Коледно с новата Новата Skoda Octavia

0
1660

Няма да е пресилено, ако наречем Octavia „Светая Светих“ на чешката марка, защото около нея се завърта прословутото верую за най-продавания модел на Skoda. Сега четвъртото поколение безкомпромисно води марката към олтара на поредната доза пазарен успех, постлан с повeче от впечатляващо предложение за нов семеен и бизнес автомобил.  Модерен и стилен дизайн, практичен и технологичен салон, щедро вътрешно пространство, огромен багажник, икономични двигатели и най-вече ненадминато по цена оферта що се касае до съчетанието мечта на българина цена – качество. Новата Skoda Octavia споделя общата платформа MQB с Volkswagen Golf, като каросерията лифтбек е с подобрена аеродинамика.Още на пръв поглед новата Skoda Octavia изпъква с новата предна решетка и острите, по-тънки нови фарове, които включват още в стандартното оборудване LED технология за късите, дългите и дневните светлини. LED са задните светлини, стоповете и фаровете за мъгла. За модела се предлагат лети джанти с размер от 16 до 19 инча, които придават масивен вид на всички версии на модела в допълнение към цветовите предложения от новите Crystal Black, Lava Blue и Titanium Blue, а пакетите Хром и Dynamic са опционално оборудване. Премиум излъчване на Skoda Octavia

Ухае на качество ! Мирише на камфорт и всичко това може да се пипне. Качествени материали, ново LED амбиентно осветление, волана вече е с две спици и включени нови бутони за настройки и въртящи се регулатори, които позволяват на шофьора да управлява общо 14 различни функции без да отмества ръцете си. Воланът е с подгряване за студените зимни утрини. На централния панел услужливо е монтиран миниатюрен селектор за смяна на режимите на роботизираната автоматична трансмисия DSG. Точно пред очите на водача се намира новият 10,3-инчов LCD дисплей с променлива конфигурация на уредите. Срещу нищожно допълнително заплащане за първи път се предлага Head-up дисплей със система за проектиране на данни върху предно стъкло – холограма. Централният панел сега е малко по-широк, с много по-малко бутони, а отгоре е интегриран свободно стоящ сензорен екран с диагонал 8,25 или 10,25 инча. Мултимедийната система може да бъде допълнена с гласови команди и управление чрез жестове. В основната версия има 2 USB порта, а срещу доплащане може да има и 5. В предната врата е предвидена дискретна ниша с чадър. Въх!Предните седалки на новата Skoda Octavia са обичайно удобни и имат редица настройки.  Опциално се предлагат спортни седалки, оборудвани с отопление и електрическа функция за масаж и вентилация. В централния подлакътник се крие просторна кутия за по-обемисти вещи.

Огромният багажник на новата Skoda Octavia

Сега с обем до 600 литра в нормално състояние и 1555 литра със сгънати задни седалки, супер големия багажник на Skoda Octavia може да побере всичко. Голям плюс е, че капакът на багажника се отваря заедно със задното стъкло и има възможност за електрическо задвижване с допир.

Оборудването на Skoda Octavia включва електрически стъкла и огледала за обратно виждане, климатик, аудиосистема и Bluetooth свързаност. 7 въздушни възглавници, електронна система за стабилизация и автоматично спиране. В най-скъпата версия Edition интериорът е украсен с алкантара, кожен волан, климатроник, сензори за паркиране, сателитна навигация, круиз контрол, електрическо задвижване и отопляеми седалки. В допълнителното оборудване има и панорамен покрив, Wi-Fi, вентилация и масаж на седалките, тризонов климатроник и полуавтономна система за движение. Новата Octavia може да бъде оборудвана и с автопилот за паркиране, технологии за следене на умората на водача, разпознаване на пътни знаци, спазване на лентата на движение и проследяване на слепите зони.

Умни решения в интелигентната Skoda Octavia

В модела са измислени  и внедрени цял набор от интелигентни решения на марката, обединени в прословутата на  Skoda – Simply Clever. За автомобилите с дизелови двигатели сега има удобен накрайник за пълнене на резервоара за добавката AdBlue,  който позволява той да се пълни и с пистолет за камиони. В гърбовете на предните седалки са предвидени две ниши за съхранение на смартфони. Като опция за новата Octavia се предлага и комплект „сън“ за задната седалка. Новите прибиращи се щори за задните странични прозорци позволяват да се ограничи светлината, за по-голям комфорт. Под капака на багажника има мултифункционално отделение за вещи. Изцяло ново е отделението за вещи с чадър и четка в предните врати. В капака на резервоара е вградена фуния за наливане на течност за чистачки.

Задвижването на новата Skoda Octavia

Предлагат се два бензинови и два дизелови двигателя. Бензиновите са 3-цилиндров турбомотор 1.0 TSI с мощност 110 к.с. и 1,5-литров 4-цилиндров турбодвигател със 150 к.с., като и двата мотора са съчетани с 6-степенна механична скоростна кутия. Дизеловите варианти също са два 4-цилиндрови агрегата 2.0 TDI с мощност  от 116 к.с. и 150 к.с. Първият е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия, а по-мощният е със 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител DSG.Eкипа на EzdaPress горещо препоръчва за отличен семеен и комфортен служебен автомобил новата Octavia с новия 2,0-литров турбодизелов агрегат с мощност 116 к.с. С този двигател Octavia дава всичко от което се нуждае перфектният автомобил : нисък разход на гориво, висок комфорт и плавна возия с много добра динамика. Турбодизеловият двигател работи изненадващо тихо и има впечатляващ въртящ момент от 300 Нм при, налични в интервала от 1600 до 3000 об/мин. В комбинация с 6-степенната механична скоростна кутия, колата ускорява енергично, има достатъчна тяга, а скоростите се превключват бързо спрямо терена и ситуацията. При равномерна езда с класическите 90-100 км/ч, разходът на гориво е 4,1 л/100 км. И ако трябва да пресметнем: с пълен резервоар от 45 литра новата Skoda Octavia ни радва с пробег над 1000 км !

Новата Skoda Octavia вече се предлага у нас с цена на версията лифтбек от 36 570 лв.  Богато оборудвано е нивото Edition с икономичния 2,0-литров турбодизелов мотор с цена от 48 370 лева.

  • Технически характеристики :
  • Skoda Octavia 2.0 TDI (116 к.с.)
  • 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател
  • 6-степенна механична скоростна кутия
  • 116 к.с. максимална мощност при 4250 об/мин
  • 300 Нм максимален въртящ момент при 1600-3000 об/мин
  • 10,4 секунди ускорение от 0-100 км/ч
  • 205 км/ч максимална скорост
  • 4,1 л/100 км среден разход на дизел
  • 109 г/км емисии на СО2 (WLTP)
  • 48 370 лева цена на модела (Edition)

Снимки: Ивелин Солаков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име