Ако си с диагноза „любител на коне“, трябва ли да си хуманно информиран потребител ?

0
15445

„Като нямаме култура в предлагането, то поне е редно да бъдем културни потребители. Осъзнаваме ли, че конете не са тренажори ?“

Така започва своята статия Михаела Пеличева, коята въпреки, младите си години, много  точно и вярно е напипала и описала някои от пробойните в работата с коне, в обучението на коне и хора в конния спорт и в двете страни на услугата конен туризъм.  Публикуваме целия материал от личната фб страница на Пелинчева, който започва с надеждата един ден у нас  да има контрол върху всичко, което се случва в стотиците „бази“ и „базички“, където чичовци и стринки с и без познания предлагат уроци, конни преходи и дори терапия с коне.

Не съществуват две еднакви конни бази. Всеки спортен или туристически клуб намира своето място под слънцето по различен път, практикуват се редица стилове и дисциплини, а нови конни бази никнат като гъби на всевъзможни локации. Общо взето изборът е огромен.

Много фактори влияят върху облика и начина на функциониране на една конна база: избраното местоположение със своите социално-икономически и природно-климатични особености, размерът на първоначалната инвестиция и амортизацията на материалните активи, адекватното определяне на целева група от потенциални клиенти и маркетингови похвати за тяхното привличане. Трудовата обезпеченост с квалифициран и мотивиран за работа персонал е проблем на конния бранш не само у нас. Работата с коне във всяко направление е физически и психически изморителна, в немалко моменти дори изтощителна. За много бази и клубове доходите са с ясно изявена сезонност, но грижата и разходите за животните са постоянни. Може да се обобщи, че този бизнес е може би един от най-трудните, защото възвръщаемостта на вложеното е сравнително ниска, работата е тежка и не е за всеки, а най-ценното, което може да обърне везните в конкретна ситуация е субективна преценка, обоснована с практически опит. Мениджмънта на коне е толкова предизвикателна задача, че в западните страни даже се изучава като отделна специалност в редица университети.

Както хората, така и конете преминават през един много общ начален етап на обучение, когато достигнат определена възраст. С времето обаче те се специализират в по-конкретни дейности. Изключително трудно, а на даден етап става и невъзможно, един човек да бъде едновременно експерт в областта, от която печели, но също и свой счетоводител, офис мениджър, доставчик и т.н. Някои професии, например лекарската или адвокатската пък са толкова специфични, че изобщо не си помисляме да се заемаме сами с техните задачи. По същата логика не можем да очакваме от един кон или клуб по конна езда да предлага абсолютно всичко в сферата на услугите, свързани с коне.

Бизнесът се развива и диференцира според нуждите на своите клиенти и се фокусира в удовлетворяването на една или няколко от тях, защото стратегията „за всеки по нещо“ в повечето случаи не е рентабилна или просто качеството на предлаганото остава ниско.

Конете привличат много групи потенциални клиенти, но често самите те не са наясно с факта, че не всеки клуб може да отговори на тяхното търсене. Ситуацията се усложнява в случаите, когато управителите на бизнеса правят компромис след компромис в опит да не откажат, а да задържат клиента. Компромисите могат дори да заобикалят закона – да се предлага стока или услуга, за която бизнесът няма нужните квалификации и компетенции, както и да бъдат за сметка на конете и персонала: увеличаване на обема от работа до степен на изтощение или извършване на различен и непознат тип задачи без необходимото време за подготовка (което предполага и прилагането на насилие с цел принуда спрямо животните). Резултатът обикновено е далеч от задоволителен, но начинаещите не могат да го разпознаят. Малцината, които дръзнат да потърсят нещо по-пълноценно осъзнават грешките си на много по-късен етап, а голяма част от любителите остават с впечатлението, че това, което са получили като услуга е таванът на качеството и бързо се отказват.

Като инструктор мога да потвърдя, че знанията, които се придобиват от един сертифициращ курс са незначителни на фона на всичкото време и усилия, вложени в практически тренировки и обоготяване на теоретични познания през годините. Въпросът обаче е принципен: ако някой не желае да посвети няколко месеца (за инструктор) или години (за треньор или терапевт) в придобиване на квалификация, от която „ще си вади хляба“, то до каква степен можем да разчитаме на неговата самоподготовка? Бихме ли се доверили на човек, който се е самопровъзгласил за медицинско лице? Практиката ми е показала и друга, още по-смущаваща истина. Проверки от страна на контролни органи за инструкторската, треньорската и терапевтичната дейност в сферата на конната езда липсват. И ако ти сам не се интересуваш от това кой носи отговорност за твоята безопасност и обучение, то никой няма ти помогне.

Правилното ориентиране в света на конете и конната езда е отговорност както на самите потребители, така и на управителите на бизнеса. Признак на коректност и уважение към клиента е един професионалист да признае, когато компетенциите му не се припокриват с желанията на отсрещната страна, вместо да заблуждава и да се опитва да „замаже“ положението с увлекателни приказки или да манипулира представите на потребителя. Начинаещите, любителите, аматьорите и хората, които се нуждаят от терапия пък трябва предварително да направят проучване на базите и клубовете, които имат намерение да посещават.

Най-близкото или най-евтиното не винаги е най-доброто.

В следващите редове ще ти помогнем да разбереш как да откриеш правилното място за теб, което е много по-важно, от колкото предполагаш. В качеството си на клиент, ти имаш голямо влияние върху хуманното отношение към конете и развитието на целия сектор. Парите, които ще платиш за обучение или терапия поощряват политиките на бизнесите, чиито услуги ползваш. Избирайки клубове и конни бази, които третират конете и клиентите си професионално и със загриженост, спонсорираш години труд, вложени в изграждането на условия и придобиване на квалификация за успешна и безопасна работа. Разгледай всички снимки, предоставени на Фондация “Тъгъдък” от любезни колеги от различни конни бази за образователната цел на тази статия.

Независимо какво търсиш в една конна база, трябва да се увериш, че там персоналът е квалифициран за дейността, която те вълнува. Начинаещите и любителите имат нужда от съвестен инструктор, а по-напредналите ще се чувстват най-удовлетворени под ръководството на треньор. Това са длъжности, които се удостоверяват с диплома – само опит на седлото не е достатъчен! Всеки клуб се специализира в различни стилове и дисциплини: прескачане на препятствия, обездка, ендюранс, уестърн езда, туристическа езда и други.

 

Завидно красив, подготвеният за тренировка по прескачане на препятствия кон излъчва сила дори и неподвижен. Английският стил езда е добре представен у нас с няколко дисциплини, но прескачането (на по-професионален език: конкур ипик) е категорично най-популярната.

Запознай се теоретично с поне няколко от тези направления и избери това, което се доближава най-много до твоите желания, личностни качества и възможности. В никакъв случай не е грешно да опиташ повече от едно нещо, за да разбереш какво ти харесва. Но с оглед на това да напреднеш бързо и да извлечеш максимума от обучението, рано или късно трябва да се ориентираш към определена дисциплина. Ако търсиш връзката с природата – най-вероятно туристическите преходи с коне ще ти допаднат, а състезателния плац е идеално място за амбициозните и спортни натури. Уестърн стила е мечта на всеки, който още от дете се захласва по каубойските филми и вече има няколко бази в България, които предлагат такова обучение.Колегите от Horsenook любезно предоставиха снимка на кон, подготвен за уестърн езда. Стилът е напълно различен от английската езда и също е съставен от немалко дисциплини.

Известно е, че конният спорт е скъп и това наистина е така. Осъществяването на спортна дейност струва пари, а спонсорите не са особено положително настроени към дисциплини, които събират до няколко-стотин човека публика. За да бъдат резултатни състезанията, необходима е дълга и целенасочена подготовка на тандема ездач-кон, затова повечето състезатели дори в аматьорските класове имат свои собствени животни. Но конната езда не е само спорт. Хоби целите не налагат издръжката на кон и съответно струват далеч по-малко. Много хора имат лични коне и без да се състезават. Вариантите отново са разнообразни, но за това какво да имаш предвид преди да се заемеш с длъжността „собственик на кон“ ще можеш да прочетеш скоро в отделна статия, посветена изцяло на темата.

Конната терапия и терапевтичните активности с коне е вид дейност насочена към подобряване на психически, физически, двигателни, познавателни, емоционални и други увреждания и нарушения. Тя има своето достойно място в рехабилитационната програма на деца и възрастни със специфични потребности като основна или спомагателна терапия. Конната терапия не е езда или возене на конче, въпреки че за неопитното око може и да изглежда така. В процеса участват специалисти, които, в зависимост от индивидуалното състояние на пациента, подбират правилната позиция и упражнения върху коня, като следват предварително изготвен терапевтичен план. Абсолютно задължително е този, който предлага терапия, да има подходящо образование като специална педагогика, рехабилитация, психология, както и допълнителна квалификация да провежда дейността чрез обучителни програми. В противен случай не само, че ефектът ще бъде минимален или изобщо ще отсъства, но съществува и риск за здравето на пациента.Терапевтите, които предлагат конна терапия трябва да имат и асистенти. Мястото на терапевта е до пациента, амуницията на коня е различна… Не е нужно да си експерт, за да намериш разликите с уроците по езда! Благодарим за снимките на Фондация „Можем заедно“!

Много важен критерий за избор на конна база или клуб са самите коне и обстановката, в която се отглеждат. Добрите грижи за здравето и външния вид на животните трябва да бъдат основно изискване, а не с пожелателен характер. Чистата, здрава и правилно поставена амуниция говори за нужното внимание към детайла. Състоянието на конюшната, съблекалните и местата за отдих също имат място в уравнението – много вероятно е управителите, които се грижат за комфорта на клиентите, да правят това и за конете си. Напълно в реда на нещата е да питаш за поддръжката на конете, амуницията им, конюшната… И е силно препоръчително да изявиш желание да участваш в процеса! Така ще получиш всеобхватни знания и ще опознаеш по-добре конете и техните стопани. Задавай въпроси, които започват със „защо“: твоят инструктор или треньор трябва да може да ти отговори с научноиздържани твърдения и вероятно ще му бъде приятно да задоволи любопитството ти.

Безопасната и приятна работа с коне се дължи на последователно обучение, в което не се допускат пропуски. Подготвените за целите на бизнеса коне изпълняват задълженията си уверено, но спокойно, без да показват признаци на страх от ездача или инструктора/треньора. Комбинацията от начинаещ ездач и недобре обучен, наплашен или съпротивляващ се кон създава значително по-големи рискове за безопасността и на двамата. В най-общи линии, конят, който ти се предлага, трябва да изглежда спретнат, в добра физическа кондиция, спокоен (но не депресиран), а дори и да не си първия човек върху гърба му за деня, да е получил необходимото време за отдих между работните смени. За съжаление, работното време и условията на труд за конете не са регулирани от закона – тази преценка е оставена на съвестта на собствениците им. Твоят избор като клиент има силата да предпази животните от изтощение.

Имаш пълното право да откажеш да яздиш и да платиш за тормоз над немощни, слаби, занемарени или претоварени коне.

Ако преодолееш желанието си да се качиш върху тях, не само им правиш услуга, но и даваш добър урок на техните стопани за все по-осъзнатото потребителско мислене. Конната езда или терапия без напътствията на квалифицирани лица е опасна и обикновено върви ръка за ръка с много други умело прикривани проблеми. Няма как да научиш всичко още преди да започнеш да тренираш, но дори с мъничко емпатия и обща култура можеш да предпазиш учебния кон от поредната доза нехуманно отношение и себе си от непълноценни изживявания. Бъди информиран и избирай разумно, защото благосъстоянието на същество, който не може да говори, зависи от теб!

Автор: Михаела Пеличева
Снимки: EzdaPress

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име