Антончани с възкръснал конен празник по Великден

0
1562

След дълги години затишие празника на конете в подбалканското село Антон се завърна с пълна сила на Велика събота. Така на 23 април стадиона над селото посрещна над 70 вихрогона, над 1000 души зрители и вълшебен празничен ден под отличната организация на инициативен комитет и с подкрепата на община Антон. „Благодарение на перфектния екип с когото работя, с волята и желанието на местното население да възвърнем стара и позабравена традиция за отбелязваме деня на коня – празника се възкреси. Като кмет в първи мандат правя и ще правя всичко по силите си традицията да продължи. Великденските празници събират много хора в селото ни. Идват си мало и голямо от гурбет и странство от страната и чужбина. Щастлив съм да видя коневъдството в района ни в действие. Аз самият лично съм изненадан от конното нашествие, което връхлита стадиона. Тази енергия трябва да се мотивира, коневдството трябва да се насърчава, та ние тук отколе сме животновъди. Много и различни животни се отглеждат в община Антон, но конят е сред най-тачените, което се потвърждава и от българската история. Време беше след дългото Ковид уединение, да излезем всички на открито, да се повеселим заедно и да се впуснем в спортменски надпревари. Драго ми е да видя здрави, усмихнати и щастливи избиратели. Празника е своего рода обединение на Средногорието което включва близките градчета и селца. Това е идеята  – да сме единни, силни и в делник и в празник.“, сподели за EzdaPress, кмета на община Антон Андрей Симов, който откри празника.

Андрей Симов, кмет на община Антон

Денят на конете в село Антон започна с пъстро конно дефиле с ездачи и впрягове, с веещо се българско знаме и съпровод от гайда. С първи гонки с по три обикоки на трасето на стадиона се разписаха 8 жокеи, разделени в две гари и една финална трета за определяне на победителите. Категоричен победител стана Христо Митев от град Сопот. Втори след него финала пресече Радослав Николов от Джурово и трети – Борис Иванов от Пирдоп.

Най-бързия жокей Христо Митев от Сопот

След кушиите на скоростното трасе стъпиха и мераклиите – запрежчици, които се впуснаха в надпревара със саморъчно направени двуколки с по две обиколки на трасето. Повече от емоцинално бяха посрещнати на финала тримата състезатели, които подариха на публиката невероятно шоу. Наречени със закачливо намигане от страна на спикъра „Тримата от запаса“ беловласите запрежчици си поделиха местата на почетната стълбица в категория двуколки съответно: Цветан Семков – първи, Иван Петров – втори и Николай Стаменов – трети.

Шуото с двуколки предизвика истински фурор на стадиона в село Антон

С нарастването на деня, стадиона над село Антон ставаше, като отесняла риза за пристигащите конни каравани и все по – нагорещен от от страсти и емоции. Дойде ред по програма пред зрителите да се представят всички претенденти за приза „Най-красив кон“. В конкурса участваха 11 коня, а победителят бе определен по силата на аплаузите от страна на публиката. Така с най – мощни овации зрителите избраха  кон Здравко за най-красив. Тук обаче не само „стените помогнаха“, но и оригиналното представяне на ездача  Ивелин Пеков от село Антон, който освен подобаващо за празник беше в народна носия, с байрайк в ръка, но и със съпровод от гайда в изпъление на Никола Стоев.

Най-красивия кон Здравко на Ивелин Пеков от село Антон

Под щедрото слънце и звуците на жива музика, с аромата на бира-скарите и празничното настроение, състезателния ден посветен на конете в село Антон се разгърна с пълна сила със старта на турнир по надтегляне. Общ 48 тежки атлети се разписаха в шест категории, разпределени според теглото им. Още в първа категория товара стигна до 2200 кг, за тежащите едва до 500 кг коне. На старт застанаха 15, но с най-добър резултат първото място грабна кон Вихър на стопанина Недко Иванов от село Новачене (20,54 м с товар 2 200 кг). Втори се класира кон Марти от конюшните на Ради Кейбашиев от Костандово  и трети коня на Петър Евтиминов – Диего от Златица.

Във втора група до 600 кг, 12 коня мериха сили и стигнаха до 1950 кг, като пълни 30 метра се разписа легендарния кон Армандо на Николай Васков от село Трудовец. С 27 см по-малко изтегли в рамките на контролното време кон Принц на Асен Николов от Ихтиман, а трети остана тежковоза Тарзан на Валентин Бойков също от Ихтиман.

В категорията до 700 кг стартивият списък отброй едва 7 участника, които стигнаха до товара на предходната група на финала. С 26,13 м първото място взе кон Боби на Мустафа Ибрахим от Черна Места, с 21,10 м второто място отида за кон Буби на Васил Пеев от София и трети с 20,60 м още на 1700 кг стана кон Бойко на столичанина Новко Зарков.

8 яки тежковоза с първоначален товар от 1700 кг риеха нервно на старта в категория до 800 кг. Истината е, че на финала теглиха същият товар, които регистрираха и най-леките коне от първа категория 2200 кг. С цялата изтеглена дължина на трасето от 30 метра купата за първо място грабна кон Мемо, който бе и втори кон в надпреварата на Мустафа Ибрахим. На второ място се изкачи кон Лео на Ибрахим Ахмед от Конарско с 27,81 м и трети с 27,28 тандема кон Буби и Ники Андреев от Златица.

Пред старта на конете до 900 кг, слънцето над село Антон хич не му се щеше да сзлязва, само и само да остане да гледа най-силните коне. Денят със сетни сили се предаваше на вечерта, но конете не! 4 огромни тежковоза си разиграха своята партия надтегляне, но дори е те не надминаха товар от 2200 кг. С абсолютна победа своята награда взе кон Винс на Даниел Алексиев от София с 30 метра. Втори и трети станаха съответно конете Чарли на Владимир Цолев от Разлог и кон Херос на Ники Кирилов от София.

Тежковоза Винс от конюшните на Даниел Алексиев

На заздрачаване се проведе и последната надпревара с коне тежащи над 900 кг и теглещи на финала 2200 кг. Първото място грабна кон Лео на Ибрахим Ахмед с 30,00 м, второто отиде при втория кон на Ники Кирилов – Ромео с 25,40 м и третото при тежковоза Херос на същия стопанин.

Събитието в село Антон проведено на Велика събота, бе категоричен знак, че традицията се завръща и антончани водени от своя млад кмет ще си спазят думата. Този репортаж обаче няма да е пълен, ако не споменем сърцата работа по организацията и на терен Петър Тетевенски и Марин Тончев. Ако не отбележим подркепата на спонсорите: община Антон,  фирмите Рейж и Симов Ойл, както и личното спомоществувателство на Евтим Петров и Дончо Петров от село Антон. Накрая, но не на последно място факта, че през всички часове на празника за оборката на зелените площи се грижеха доброволци начело с младата съпруга на кмета. С такива  трудолюбиви и окумуш млади и модерни хора село и община Антон със сигурност скоро ще поведът в класациите за проспериращи малки населени места.

 Кауза: „По примера на кметската съпруга“

Тв. репортаж от състезанието виж тук:

Пълно видео с всички участници и надпревари виж тук:

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име