NISSAN QASHQAI – предтечата на сегмента идва с нова одежда и победен дух

0
2209

 В наводненото пространство от кросоувъри и автомобили клас SUV които от години жънат небивал успех по световните пазари, сега с повече от интерес посрещаме новото трето поколение на емблематичния Qashqai на Nissan.Като предтеча на сегмента по който европейския и световен пазар наистина са луднали, сега Qashqai има ангажимента, предизвикателството и отговорността да продължи историческия успех на предходните си поколения. И това ще се случи, защото моделът е разписан с таланта на европейското дизайнерско студио на Nissan в Лондон, Великобритания и сега стъпва на пазара по-усъвършенстван, по-елегантен и по-модерен от всякога.

Погледнат отвън новият Qashqai е по-целеустремен с изявени линии, увеличено междуосие и внушителни 20-инчови алуминиеви джанти, въведени за първи път в Qashqai. Моделът е проектиран така че да отговори на всички изисквания на клиентите по отношение на дизайн, простор, динамика и въглероден отпечатък. Екстериорните цветове са 11, като може да се избира между 5 двуцветни изпълнения, създавайки по този начин 16 опции за избор.В конструкцията на каросерията са използвани много олекотени материали както в същото време здравината на модела се е увеличила, като това не е за сметка на общото тегло, което апропо сега е минус 65 кг. Предната част се отличава с уголемена V-образна решетка Nissan с хромирано покритие, чиято прецизност е подчертана от допълнителна хромирана лента. Решетката е обградена от тънки full LED матрични фарове с дневни светлини с характерната форма на бумеранг. Изключително тънките процепи между всички тези детайли създават усещане за високо качество и прецизност.

Свръхмодерен дизайн в купетоОще с отварянета на вратата погледа и сетивата реагират на ултрамодерния дизайн с бяло, амбиентно осветление в купето. Нови са материалите на седалките, а функцията за масаж с три режима за двете предни седалки при версиите от най-високия клас е повече от приятна.Пълна оптимизация е настъпила в разпределението на централната конзола, където е разположен интелигентен, нов, по-малък селектор на предавките при версиите с автоматична трансмисия. При версиите със задвижване на 4-те колела селекторът за избор на режим на шофиране е завършен с пръстен от матиран хром и покритие в черен цвят на клавиш на пиано. За настройките на автомобила преди и по време на шофиране в помощ е 9-инчовият екран Nissan Connect с по-големи размери и по-висока резолюция с цифров интерфейс в комбинация с навигационната и развлекателната система и съвместим с Android Auto® и Apple CarPlay®. Различни потребителски профили с настройки за запаметяване позволяват навигационните, музикалните и системните предпочитания да се адаптират за всеки водач.Нов 12,3-инчов изцяло електронен TFT мултиинформационен екран предлага избор от персонализируемо извеждане на информацията от навигационната и развлекателната система, както и на данни за трафика и автомобила, като цялата информация се управлява от новия въртящ се селектор на волана. 10,8-инчов иновативен head-up дисплей осигурява най-големия в сегмента размер на изображението.В новия Qashqai за първи път са въведени доклади за техническото състояние на автомобила, които информират водача в случай на неотложна поддръжка, правят оценка на показателите му в реално време и предупреждават за неизправности.В централния подлакътник има отделение за съхранение на различни по големина предмети. На централната конзола има и две поставки за чаши. За комфорта на пътниците на задните седалки има достатъчно пространство, като за отбелязване е, че задните врати се отварят на 85 градуса, което наистина много улеснява качването, слизането и вкарването на детско столче например. Облегалките на задните седалки са разделени в съотношение 60:40, а самите седалки се регулират с релси напред и назад. Облегалките могат да се сгъват само от купето.Обемът на багажника на новия Nissan Qashqai е цели 504 литра. При сгъване на задните облегалки пространството се увеличава до почти 1500 литра. Във всички нива на оборудване, с изключение на базовото, има двоен под на багажника. Безконтактното отваряне на капака на багажника е истинско щастие при пазаруване и пълни с пакети ръце.

Задвижването на новиа Nissan Qashqai идва с новина

Поставяйки си за цел да постигне 50% продажби на електрифицирани превозни средства в Европа до 2024 г., новият Nissan Qashqai ще бъде наличен не само с 1,3-литров бензинов двигател DiG-T, оборудван с технологията Nissan мек хибрид, но ще представлява и европейския дебют на e-POWER, иновативния и удостоен с награди силов агрегат на Nissan, който черпи технологии от новаторския електрически автомобил на компанията Nissan LEAF.С варианти със задвижване на 2 или на 4-те колела, с 6-степенна механична трансмисия или с новата Xtronic трансмисия и с напълно електрическо задвижване от мотора благодарение на e-POWER, опциите за силов агрегат на изцяло новия Qashqai отговарят на нуждите на всеки клиент, като удоволствието от шофирането е в основата на всяка от конфигурациите.

1,3-литров бензинов DiG-T със 138 к.с./156 к.с. 12V мек хибрид.

12-волтовата система мек хибрид, налична в новия Qashqai, е по-достъпна хибридна технология, която предоставя подпомагане на въртящия момент, удължено гасене на двигателя при кратък престой и бързо рестартиране, с подобрения както в икономията на гориво, така и в CO2 емисиите. Положителният ефект от управлението на енергията на мекия хибрид върху CO2 емисиите е конкурентен, а 1,3-литровият двигател осигурява повече мощност и въртящ момент от основните конкуренти, което прави варианта бензинов двигател неустоимо предложение. Системата мек хибрид добавя само 22 кг към общата маса на автомобила.1,3-литровият двигател се предлага в два варианта за мощност – 138 к.с. и 156 к.с., с 6-степенна механична трансмисия или с новата скоростна кутия Xtronic (само за варианта със 156 к.с.). Максималната мощност на двигателя се постига при 5500 об./мин., а максималният въртящ момент от 270 Нм – при удобните 1750 об./мин. при моделите със 156 к.с. Xtronic и вариантите с висока мощност и механична трансмисия.В аванс за E-POWER

Новият Qashqai въвежда за първи път в Европа иновативната задвижваща система на Nissan ePOWER (в продажба от пролетта на 2022г.), което само по себе си е уникален подход към електрификацията. Системата e-POWER на новия Qashqai се състои от батерия с висока мощност и силов агрегат, интегриран с бензинов двигател и електрически мотор със същия размер и изходна мощност като тези в електрическите автомобили на Nissan. Това гениално инженерно решение съчетава приятното, гладко, линейно ускорение, характерно за електрически автомобил, но без необходимостта от зареждане. На кратко бензиновият двигател се използва само за генериране на електричество, докато колелата се задвижват изцяло от електрическия мотор. Т.е двигателят може винаги да работи в оптималния си диапазон на оборотите, което води до изключителна икономия на гориво и по-ниски CO2 емисии. В Note, който е най-продавания автомобил в Япония през последните години – системата включва 1,2-литров бензинов двигател, зареждащ батерията, и крайна изходна мощност от 106 к.с. За Европа тя е обновена до 1,5-литров бензинов двигател с крайна изходна мощност от 140 kW (188 к.с.). и 330 Нм въртящ момент.Новият Nissan Qashqai вече е наличен в дилърската мрежа на вносителя у нас, като цените според оборудването започват от 43 490 лева и достигат до 72 690 лева за топмодела със задвижване 4х4.

Харастеристики на тествания от екипа на EzdaPress модел по време на ексклузивен тест драйв проведен по пътищата на северното ни черноморие:

  • Nissan Qashqai 1.3 DDT 156 CVT 4х4
  • 1,3-литров бензинов двигател с турбокомпресор
  • CVT безстепенна автоматична трансмисия
  • 156 к.с. максимална мощност при 5500 об/мин
  • 270 Нм максимален въртящ момент при 1800-3750 об/мин
  • 9,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 198 км/ч максимална скорост
  • 6,5 л/100 км комбиниран разход на бензин
  • 146 г/км емисии на СО2
  • 63 790 лева цена на модела (N-Connecta)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име