Новият Opel Mokka – любов от пръв поглед

0
3748

Мнозина не вярват в любовта от пръв поглед, но тези, на които им се е случвало поне веднъж, знаят колко силни чувства изпитва човек когато се влюбва още след първите няколко секунди. Понякога човек може да се влюби и в автомобил още при първата си среща с него. Стига наистина да е толкова привлекателен, колкото е новата Mokka на Opel.

Голяма част от собствениците на новия Opel Mokka споделят, че са харесали кросоувъра заради дизайна му. След това, когато са изпробвали новия модел на марката, са били завладени от качествата на германския автомобил. Това никак не е случайно, тъй като новият Opel Mokka пленява с емоционален дизайн, посреща с най-удобните седалки в сегмента, има модерен кокпит, предлага множество нови технологии и се задвижва от ефективни турбодвигатели, съчетани с автоматик.Новият Opel Mokka е изграден на модулната платформа CMP, като размерите му са дължина 4,15 метра, широчина 1,79 метра, височина 1,53 метра и междуосие 2,56 метра. Външният вид на Opel Mokka привлича веднага погледите с авангарден дизайн, който се откроява в потока от автомобили. Новият Opel Mokka беше първият автомобил, който представи новия дизайнерски стил на марката, наречен Opel Vizor.

Новият Opel Vizor много напомня за легендарното купе Opel Manta от 70-те години на миналия век. Червената ивица на предните и задните колони, както и отстрани на покрива на Mokka са същите като при прототипа Opel GT Concept и е характерен елемент на нивото GS Line. Новият кросоувър може да се похвали със светлината на матричните адаптивни LED фарове, които перфектно осветяват пътя и осигуряват видимост при всякакви метеорологични условия, без да заслепяват водачите на насрещните коли.В интериора на новия Opel Mokka водачът е посрещнат от изцяло новото дигитално табло, наречено Pure Panel, което включва два дигитални екрана. Точно пред погледа на водача се намира 12-инчов екран, а централният 10-инчов сензорен дисплей на мултимедийната система е леко насочен към шофьора. Под него са разположени физическите бутони за основните функции на аудиосистемата и климатичната инсталация. По-надолу има ниша за безжично зареждане за смартфони, а 8-степенната автоматична скоростна кутия е получила изцяло нов миниатюрен джойстик.Воланът на новия Opel Mokka се регулира във височината и дълбочина, а седалката на водача е получила много възможности за настройки и индивидуално регулиране, както и функции за отопление и масаж. Водачът и пътникът до него са обгърнати от удобните и ергономични седалки с отлична опора, сертифицирани от Германската асоциация за здрави гърбове AGR. Като опция се предлагат и спортни седалки с по-изразителни странични опори.

Тапицерията на седалките от мека на допир материя е украсена с красиви червени вложки, които са в тон с червената пластмаса на таблото и централната конзола. В централния подлакътник има кутия за багаж. На втория ред седалки удобно могат да пътуват двама пътници с височина до около 1,90 метра, като за тях има достатъчно място над главите и за коленете им. Обемът на багажника не е от най-големите – 350 литра, но при сгънати задни облегалки нараства до 1105 литра.Тестваме новия Opel Mokka задвижван от 1,2-литровия 3-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 130 к.с., съчетан с 8-степенната автоматична скоростна кутия. Благодарение на максималния въртящ момент от 230 Нм, наличен още при 1750 об/мин, тежащият почти 1300 кг кросоувър има напълно достатъчно тяга за пъргав старт и динамично ускорение, особено в спортен режим на шофиране, който може да бъде избран от водача с бутона Drive Mode на централния тунел.

Приятният звук от мотора достига до кабината и радва слуха. Автоматичната трансмисия осигурява голямо удобство в града, като превключва бързо и адекватно, като в същото време не увеличава разхода на гориво. В градския трафик Opel Mokka харчи малко над 7 литра на 100 км, на междуселищен път с 90 км/ч консумацията е впечатляващите 4,5 л/100 км, а в комбиниран цикъл разходът е 5,9 л/100 км.Окачването на Opel Mokka се грижи за високия комфорт на возене, като за нашите пътища по-добре е да изберете 16-инчовите гуми с висок профил. Дори трамвайните прелези могат да бъдат преминати без особено сътресение. Шумоизолацията на салона е отлична. Пътният просвет от почти 180 мм позволява на Opel Mokka да се движи по лоши пътища и извън пътя. Задвижването е само на предните колела, но поради големия просвет и по-късото междуосие, моделът има завидна проходимост, което е полезно не само при движение по черен път, но и по непочистените от снега улици.Въпреки големия просвет, каросерията на Opel Mokka не се наклонява осезаемо в завоите. Воланът се следва стриктно командите на водача и управлението е сравнително директно и адекватно за кросоувър. Радиусът на завой от 5,4 метра е относително малък, така че водачът може удобно да маневрира с колата и да се промушва по тесните улички в големия град.

Новият Opel Mokka предлага всичко необходимо на съвременния потребител – модерен и удобен интериор, приемлив багажник, комфортно возене, нормално ускорение, прилично управление. Но впечатляващият външен вид е причината да се влюбите в него. Цената на Opel Mokka в първото ниво Edition започва от 45 330 лева, като най-високото ниво на оборудване за модела Ultimate с автоматична трансмисия струва 54 375 лева. Новият Opel Mokka се предлага и с модерен и екологичен 1,5-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател, но най-голямата гордост на марката е изцяло електрическия вариант, наречен Mokka-e, който е в състояние да измине с едно зареждане на батерията до 324 км изцяло на ток според цикъла WLTP.

Технически характеристики

  • Opel Mokka 1.2 Turbo Automatic
  • 1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия
  • 130 к.с. максимална мощност при 5500 об/мин
  • 230 Нм максимален въртящ момент при 1750 об/мин
  • 9,2 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 200 км/ч максимална скорост
  • 5,9 л/100 км среден разход на бензин
  • 133 г/км емисии на СО2
  • 45 330 лева цена на модела Edition

Текст: Денислав Стоянов
Снимки: Росен Вълев
Видео: Ивайло Александров

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име