Жестоко преобръщане на запрежчик с двуколка спря III гара във Войнягово. По същото време в Русе се провежда ДП по всестранна езда

0
1452

На хиподрумната писта във Войнягово, точно преди старта на трета гара на дистанция 1 600 метра за 4-годишни и по-възрастни коне от Рисиста порода, където в битка се впуснаха 9 състезателни тандема, стана меле. Кобила Моna Lisa със запрежчик Цветан Пармаков премина в галоп. В стремежа си да оправи хода на кобилата от галоп в тръс, Пармаков намали скоростта и така като във филм с римски колесници, двуколката на състезателя Стефан Петров закачи двуколката на Пармаков.

„Неправилно водене на кобилата от страна на Пармаков, бе причината точно той да се преобърне. Имаше около 100 м до старта и той можеше в движение да я оправи, а не да намалява и почти да спре“, бяха коментарите по трибуните от запалените фенове на хиподрумните надпревари.

Слава Богу всичко се размина без последици и бе обявен фалстарт. Така гонката бе отложена с 10 минути до повторно стартиране, където двамата участника в сблъсъка продължиха, след като смениха двуколките. След тези емоции победител на 1 600 метра стана Йордан Ангелов с кастрата Concept De Tyrole.

Гонката с преобръщането може частично да се види на facebook страницата Рисаци БГ, а подробно класиране и богат снимков материал от състезанието очаквайте в следващите дни на сайта, както и уникално видео в предаването „Конете на България“ по Агро ТВ в сряда 15.09. от 21:00 ч., както и разширен видеоматериал в YouTube канала horsemediabg.

В същото време в Русе 30 елитни коне се състезаваха под юздата на държавното първенството по всестранна езда  

От вчера (10 септември) до 12 септември, град Русе домакинства Държавното първенството по всестранна езда и съпътстващи турнири. Надпреварата включва трите класически дисциплини: обездка, прескачане на препятствия и крос-кънтри. Трасето за кроса тази година е обновено според изискванията на ФЕИ, като декора на препятствията също е съобразен с техническите изисквания за скорост, завои и импулс на конете, така че да предизвика най-доброто от ездачите в поредицата от сложни комбинации с естествени и изкуствени препятствия.

Миналата година 16-годишната Калина Дилянова от клуб „Екуестре – Русе“ успя да пребори сериозна конкуренция и вдигна гордо купата на държавен шампион в дисциплината всестранна езда. Тогава талантливата състезателка, заедно със своя 11-годишен кон Голдън от Източнобългарска порода, се представи блестящо в трите поредни изпитания.

След обездката през вчерашния петъчен ден, днес се провежда атрактивното изпитание крос-кънтри, а утре – неделя от 10:00 часа е стартът на изпитанието по прескачане на препятствия. За зрителите входът е свободен. Очаква се лично кмета на община Русе да награди отличниците в различните дисциплини, а организаторите от своя страна са направили всичко необходимо по правилата за спазване на противоепидемичните мерки за провеждане на масово спортно събитие на открито.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име