Opel Crossland заменя Х-а с Vizor

0
2157

Помня голямото си вълнение когато, като студентка станах горд соственик на Opel. Беше на 5-годишна Аstra докарана от Германия, С 1,6- литров бензинов мотор. Забележителен хечбек, който не само ме съпроводи до олтара, посрещна майчинството ми, но и осигури спокойни шафьорски пенсионерски дни на баща ми, че накрая зарадва и един самоковлия, който я купи на хиляди навъртяни километри.  Автомобил с невероятно здрав двигател. По ред причини, като редови шафьор и автомобилен журналист се случи така, че повече от 6-7 години все се разминавах с последните модели на марката. Ето, че тази есен ми се отдава щастливата възможност се запозная с обновения Crossland и да се върна в годините ми изживяни с Opel.Opel Crossland e модела, кйто дебютира през 2017, като наследник на Meriva и в името си имаше допълнението Х, което сега отпада, а на негово място идва новото „лице“ на Opel – така наречения Vizor. Единен модул, в който са събрани предният панел, оптиката и емблемата на марката, като силно отличителна комбинация.Vizor бе демонстрирана за първи път във второто поколение на кросоувъра Mokka. Най-голямата промяна в обновлението на Opel Crossland е концентрирана в предната част на автомобила.Успоредно с това е усъвършенствана ходовата част, кормилното управление,  добавено е ново спортно ниво на оборудване GS Line и система за адаптивен контрол на сцеплението IntelliGrip.Погледнат отвън новия Opel Crossland изглежда много компактен, като в същото време отвътре е доста просторен. Размерите в съчетание с маневреността и лекото управление правят симпатичния SUV много подходящ за градско шофиране. Opel Vizor интегрира органично решетката и фаровете на новия Crossland и се простира по цялата ширина на предната част на автомобила. По този начин Vizor увеличава визуалното усещане за широчина и придава по-изчистен вид на предницата с намалено количество елементи. В центъра доминира легендарната емблема с мълнията на марката Opel. Новите тонирани светлини в задната част подчертават допълнително характерната „криловидна” светлинна графика на Opel, а новата черна повърхност на задната врата (предлага се в комбинация с черния покрив) придава още по-стегната и стилна визия на новия Crossland. Нови са предните и задните сребристи панели за защита в долната част, предните LED светлини за мъгла с хромирани детайли, както и хромираните лайстни на вратите. Шасито стъпва на алуминиеви джанти с диаметър 16 или 17 инча, които се предлагат в сребристо, двуцветно с черен гланц или в черно.

Забележително е усещане за простор в купето и първокласните ергономични предни седалки AGR, които не позволяват умора при дълго шофиране и дълъг път. Пътниците на втори ред, могат да регулират наклона на облегалките на задните седалки, както и самите седалки надлъжно. Функцията за надлъжно регулиране в диапазон 150 милиметра позволяват плавно и гъвкаво увеличаване на багажното пространство от 410 до водещите в класа 520 литра в рамките на няколко секунди. След сгъване на задните седалки обемът на товарното пространство нараства до максималните 1255 литра.На път Crossland предлага отлична комуникационна свързаност и забавления на борда, благодарение на гамата от модерни информационно-развлекателни системи с 8,0-инчовия централен цветен сензорен екран. Мултимедийните системи са съвместими с Apple CarPlay и Android Auto, а разполагащите със съответната технология смартфони могат да се зареждат по време на работа чрез безжичния индуктивен панел на арматурното табло. Освен това новият Crossland предлага възможност за допълнителната услуга Opel Connect с навигация, която дава информация за пътната обстановка в реално време и осъществява директна връзка със службите за пътна помощ при авария или за спешно обаждане при инцидент.

За почитателите на по-динамичния стил на шофиране е добавено нивото GS Line.

Новият Opel Crossland се предлага у нас с гама от ефективни бензинови и дизелови двигатели. Бензиновите мотори са 1,2-литрови 3-цилиндрови и са налични в три варианта на мощност. Първият е атмосферен с мощност от 83 к.с. и се комбинира само с 5-степенна механична скоростна кутия. Другите два варианта на агрегата  са 1.2 Turbo със 110 и 130 к.с., като първият е съчетан с 6-степенна механична предавателна кутия, а за втория се предлага и 6-степенна автоматична трансмисия.Дизеловите варианти са 1,5-литрови 4-цилиндрови турбомотори със 110 к.с. и 120 к.с., като по-слабият е съчетан с 6-степенна механична предавателна кутия, а по-мощният се предлага стандартно с 6-степенна автоматична трансмисия.

Тестваният от екипа на EzdaPress (на снимките ) Opel Crossland е с 1,2-литров 3-цилиндров турбобензинов двигател със 130 к. с. при 5500 об/мин и 230 Нм въртящ момент от 1750 об/мин. Тягата се предава на предните колела чрез 6-степенна автоматична скоростна кутия. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 10,2 секунди, а максималната скорост е 197 км/ч. Малкият бензинов турбодвигател се оказва „ по размер“ за  задвижването на обновения Opel Crossland. В отличен синхрон работят двигателя и 6-степенната автоматична скоростна кутия, благодарение на които колата се управлява с лекота, а пътното поведение е много добро. Средният разход на горивото варира от 6,1 до 6,4 л/100 км, в зависимост от скоростта, терена и трафика. В новият Opel Crossland са направени значителни подобрения по отношение на ходовата част: нови пружини и амортисьори за предното окачване тип McPherson и задния мост, който използва схема с торсионна греда. В кормилната уредба е поставен нов междинен вал, който подобрява прецизността на управлението и обратната връзка с пътя. Новата система на окачването и подобреното управление осигуряват на новия Crossland оптимален баланс между комфорт и динамика на пътя. Opel Crossland се предлага само със задвижване на предните колела, като за по-голямо сцепление е оборудван с усъвършенстваната система IntelliGrip, която имам 5 режима, според пътната настилка: нормален, сняг, кал, пясък и изключена стабилизираща програма ESP Off. Tози режим деактивира ESP и контрола на сцеплението при скорост на движение до 50 км/ч. От съображения за безопасност IntelliGrip преминава автоматично в режим „Normal” при скорост над 50 км/ч.

Благодарение на многобройните модерни технологии и системи за асистенция на водача, пътуването с новия Opel Crossland е спокойно и сигурно: Предни изцяло LED адаптивни светлини с функция за осветяване на завоите, Head Up дисплей с прожекция за най-важните данни за автомобила като скорост и навигация, Предупреждение за опасност от сблъсък отпред и функция за разпознаване на пешеходци при скорост на движение над 5.0 км/ч., Предупреждение за опасност от неволно напускане на лентата за движение, Системата за откриване и предупреждение за сънливост и умора на водача, Панорамната камера за маневри на заден ход, Асистенция при паркиране с намиране на подходящите свободни места за успоредно и перпендикулярно паркиране и извършване самостоятелно на необходимите меневри – за водача остава само работата с педалите и скоростния лост, Круз контрол с ограничител на скоростта.

Новият Opel Crossland се предлага с цена от 34 075 лева за първото ниво Edition с бензинов двигател и 5-степенна механична скоростна кутия, а тестваният вариант с бензинов турбомотор и автоматик струва 43 970 лева в нивото на оборудване Elegance.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име