До олтара с BMW, а сетне на коне

0
1777

Багажник пълен със семейно щастие – plug-in хибридното комби на BMW 530e хDrive. За първи път кумувам. Предизвикателството да съм свидетел на сватбата на младо семейство се оказа най-лесното. Пада ми се организацията за автомобила, венчавката в църквата, изнесена церемония на конна база в село Бачево и сватбено пътешествие до морето. Багаж за четирима – младоженци и кумуве. Рокли, костюми, украси, атрибути за венчавка и плажа. Трябваше ми престижен, удобен за дълъг път, практичен, просторен автомобил с голям багажник.  Отговорът е BMW 530e хDrive!Още щом видях дългия преден капак, набързо конфигурирах сватбената украса, но да си призная, повече ме вълнуваше обема на багажника. Приготовленията за една сватба и едно море трябваше да се съберат в него. Истината е, че багажникът с обем от 430 литра побра всичко. Ако си бяхме само с кумата, то при сгънати облегалки на задните седалки можеше да поберем и родата на булката – товарният обем нараства до 1560 литра. Погледът ми попада на задната броня и скрития подвижен теглич с електрозадвижване, който в друга ситуация би ми послужил за теглене например на конна каравана, още повече, че има асистент за теглене на ремарке. Не ми убягва и опционалния М-пакет, който поднасям като екстра към младоженците, но истината е, че повечето тестови автомобили на BMW са оборудвани с всички екстри. Усмивка и улеснение предизвиква самостоятелното отваряне на стъклото на петата врата, като позволява бързо бъркане и взимане.

Пътуваме с най-доброто лятно и предсватбено настроение. Облети сме със светлина от стъкления  покрив със сгъваема щора. Младоженците се радват на лукса, като на нов дом. Правим си снимки. Просторът в салона е в изобилие.  За минути се превръщаме в деца. Разцъкваме всички възможни бутони за настройки на седалките. Предните седалки са отопляеми, с вентилация и масаж, сякаш са направени персонално за нас. Седалката за водача е с памет за двама шофьори. На задния ред седалки пътниците ползват свой отделен климатик, а в широкия подлакътник шикозно поставят чаша и малка бутилка шампанско. Под изводите за климатика има и два USB-С извода за зареждане на мобилни устройства, което се оказва „спасение“ след стотици снимки и десетки телефонни разговори.

Като кум, гордо съм стиснал мултифункционалния М-волан е с електрически настройки. Зад него има 12,3-инчов цветен екран с висока резолюция, изпълняващ ролята на табло с уреди. Имам избор по какъв начин да се показва информацията. Голям цветен дисплей прожектира най-важните данни върху челното стъкло. Апликациите по таблото са от хром и дърво. BMW Live Cockpit Professional с навигация има 12,3-инчов сензорен дисплей с висока резолюция, а операционната система BMW Operation System 7 може да се управлява от екрана, бутоните на волана, iDrive сензорния контролер или с гласово управление. Гамата от графични изображения с възможност за индивидуализиране на BMW 530e xDrive е допълнена със специфични за хибрида индикации, които информират например за електрическия пробег, статуса на зареждането и местоположението на обществените станции за зареждане. Системата Smartphone Integration позволява свързване на смартфон с помощта на Apple Carplay или Android Auto. Климатикът е 4-зонален със система за йонизиране на въздуха. На продължението на централната конзола има място за безконтактно зареждане на мобилен телефон, изводи USB и 12V, място за чаши и малки бутилки с вода. В ляво от джойстика на трансмисията има бутони за изключване на системата за стабилност и за избор на режимите на движение: Спорт, Хибрид, Електрик и Адаптив.

Има и умен паметлив бутон съхранeние на енергията в батерията, която може да бъде „спестена“ за период или място където да шофирам само на ток. За комфортното и безопасно шофиране ми помагат десетки системи и асистенти. Нали съм кум . Очарован съм от Асистента за движение на заден ход, който при движение с до 35 км/ч може да запомни и да върне назад последните изминати 50 м.

Колкото и щастливо и забавно да е едно пътуване, все някога се зарежда гориво.

Захранването на електромотора става от блок литиево-йонни акумулаторни батерии с капацитет 11.15 кВтч. Тя позволява движение само в електрически режим с максимална скорост до 140 км/ч на  до 53 км. В режим Спорт, когато работят и двата агрегата на пълна мощност, комбито се ускорява от 0 до 100 км за 6,1 секунди. Максималната скорост на движение е 225 км/ч. Средният разход на гориво в хибриден режим с напълно заредена батерия е 2,2/100, като след изразходване на запасът от електричество средният разход нараства до към 4,8 – 5/100 км, което е отличен резултат за осанката, практичността и бъканият с модерни системи автомобил. Резервоарът побира 46 литра, които мога да комбинирам с режим „на батерия“, за да пестя  определен процент от енергията на батерията по време на шофиране. С този режим дори мога на дълъг път да стигна до пълно зареждане на батерията. Със серийният кабел за зареждане новата високоволтова батерия може да бъде захранвана с електроенергия от конвенционални домакински контакти. По този начин тя  може да бъде заредена напълно за по-малко от 6 часа. Буксата за зареждане е разположена под отделен капак на левия преден страничен панел на автомобила. Има и кабел за бързо зареждане на станция.

Специално за гостите на сватбата, само защото проявяват интерес, разказвам скромно за окачването на BMW 530e хDrive, което е независимо, на двойни напречни носачи отпред и многоточково с въздушни елементи отзад. Балансираното кормилно управление е с електрически усилвател с променливо усилие. Комбито е идеално за дълги пътувания. Спирачната система е с вентилирани дискове отпред и отзад, но типично за автомобил с хибридно задвижване при спиране с предимство е системата за рекуперация.

Задвижването на тестовия автомобил BMW 530e xDrive Touring става от хибридна система с обща мощност 292 к.с. и максимален въртящ момент 420 Нм, съставен от 4-цилиндров 2.0-литров бензинов двигател TwinPower Turbo с максимална мощност 184 к.с./5000-6500 об/мин и въртящ момент от 300 Нм/1350-4000 об/мин и интегриран в 8-степенната автоматична трансмисия Стептроник. Електромоторът е с мощност 109 к.с. и 265 Нм въртящ момент, а интелигентната система xDrive осигурява постоянно задвижване 4х4. Страхотно семейно комби или луксозен автомобил за бизнес пътувания. Внушителен външен дизайн, придържайки се към традицията и модерността. Каквото и да е събитието, BMW винаги посреща, прегръща с приятна и добре познатата премиум атмосфера.BMW 530e хDrive Touring или как радостта от венчавката, може да бъде съчетана с радостта от шофирането.

Текст: Кума – Иван Кисьов

Снимки: Иван Кисьов и Ивелин Солаков – шафер

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име