Завъртаме лятото с BMW M Drive Tour 2021

0
1602

За седма поредна година международната обиколка BMW M Drive Tour 2021 разкри невероятните възможности и многообразие на BMW M автомобилите с акцент върху BMW M3 Competition и BMW M 4 Competition.Превърналото се в традиционно и очаквано от клиенти и медии събитие BMW M Drive Tour в тазгодишното си тридневно издание посрещна над 150 участника от цялата страна. Под ръководството на сертифицирани BMW инструктори гостите на обиколката имаха възможността да изпитат на писта и по междуградски пътища характеристиките и мнгообразието от варианти на автомобилите BMW M с фокус – премиерата на новото BMW M3 Competition и BMW M4 Competition.С всяко издание BMW M Drive Tour 2021 изненадва с новости от непрестанно развиващият се технологичен свят на BMW и дава шанс за усъвършенстване уменията на участниците за интелигентно и безопасно управление. Адреналин в кръвта, учестен пулс и ускорена сърдечна дейност в най-положителния смисъл е състоянието с което започвам първите обиколки на пистата с редуване на предоставени модели. Следват вълнуващи и полезни часове напоени с динамика и онова спокойствие да се довериш с максимална скорост на ВМW.

„ИзстрелваМ“ се по състезателната писта и само шиканите са в състояние да ме накарат да намаля безумната скорост. Гласът на инструктора по радиостанцията на моменти се губи от специфичната за моделите изпускателна система с клапи с електрическо управление, коята осигурява силно емоционален звук. На всяка пета обиколка сменям модела.

Новото BMW M3 Седан и новото BMW M4 Купе се задвижват от редови шестцилиндров двигател с технология M TwinPower Turbo и мощност 353 кВт/480 к.с., чиято мощност се подава към задните колела от уникална в сегмента шестстепенна механична скоростна кутия. При новото BMW M3 Competition Седан и новото BMW M4 Competition Купе вариантът на високооборотния двигател с мощност 375 кВт/510 к.с. е комбиниран с осемстепенна трансмисия M Steptronic с Drivelogic. От началотоо на месец юли BMW M3 Competition и BMW M4 Competition могат да бъдат поръчвани и със системата за задвижване на четирите колела M xDrive.

Новото BMW M3 Седан и новото BMW M4 Купе ускоряват от 0 до 100 км/ч за 4,2 секунди, ускорението от 0 до 200 км/ч отнема 13,7 секунди. Competition моделите ускоряват от 0 до 100 км/ч за 3,9 секунди, а от 0 до 200 км/ч за 12,5 секунди.

 Класическо Performance изживяване предлага комбинацията между редовия шестцилиндров двигател с механична шестстепенна скоростна кутия при новото BMW M3 Седан и новото BMW M4 Купе. Механичната скоростна кутия е оборудвана с Aсистент за превключване с адаптиране на оборотите за превключване при низходяща смяна на предавките при понижаване на скоростта преди завоите.

Осемстепенната трансмисия M Steptronic с Drivelogic на Competition моделите се отличава с прецизно съгласувани с характеристиките на двигателя предавателни числа и голям диапазон на предавките. Тя позволява напълно автоматична смяна на предавките, както и ръчно превключване със специфичния за М селектор на трансмисията или лостчетата за превключване на волана. Характеристиките за превключване могат да бъдат променяни с интегрирания превключвател на Drivelogic. Както в автоматизиран, така и в ръчен режим водачът разполага с три значително различаващи се степени.За пръв път в историята на моделите BMW M3 и BMW M4, като алтернатива на традиционното за мощните спортни автомобили задно задвижване, се предлага и система за задвижване на четирите колела. Системата M xDrive подава повече мощност към задните колела и е комбинирана с Активен М диференциал на задния мост. От менюто Setup водачът може да избира между базовата настройка 4WD и режима 4WD Sport, при който към задните колела се подава още по-голям дял от мощността. При деактивиран DSC на разположение е режимът 2WD.

Контролирани дрифтове с BMW

Адаптивното М окачване с амортисьори с електронно управление и специфична за М кинематика и еластокинематика на предната и задната ос е част от серийното оборудване на новото BMW M3 Седан новото BMW M4 Купе. Освен това те се оборудват и с кормилно управление M Servotronic с променливо предавателно число и интегрирана спирачна система, която в специфичното си за М изпълнение позволява реализирането на две различни характеристики на реакциите и усещането от педала. Благодарение на интегрираното ограничение на приплъзването системата за контрол на стабилността DSC реагира с още по-висока прецизност. Серийният M Dynamic Mode позволява особено спортно изживяване при шофиране включително контролирани дрифтове. Освен това серийното оборудване включва и ковани М джанти с размер 18 инча на предната и 19 инча на задната ос.

Изразително външно излъчване на моделите

Голяма, вертикално насочена BMW бъбрековидна радиаторна решетка със специфичен за М дизайн с хоризонтални пластини, мощно моделираните арки на калниците с характерните М хриле и широко изпъкналите странични прагове, преминаващи в предната и задната броня придават изключителен външен вид на моделите.  Освен това седанът и купето се оборудван с покрив от карбонов композит с аеродинамично оптимизирани финки, заден спойлер и типичните за М два двойни ауспухови накрайника на изпускателната система.Богато серийно оборудване и модерни асистиращи системи

Серийното оборудване включва и Full LED фарове. Като опция се предлагат Адаптивни LED фарове с BMW Лазерни светлини. Изборът от лакови покрития включва и новите, ексклузивни варианти Sao Paulo Yellow, Toronto Red – червен металик и Isle of Man Green – зелен металик. Непосредствено от въвеждането на пазара опционално ще се предлагат и един M Carbon екстериорен пакет, както и специфични за модела BMW M Performance Parts. В интериора на новото BMW M3 Седан и новото BMW M4 Купе ясно структурираните повърхности и перфектно оформеният като ергономия кокпит изцяло насочват концентрацията върху интензивното изживяване при шофиране.Модерните асистиращи системи подпомагат водача при монотонни и непрегледни ситуации на пътя. Автомобилите серийно са оборудвани с Контрол на дистанцията при паркиране със сензори в предната и задната част, с Предупреждение за сблъсък отпред, Предупреждение при напускане на лентата и разпознаване на пътни знаци Speed Limit Info. Сред опционалните системи е Асистентът за шофиране Professional включително Асистент за завиване и водене в лентата, активно навигационно водене и авариен асистент, както и BMW Drive Recorder и най-новото поколение на BMW Head-Up дисплея със специфични за М индикации. Серийното оборудване с тризонова автоматична климатична инсталация, LED интериорно осветление вкл дифузно осветление и система от HiFi високоговорители повишава комфорта във всекидневието и при дълги пътувания. Част от серийното оборудване на новото BMW M3 Седан и новото BMW M4 Купе е и BMW Live Cockpit Professional с напълно дигитално арматурно табло, cloud-базирана навигационна система BMW Maps и BMW Intelligent Personal Assistant. Актуалната интеграция на смартфони позволява ползването както на Apple CarPlay, така и на Android Auto със системата за управление на автомобила.

 

Снимки: BMW Group България

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име