Спринт с Dacia Spring

0
2789

Отива ми и дори носи моите инициали ЕD. Electric Dacia. Спринтира и джитка само на ток и се казва SPRING. Модела е истинска р-EV-олюция в портфолиото на румънската марка и е най-достъпния електрически градски автомобил на пазара. Очакван у нас и обсъждан още щом се появи в чужбина, Dacia Spring Electric обаче трябва да бъде тестван, преди да бъде коментиран.

След цял ден шофиране по софийските улици и булеварди, всеки би се убедил, че това е най-рационалната покупка, ако искаш да ходиш на работа, да вършиш работа с „билет“ по-евтин от градския транспорт, но с предимството да си независим с автомобил. Семпъл, надежден, здрав, удобен, маневрен, модерен. Какво друго, ако не Dacia ?

Много забавен и атрактивен външен вид, с висок просвет, достатъчен багажник и много пъргав. Компактните размери се забелязват още на пръв поглед. Е, няма как ! Малко по- малки врати, малко по-тесните гуми, но пък си има арки на колелата, а покривните греди му придават много, ама много готин външен вид. Пипнат, измислен външен дизайн. Издут преден капак, силна индивидуалност с тънки LED светлини, чиято хоризонтална линия е удължена в дизайна на решетката, ръбат преден капак и голяма предна броня. Предната решетка на Spring е плътна. Точно там е стилно скрито гнездото за зареждане, което се отваря от купето на автомобила. Задните светлини са с новия Y-образен LED светлинен подпис на Dacia.„Джиджавките“ по забавния външен вид на Spring Electric са от допълнителния цветен пакет, наличен за лансиращата версия: страничните огледала, декоративната част на покривните греди и пръстенът под предната решетка са оранжеви. Естетическите тасове имитират алуминиеви джанти. Това е възможно благодарение на технологията Flexwheel: стоманените джанти са перфорирани, за да позволят монтаж на стилни тасове – рентабилно решение при нужда от смяна.За да подчертае и подскаже своето основно предназначение, а именно перфектния градски автомобил, Spring е с извит заден прозорец, пет врати, място за четирима възрастни и багажник, които при свалена задна облегалка тип „пейка“ от 300 литра (без да се включва второто ниво на багажника за опционалната резервна гума) стига до около 600 литра.Стандартното оборудване включва изцяло електрически усилвател на волана, дистанционно централно заключване и четири електрически стъкла. За да може водачът да запази погледа си върху пътя и ръцете – на волана, освен с циферблат арматурното табло разполага с 3,5-инчов цифров дисплей, а гласовото управление с Google или Apple може да се активира просто с натискане на бутон на волана. Като допълнително оборудване се предлагат ръчен климатик, мултимедийна система, електрически странични огледала и резервна гума.Отвътре Spring Electric разполага с най-същественото и необходимо както на водача, така и на пътниците. Седалките са изключително удобни. Потеглянето е тихо, типично за електрически автомобил. Индикация, че автомобила е стартирал има на таблото пред водача. Пространството е абсолютно доволно за главата и коленете (100 мм), задните седалки могат лесно да посрещнат по-високи възрастни. Пътниците отпред имат 23,1 литра място за съхранение в голямата жабка, джобовете във вратите и отделението за съхранение в централната конзола, а пасажерите отзад имат джобове за съхранение на гърба на предните седалки.Малко време за свикване е необходимо на водача, за да не поглежда всеки път към хромираният въртящ се скоростен джойстик, който след изминати километри се оказва лесен за използване със своите три позиции: D (drive), N (neutral) и R (reverse). Няма позиция Р – паркинг. За такава се ползва позиция N и вдигната ръчна спирачка.

Spring Electric е много чевръст. С радиус на завой до само 4,8 м е верен приятел за маневриране и паркиране в града. Разполага със системи за подпомагане на паркирането (допълнително оборудване) осигурява визуална и аудио помощ посредством три ултразвукови радарни сензора на задната броня и камера за обратно виждане, с изображения с динамични линии за насочване, визуализиращи се на екрана на мултимедийната система.

Допълнително оборудване е и мултимедийна система Media Nav включва стилен 7-инчов сензорен екран, сателитна навигация, DAB радио, съвместимост с Apple Carplay и Android Auto, Bluetooth и USB изход. Разпознаването на глас (чрез смартфон) може да се активира чрез бутон на волана.Топ покупка във времена на криза с достъпна поддръжка. С пробег от 225 км (WLTP) изцяло електрическият двигател е с мощност 33 кВ (еквивалентен на 44 к.с.) съчетан с 26,8 кВч батерия, технологията полза десетгодишния опит на Groupe Renault в областта на електрическата мобилност. Надежден, здрав и безопасен, двигателят има много предимства: плавно линейно ускорение, движение без шум и вибрации. Spring Electric струва по-малко за шофиране от еквивалентен автомобил с двигател с вътрешно горене, тъй като разходите за гориво и обслужване са много по-ниски.

Супер лесно зареждане. Клиентите, които ще заложат на избора за електрически автомобил в лицето на Spring, могат да зареждат своя автомобил, както в 220 V домашен контакт, използващ стандартно предоставения кабел, Wallbox (с кабел, като допълнително оборудване) или на DC станция за зареждане (допълнително оборудване). Времето за зареждане на литиево-йонната батерия съответно е :

  •  по-малко от час за заряд от 80% на 30 кВ DC станция
  •  по-малко от 5 часа за заряд от 100% на 7,4 кВ Wallbox станция
  •  по-малко от 8 часа и 30 мин за заряд от 100% на 3,7 кВ Wallbox станция
  •  по-малко от 14 часа за заряд от 100% на 2,3 кВ домашен контакт

    Отделно се предлага и практичното и безплатното приложение MY Dacia, което позволява да се следи нивото на заряд в батерията и оставащия пробег в километри в реално време чрез смартфон. Да се стартират дистанционно климатизация на купето, както и да се открие автомобила в реално време. Когато Spring Electric се зарежда, приложението информира клиентите за прогреса на зареждане и им позволява да го включват или изключват. My Dacia ще се предлага от края на тази година.Лекият и компактен Spring Electric има пробег от 225 км по цикъл WLTP и 295 км по цикъл WLTP City (цикъл на одобрение, който включва само градската част , гарантиращ голяма гъвкавост на използване както в градски, така и в крайградски райони. Пробегът може да бъде подобрен с почти 10% чрез натискане на бутона ECO на арматурното табло благодарение на ограничение на мощността от 23 кВ (вместо 33 кВ) и ограничение на максимална скорост до 100 км/ч.

Тих, работлив, скромен, безопасен и красив

Spring Electric предлага в стандартното си оборудване: ограничител на скоростта, ABS, ESP, система за електронно разпределение на спирачната сила, 6 въздушни възглавници, спешно повикване (бутон SOS), автоматично активиране на фаровете и активен спирачен асистент. Активна от 7 до 170 км/ч, тази система разпознава, чрез предния радар, разстоянието до автомобила отпред (неподвижен или движещ се). Ако бъде установен риск от сблъсък, системата предупреждава водача визуално и звуково, преди да усили работата на спирачната система, ако водачът спира, но рискът все още е налице, или автоматично задейства спирачките или ги задейства по-силно, ако водачът не спира или не спира достатъчно.

Spring Electric във версии за споделена мобилност и търговци

Спрямо нуждите на клиентите електрическата Dacia освен стандартната си версия ще предложи и две допълнителни спрямо нуждите на своите клиенти. Версия, адаптирана за споделена електрическа градска мобилност, и лекотоварен автомобил за куриерски доставки без вредни емисии. От Dacia са установили, че Европа средното използване на автомобил от услуги за споделена мобилност е 40 минути на разстояние от 8 километра. Тук, Spring е напълно подходящ за подобно приложение и цената му е в съответствие с икономическия модел на услугите за нуждите на тази група клиенти. Моделът е оборудван така, че да приспособи технология на оператори, позволяваща геолокация и дистанционен достъп до автомобила (чрез смартфон).За търговците е разработена Cargo версия на Spring Electric с багажник, който оползотворява пространството на задната седалка при стандартната версия, пластмасова облицовка на пода и на вътрешните арки на колелата, четири халки за закачане и преграда от телена мрежа, разделяща предните пътници от товарния отсек. Товарната дължина на тази специална версия е 1033 мм, с обем от 800 литра и полезен товар от 325 кг.Налична в бяло, Spring Electric Cargo се предлага със стандартно оборудване, включващо ръчен климатик, радио (с Bluetooth, USB изход и зона за държач за смартфон), текстилна тапицерия, черни дръжки и странични огледала и 14-инчови стоманени джанти с тасове. От съображения за оптимизиране на теглото тази версия няма резервна гума.

Гаранцията на Dacia Spring Electric е 5 години и 100 000 км, а на батерията – 8 години и 120 000 км.

  • Технически характеристики:
  • Дължина: 3 734 мм
  • Широчина: 1 622 мм (1 770 мм със страничните огледала)
  • Височина:  1 516 мм
  • Междуосие: 2 423 мм
  • Просвет: 150 мм
  • Двигател: електрически 33 кВ (44 к.с.)
  • Батерия: 26,8 кВч
  • Зареждане: AC до 6,6 кВ / DC до 30 кВ
  • Пробег: 225 км (WLTP) / 295 км (WLTP City)
  • Максимална скорост: 125 км/ч

Цените на изцяло електрическата Dacia у нас започват от 33 500 и стигат до 36 350 с ДДС. Повече на www.dacia.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име