които стартираха първоначално с тежест от 900 кг, но на финала теглиха 1650. С изтеглени 12,00 м категорично първо място заслужи кон Хектор и водача Иво Илиев. Двойката също е от успешните тандеми с доста награди от началото на годината. Втори се класира кон Принц на Асен Николов с 8,10 м  и трети – кон Тарзан на Валентин Бойков с 5,80 м.

В трета група на тежащите до 700 кг се съревноваваха само 4 коня и категорията приключи бързо с товар от 1550 кг. С 26,60 м победата отмъкна тежковоза Макс със стопанин Виктор Георгиев, последвани от кон Вихър на Александър Йорданов с 20,40 м и кон Ринго на Боби Попов с 10,12 м. Четвъртото изпитание предизвика 6 яки вихрогони със собствено тегло до 800 кг, чийто първи товар бе 1300 кг. Само с едно дотоварване приключи категорията в която с 30 ,00 м победи кон Макс на Георги Драганов, с метър по-малко изтегли кон Хектор на Росен Костинбродски и с 18,60 трети остана кон Буби на Йордан Бонев. 

В групата на тежките коне до 900 кг, товарната шейна се огъна под напора на финалните 1 750 кг, където само два коня си оспорваха битката за първо място. В крайна сметка победи по-опитния кон Макс от конюшните на сестрите Симона и Диляна Сашеви с изтеглени 12,80 м. С 9,50 м второ място записа младият тежковоз Кейси на Матея Боева. 

Шампиона на България в тежката категория – жребец Урани.

Последното изпитание на турнира в Илиенци нажежи до краен предел обстановката, защото на терена застанаха „атлетите“ все на мастити коняри, земеделци и бизнесмени. 5 гиганта един след друг демонстрираха своята сила на товар от  1500 до 2000 кг. Под бурни аплодисменти първото място безапелативно спечели кон Урани от конефермата на домакина Владимир Алексов, който единствен изтегли цялата дължина на трасето от 30 м. Втори с 18,50 м се класира черният френски ершерон Алекс от фермата на Станисав Филипов и трети остана тежковоза Макс на Симона и Диляна Сашеви. 

Галерии: 

Фото: Иван Kисьов

Пълно видео с участниците в турнира виж тук

Тв репортаж от турнира виж тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име