10-тото издание на овцевъдния събор отново с най-много публика на конните надпревари

0
2213

Тазгодишният национален събор на овцевъдите в България, проведен през май месец в Арбанаси ще се запомни с многохилядната публика и десетките демонстрации, атракциони, породи животни и международно участие на изложители от 17 държави.  Организатори на Събора бяха  „Национален събор на овцевъдите в България“, Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ), със съдействието на МЗХ. Юбилейното издание на събора, проведен на поляните край Петропавловския манастир посрещна рекордните 230 000 посетители, съпреживели заедно поминък, традиции, фолклор и нематериално културно наследство. През трите дни на събора бяха представени над 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета, коне, магарета, селскостопанска техника, оборудване, фуражи. Истински фурор предизвикаха производителите на млечни продукти и предлаганите от тях различни видове кисели млека, сирена, кашкавали в зоните за директни продажби. На събора имаше състезания по майсторско обезкостяване на агнета, стрижба на овце, гергьовски курбан, интерактивни изложби, хоротеки, народни веселби, концерти с обичани изпълнители и народни оркестри и дори народни борби. От представените чистопородни овце и кози, кучета и магарета, автохтонни и  традиционни породи отглеждани у нас, най –голям интерес по традициа предизвикаха конете взели учстие в надтеглянето с тежковозни породи. Стеклите се зрители не мръднаха и на йота от своите места през целия ден на турнира с тежковозни коне, чиято програма бе изпъстрена с конкурси за „Най-красив кон“, „Езда с тежковозен кон“ и „ Надбягване с чували фураж“. Генерален спонсрор на конните атракциони проведени в два последователни дни, от които вторият бе демонстрационен турнир по прескачане на препятствия, обездка и western езда бяха сръбските фуражи Gebi. Надпреварата с „тежките гиганти с гриви“ се проведе в шест категории с коне от 500 до над 1000 кг собествено тегло, а товарите на специално подготвените две трасета стигнаха до 2 тона 750 кг.

Определено поради високите цени на горивата, участниците тази година не бяха, толкова многобройни, като миналата, но турнирът като интерес от страна на зрители за пореден път заяви своя небивал интерес към този вид състезания. Лично, за да наблюдават надтеглянията сред зрителите бяха зам министъра Стефан Бурджев (МЗХ ресор животновъство), изпълнителният директро на ИАСРЖ (Изпълнителна Агенция по селекция и репродукция в животновъството ) Георги Йорданов и самият домакин – Симеон Караколев съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). Под съпровода на зрителските аплодисменти поздравления за първите места с купи, финансови премии и чували фуражи Gebi отмъкнаха: Доан Бобев с кон Дико, Николай Василев с кон Армандо, Иван Русанов с тежковоз Румънеца, Николай Андреев с кон Буби и Ники Кирилов с изключителния тежковоз Ромео. Невероятна атракция за публиката бе представянето на катъра Торо, който по инициатива на неговия стопанин Младен Молов дръзна да мери сили с братовчедите си  – конете от първа категория. Голямо забавление бяха и мераклиите в турнира по надбягване за стопани на коне с чували фураж на гръб,  за да видят и усетят „ лесно ли е на конете“

(от ляво надясно: Георги Йорданов, Симеон Караколев, Стефан Бурджев )

През вторият „конен ден“ в дните на овцевъдното изложение на терен се разписаха коне и ездачи от спортен клуб „ Калоян 92“ Арбанаси с 12 състезатели в дисциплината прескачане на препятствия, а други двама демонстрираха класическата дисциплина обездка и любителската  western eзда. Като с чист паркур на височина 120 см победител стана Eлена Касакова. Обездката демонстрира Катерина Димитрова с кон Валеско Т, а western  ездач бе Веселин Георгев.

 

Видео с всички участници в турнира с коне от тежковозни породи виж тук:

Видео с участниците от конкур ипика в Арбанаси виж тук :

Репортаж от събитието  в предаването „Конете на България“ виж тук:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име