MINI  – завръщане в бъдещето (4)

0
1929

Абсолютна машина на времето ! Няма друга кола, която едновременно да те изтреля в бъдещото чрез най-съвременните автомобилни технологии и в същото време да те потопи в стила и духа на своето отминало време. Това го може само MINI. Не съм свидетел на 60-те години на ХХ век, но благодарение на четвъртото ново поколение на британската марка, мога да „отскоча“ до младините на своите родители или да бъда спътник дори на самия Джон Купър. Натискам пелала на газта и само за 6 секунди, „летя“ със 100 км/ ч.  Как се сечетава традиция и модерен спортен дух в едно ми демонстрират най-новите модели John Cooper Works. Имах шанса за два дни да тествам най-впечатляващите членове в обновената гама на MINI. След възраждането си преди 20 години, всичко някак си е добре запазено старо интерпретирано по ново му. Независимо дали с 3- или 5-врати Cooper/JCW, Cooper Cabrio/JCW или Countryman/JCW, MINI си остава една голяма любов за десетки поколения. Моето  пътешествие започва с най-доброто от  обновената колекция  – новото MINI John Cooper Works. На пръв поглед  малък хечбек със спортен характер.Типичната градска марка сега радва своите фенове и клиенти с интензивна актуализация и прогресивно обновяване.  С ясно видима и силно ориентирана към клиента стъпка на развитие по отношение на инфотейнмънт и дигитализация, MINI представлява преход към следващото поколение, като същевременно запазва традиционните MINI гени.

По-голяма опростеност за повече индивидуалност

Безспорно впечатляващ дизайн, несравнима динамика и богат набор от възможности за персонализация. Новостите са в кръглите LED светлини с изцяло нов черен вътрешен корпус и още по-изпъкналата шестоъгълна радиаторна решетка с червена напречна лайстна. Ниско поставена решетката, броня оцветена в цвета на каросерията и оформени по нов начин отвори на предните странични панели.  В задната част на автомобила се откроява характерният дифузьор, а опционалният екстериор с черен пиано лак включва оцветяване на дръжките на вратите, капачката на резервоара, логото MINI и означението на модела в черен цвят.

Нови функции и елементи в интериора

Най – забавния спортен автомобил ме посреща с 8,8-инчовият екран, интегриран в новия дизайн на централния уред. Той е с модернизиран външен вид и по-интуитивно управление, подлежащи на конфигурация.

Внушителния интериор се допълва от амбиентно осветление в 6 различни цвята. Освен с големия брой подобрения и усъвършенствани елементи, новият модел идва и с по-богато серийно оборудване, както и с множество опции за персонализация на интериора, като декоративни елементи, пакети за свързаност и системи за подпомагане, както и подбран брой индивидуални опции.

100% газ, спирачки…

Новото MINI John Cooper Works е най-палавия картинг партньор, с когото шофирането е повече от удоволствие. Новото MINI John Cooper Works се задвижва от 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с директно впръскване на горивото с мощност 231 к.с. Изключително пъргав под командите „газ-спирачка“ хечбека ускорява мигновено, и така и спира. В комбинация с опционалната 8-степенна автоматична трансмисия Steptronic Sport ускорението от 0 до 100 км/ч  се случва за 6,1 секунди. Новото MINI John Cooper Works намалява скоростта и спира отлично благодарение на по-големите спирачни дискове Brembo и червените 4-бутални спирачни апарати с логото на John Cooper Works с вътрешно вентилирани дискове на предните колела.

Спортната изпускателна система с два ауспухови накрайника при натискане на газта издава гърлен звук, който кара околните за обърнат глави. В градско, планинско или по магистрала  спортният автомобил пленява с типичното усещане за управление на картинг, станало пословично за марката MINI. В режим Sport управлението е по-остро и точно, а педалът на газта откликва по-бързо на натискането в сравнение със стандартния режим. Малката спортна кола е изключително стабилна в завоите. Новото MINI John Cooper Works е оборудвано с окачване със спортни настройки, а като опция се предлага новият вариант на адаптивното окачване, който осигурява оптимизиран баланс между спортния дух и комфорта на возене.След модернизацията хечбека MINI John Cooper Works се оказва трениран спортист в най-добрата си форма. Данните с които се представи блестящо по време на тестовото шофиране са :

  • 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия
  • 231 к.с. максимална мощност при 5200-6200 об/мин
  • 320 Нм максимален въртящ момент при 1450-4800 об/мин
  • 6,1 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 246 км/ч максимална скорост
  • 6,8 л/100 км среден разход на гориво
  • 155 г/км емисии на СО2
  • 67 634 лева цена на модела

След червено- черния MINI John Cooper Works имам възможността да подкарам новият кабриолет  MINI Cabrio John Cooper Works.  Тук модела също се възползва от поредното развитие на дизайна и характеристиките.Текстилният гюрук се сгъва напълно електрически от бутон в купето. Толкова се захласнах по мощния 2,0-литров турбодвигател с 231 к.с. и 8-степенната автоматична скоростна кутия, че забравих за слънцето, което повече от нахално се настани в купето. Отварянето и затварянето на мекия покрив е изцяло автоматично и става в рамките на 18 секунди дори и в движение при скорост до 30 км/ч. С посока към морето и с настроението на MINI гюрука,  свободата нахлува отвсякъде. MINI Cabrio John Cooper Works носи неподправената радост от шофирането със свален покрив в най-чиста форма. С удобни места за четирима и електрически сгъваем мек покрив „3 в 1“, то винаги е готово за приключение на открито.

В салона на MINI Cabrio John Cooper Works има достатъчно комфорт за четирима пътника, като отделните задни седалки са с удължена площ за седене. Зад предните седалки е интегрирана дъга за защита при преобръщане. Обемът на багажника е 215 литра при отворен гюрук.  Задната седалка се сгъва на две части, а увеличеният отвор на багажника улеснява поставянето на багаж в него. Характерното за MINI креативно използване на пространството осигурява повече място за багаж от очакваното. А функцията Easy Load – налична само при MINI Cabrio – превръща товаренето в изкуство. Делимата в съотношение 50/50 задна седалка ви позволява да взимате по-дълги предмети като сърфове например.Откритият спортен автомобил има отлично сцепление с пътя, а недозавиването е предотвратено от електронното заключване на диференциала. Кабриото вози много прилично, като няма никакви странични наклонявания в завоите. Като опция за модела се предлагат адаптивни амортисьори и настройка на шасито със спортен, комфортен или икономичен режим. Въпреки свооята невероятна динамика, новото MINI Cabrio John Cooper Works не харчии много и отчита в режим Green при спокойно шофиране 7 л/100 км, а в града разходът е в рамките на 10 л/100 км.

2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател
6-степенна механична скоростна кутия
178 к.с. и максимална скорост 230 км/ч
7,1 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
6,5 л/100 км среден разход на гориво
143 г/км емисии на СО2
60 900 лева базова цена на модела

Снимки: Ивелин Солаков и press bmwgroup

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име