Жена – жокей разби илюзиите на мъжете в гонките проведени в Челопеч

0
2763

Община Челопеч е най-малката по площ в България и една от 9-те, която се състои само от едно населено място – село Челопеч, разположено на южните склонове на Стара планина край подбалканския път. Това е една от най-активните общини у нас с осъществени социални проекти, обявена за фестивален център, с инвестиции за разкриване на работни места, с десетки инициативи в културния, спортния и стопански живот за близо 2000-то население. Едно от очакваните по традиция събития в началото на пролетта за общината е празника посветен на Свети Теодор Тирон, който от години общината тактично провежда винаги седмица след Конския Великден. Така на 19 март, на кросовото трасе в местността „Маята“, се проведоха надбягвания в три гари, а зелените поляни бяха арена за надтегляния с коне от тежковозни породи. Тазгодишното издание бе под диригентската палка на челопешкото читалище „Труд и постоянство 1901“. Перфектна организация по ноти спретнаха дамите от читалището, като посрещнаха състезатели от цялата страна и бяха стриктни от претеглянето на конете до последния детайл на надпреварите.

Алекси Кесяков

Началото на празничния ден на конете сложи лично кмета на община Челопеч Алекси Кесяков, който и награди всички победители в различните дисциплини. „Всички събития, които се провеждат на наша територия са замислени с много потенциал, така че да радват и да дават стимул на участниците и емоции за зрителите. Тази година, за разлика от предишните, сме с по-малко събития, защото още не сме излезли от пандемията, но знаете, ние посрещаме рок-феста „Вълчата пътека“, фестивалът „Моята песен за България“, съборът на общината и още куп прояви, които провеждаме за жителите на общината. С тези мероприятия стимулираме българския дух, родните традиции и най-вече да заявяваме себе си, че сме активни, създаващи и надграждащи. Щастлив съм да посрещнем на наша територия толкова много коне в спортните надпревари. Това е още едно доказателство, че коневъдството е живо в района, а ние сме предпочитана дестинация за прояви на любителските конни дисциплини.“ – заяви кмета Кесяков. Така денят стартира с гонки по надбягване в три гари на принципа на елиминациите, като най-бърз в първото изпитание бе Даниел Ранчев от село Златица с кон Идалго. Втори финалната линия пресече Михайло Янков с кон Гари, а трети Борис Иванов с кон Терминатор. Във втора гара изключителната Наталия Ангелов с кон Маскарад разби конкурентите си и категорично грабна победата, като остави зад гърба си Григор Григоров с Мистър Магу и Иван Чернев с кон Сотокор.

 

След беговите коне на терена стъпиха тежковозните, които мериха сили в 6 категории според собственото си тегло. Още в първата група на най-леките коне товара бе от 1 650 кг, който по-късно накара по-тежките коне леко да се срамуват, но така или иначе тук категорично победи кон Марти на Коци Петров в конкуренция с 13 други мераклии за победата. Кон Марти изтегли 26,73 м, следван от кон Боран на братя Чиркови (20,74) и кон Вихър на Недко Иванов (18,54). Така първа категория приключи на товар от 1 900 кг.

Коци Петров кон Марти

Във втора група, коне до 600 кг, стартовия списък отброи 13 коня, но най-добре подготвен бе кон Принц на Ценко Влаховски. Тук товарната шейна се „гънеше“ под напора на 2 150 кг, като с втори най-добър резултат се разписа тежковоза Армандо на Николай Васков, а трети стана кон Хектор на Иво Илиев. Тройката в класирането беше с малка разлика между 20 и 22 метра разстояние.

Ценко Влаховски кон Принц

До 700 кг участваха 10 коня. С най-дълго разстояние по трасето се наложи кон Макс на Борислав Прешелков, на втора позиция, само с 12 см по-малко (29,82) се нареди кон Боби на Светлин Симеонов, и трето място в категорията завърши кон Буби на Васил Пеев (27,73). Тези коне стигнаха до товар на шейната от 2 200 кг, за разлика от всички други.

кон Макс на Борислав Прешелков

В категорията до 800 кг конкуренцията бе малко, но много зрелищна. Първото място успя да грабне кон Буби на Николай Андреев с пълни 30 метра. С един метър по-малко изтегли кон Хари на Алекс Асенов, а трети се нареди кон Чочо на Стефан Десиславов (14,14).

кон Буби на Николай Андреев

При тежащите до 900 кг коне, безапелативно победи известният кон Буби на Николай Андреев с товар 1950 кг, втори стана кон Мечо на Ибрахим Шарански с близо 3 метро по-малко от победителя, а третата позиция остана за кон Херос на Ники Кирилов.

На финала при гигантите със собствено тегло над 900 кг, кон Амиго успя да спечели сърцата на зрителите. Амиго е от фермата на Тони Христов и е с лично тегло 1042 кг. Втори резултат записа кон Ромео (924 кг собствена тегло) на Николай Христов и трети стана кон Иса (970 кг лично тегло) на Ники Пеев. В интерес на истината, тук стопанинът и победител в предните две категории Ники Андреев дръзна отново да се надпреварва със своя Буби, но с неговите 787 кг просто нямаше шанс.

Тони Христов кон Амиго

Състезанието в Челопеч завърши с анонс от страна на спикера за предстоящите надпревари с коне от тежковозни породи през месеците април и май, които съответно са:

16 април: град Костандово (област Пазарджик, община Ракитово) състезание за коне от тежковозни породи в 4 категории: до 500, до 600, до 700 и до 800 кг. Домакин е „Клуб по конен спорт Костандово“.
17 април: в подбалканското село Карлиево с надбягване в 3 гари и надтегляне в 5 категории ще се проведат поредните стартове в хоби дисциплините.
23 април: село Антон, община Антон ще бъдат организирани състезания за бегови и тежковозни коне
1 май: село Лесново (община Елин Пелин, Софийска област). Надбягвания и надтегляния
7 май: Арбанаси (В.Търново в рамките на Националното овцевъдно изложение) Надтегляне
14 май: село Крива Бара, общ. Брусарци – бегови от ЧАП и надтегляния
24 май: кв. „Илиянци“, София – надтегляния

Непосредствено преди всяко едно състезания следете публикациите на Ezdapress с подробности за категориите и информация за записвания.

Репортаж от състезанието може да видите по Агро ТВ тук

Конете на България: Конният туризъм и необходимостта от лицензирани водачи в конните преходи у нас – YouTube

Пълен видеоматериал от  гонките и надтеглянията може да проследите тук:

https://youtu.be/_ciYh8e1W9A

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име