Нещо ми се перчи този Ranger, да го видим колко е Raptor!

0
2691

Щялa да ми падне шапката, като го пришпоря, защото този път, освен че може да носи, да бута, да влачи, да изкачва, сега новият Ford Ranger, който постоянно се усъвършенства, ми се „надува“ и със спортната версия наречена Raptor. Създаден за офроуд гонки с окачване FOX Pro, автомобилът е проектиран така, че да превзема безпощадно тежките терени.

Много здрав, функционален, разработен от Ford Performance за истински офроуд ентусиасти, този каубойски пикап е с невероятни работни характеристики. Ranger Raptor препуска стремглаво, благодарение на новия 2,0 л Ford EcoBlue BI-TURBO дизелов двигател. Осигурявайки 213 к.с. (157 kW) и мощните 500 Nm въртящ момент, той захранва системата за задвижване на четирите колела на Raptor и е с нова 10-степенна автоматична скоростна кутия.

Компактен булдозер

Освен спринтьор, въпреки размерите си, Raptor е и силов атлет. Може да тегли ремарке с товар 2 500 кг, посредством вградения теглич в модифицираната задна броня. Още повече, в предната броня има две куки, които помагат за теглене на товари от 4 500 кг. Освен това има и две задни куки с капацитет от 3 800 кг. Затова името Raptor никак не е случайно. Символизира динозавър, който има товароносимост до 620 кг. Шофирането по неравности е забележително плавно, а маневреността и лекото управление остават шапката през цялото време на главата ми.

Това е бързото инфо за вихъра на спортната варсия на Ford Ranger, но да поспрем за малко на коневръза и да го огледаме, като „работен кон“ на изложение. Иначе то се знае – всеки собственик си хвали стоката.

Оглеждайки го отпред веднага се вижда замисъла на модела за здравина и издръжливост в пустинна и камениста среда. Голям преден капак, сливащ се с огромния надпис Ford на новата радиаторна решетка. Раздутите предни калници са проектирани да предотвратяват щетите от офроуд издевателствата и позволяват увеличен ход на окачването и по-големи гуми с размери 285/70 R17 за всякакви терени. Страничните степенки са проектирани специално да предотвратяват ударите на отскачащите камъни по задната част на пикапа и имат отвори за отвеждане на пясък, кал, киша и сняг. Новите издадени напред брони са покрити с черна пластмаса, а дъното е подсилено със защитни стоманени плочи.

Естествено вдъхновен от американския си брат по кръв и гени, Ford Ranger Raptor напълно олицетворява името си на динозавър – гладиатор. Той е най-малкият пикап в семейството на Ford, но за Европа идва с характерни за силов атлет размери. Дължина почти 5,40 метра, широчина над 2 метра и с междуосие 3,22 метра. Този пикап е със собствено тегло 2,5 тона. Версията Raptor се предлага само с каросерия с 4 врати.
Товарната платформа може да бъде покрита със специален капак тип щора, коята се заключва, има и отделен достъп само чрез отваряне на задния капак на товарния отсек.

Обратно на очакванията за типичен „работник“ в тежки условия, салона на Raptor рязко сменя сюжетната картина от брутален катерач с рафинирана среда на управление и пълен контрол.
Всеки аспект на интериора сочи комбинация на спортен модел и най-голям комфорт. Предните спортни седалки са меки, удобни, с отопление, а тази на водача е с електрическо регулиране. В подлакътника между предните седалки има ниша за съхранение на напитки с функция за охлаждане. Там са инсталирани и USB порт и 12-волтов контакт. Под предните седалки има чекмеджета с осветление, а във вратите има големи джобове. В целият салон всъщност има доста удобно отделение за дребни нужни вещи. Жабката е много голяма, може да побере дори лаптоп.
На втория ред има предостатъчно място за трима пътника. Задните седалки могат да бъдат сгънати при нужда за „отваряне“ на повече място за багаж.

Воланът с четири спици е тапициран с перфорирана кожа и елегантно е приютил перата за ръчно превключване на предавките. Новият спортен пикап сега предлага специални циферблати на инструменталния панел с отделни окръжности, а между тях е цветния екран на бордовия компютър. На централния панел е поставен 8,0-инчов цветен сензорен екран на мултимедийната SYNC 3 система, която позволява на водачите да контролират навигацията, озвучаването и система и свързаните смартфони. Системата предоставя съвместимост с Apple CarPlay и Android Auto без допълнителни такси и включва SYNC AppLink за гласово активиране на редица приложения за смартфон. Бутоните на аудиосистемата и телефона, както и регулаторите на климатика са големи и удобни. В централната конзола има малка ниша за телефони.

За комфорта на водача и пътниците, Ford Ranger Raptor предлага богато оборудване, което включва система за безключов достъп, пълен електрически пакет, двузонов автоматичен климатик, аудиосистема, Bluetooth, сензори за светлина и дъжд, камера за обратно виждане, круиз контрол. Пикапът е оборудван с 8 въздушни възглавници, електронна стабилизираща система, система за автоматично спиране, технология за спазване на пътното платно и камера за разпознаване на знаците.

Под релефния капак на спортния Ford Ranger Raptor са скрити 213 конски сили в 2,0-литров дизелов двигател EcoBlue с двоен турбокомпресор. Учудващо за такъв автомобил, двигателят работи много тихо. Неангажираща с нищо водача, тихо и плавно работи и новата 10-степенна автоматична трансмисия. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 10,5 секунди, а максималната скорост е ограничена на 170 км/ч. Извънградско „работният кон“ харчи 8 -9,5 л/100 км в зависимост от терена и колко е натоварен.

Задвижването на новия Ford Ranger Raptor е на всички колела и е допълнено от понижаваща предавка и заключване на диференциала. Има и система за контрол на спускането по стръмен наклон Hill Descent Control и избор на режими за различни видове офроуд. Геометричната проходимост е значително подобрена в сравнение със стандартния Ranger, като ъгълът на заход е увеличен до 32,5 градуса, а ъгъла на отход е 24 градуса. С висок просвет от 283 мм и дълбочина на газене на водно препятствие от 850 мм. Ходът на окачването се е увеличил с 32% отпред и с 18% отзад. Задното окачване е напълно ново, монтирани са и нови спортни амортисьори, както и спирачни дискове с диаметър 332 мм.

Ranger Raptor предлага шест режима на системата за управление спрямо терена:

  • Нормален режим – подчертаващ комфорта, икономията на гориво и управляемостта;
  • Спортен режим – подобрени динамични характеристики и емоция при шофиране
  • Режим Трева/Чакъл/Сняг – създаден за безопасно и уверено шофиране по хлъзгави и неравни офроуд повърхности.
  • Режим Кал/Пясък – настройка на реакциите на автомобила за оптимално сцепление при хлъзгави и нестабилни повърхности като ронещ се пясък и кал.
  • Режим Скали – специално за скалист терен с ниска скорост на преодоляване, при който контрола на плавноста е ключов
  • Режим Baja – настройка на реакциите за високоскоростна офроуд динамика, точно от каквато имат нужда пилотите в известното пустинно рали Baja

Новият Ford Ranger Raptor вече се продава в Европа и у нас, като по родните ни шоурумове цената е 120 000 лева. За налични автомобили на склад има изкушаваща отстъпка. Пикапът е с гаранция от 5 години или 250 000 км.

Технически характеристики:
Ford Ranger Raptor 2.0 TDCi 4х4
2,0-литров 4-цилиндров битурбо дизелов двигател
10-степенна автоматична скоростна кутия
213 к.с. максимална мощност при 3750 об/мин
500 Нм въртящ момент при 1750-2000 об/мин
10,5 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
170 км/ч максимална скорост
8,9 л/100 км среден разход на дизел
233 г/км емисии на СО2
122 300 лева цена на модела

Текст: ЕzdaPress
Снимки: Ивелин Солаков
Видео: Ивайло Александров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име