VI издание на турнира с тежковозни коне в рамките на националния събор на овцевъдите 2021

0
3118

Тазгодишният турнир по надтегляне с коне от тежковозни породи в дните на Националния събор на овцевъдите в България (НСОБ) ще се проведе в съботния ден на 19 юни. Събитието е част от тридневната програма в IX издание на събора, който обхваща дните от 18 до 20 юни и ще представи различни въдства на площ от над 120 дка край Петропавловския манастир до гр. Лясковец, област Велико Търново.

Състезанието по надтегляне с коне тази година стартира под надслова „ Силата на една конска сила“ и ще представи не просто най-силните коне отглеждани в България, но и тяхното приложение в стопанството, дърводобива и развъждането. Идеята на турнира е наред с другите сектори на животновъдството, широката публика да види най-новата селекция коне от тежковозни породи родени и отглеждани у нас, както и интродуцирани.Регламента включва коне със собствено тегло до 500, до 600, до 700, до 800, до 900 и над 1000 кг. До участие в турнира ще се допуснат само коне с предварително попълнена писмена заявка от техните стопани и изпратена на електронен адрес  (приложен най-долу на текста). Заявки се приемат до 24:00 ч на 16 юни.

Зрелищната битка между исполините тази година ще включва освен надтегляне и 2 конкурса  за „ Най-красив кон“ и „ Най-елегантна езда с тежковозен кон“.

Събитието предвижда задължителен дрес код ( водачи и собственици на коне с анцузи и работни облекла няма да бъдат допускани ) .

Регламент на турнира:

Дата: 19 май, 2021 г (събота)

Място: Указани с табели площи, край Петропавловския манастир до гр. Лясковец, област Велико Търново в рамките на „Национален събор на овцевъдите в България“

  • Пристигане на конене на място: 08:30 часа
  • Измерване на конете по тегло на кантар в обособена зона: 9:00 часа
  • Начален час на събитието: 11:00 часа
  • Терен: трева
  • Дължина на трасето: 30,00 метра
  • 1 съдия  и двама водачи на терен

Контролно време за преминаване на трасето: 3:00 минути (eлектронно времеизмерване)

6 категории в турнира. При наличие само на двама участиници в категория, се провежда директен двубой. При един кон в група – категорията отпада. Всеки победител в дадена категория има право да участва в по-горна.

Награждаването ще се извърши след приключване на всички категори.

Всеки участник  в дисциплина „Надтегляне“   пристига на място ( указателни табели сочат мястото за паркиране на транспортни каравани и „разтоварване“ на конете). Меренето на конете  за определяне на категорията за участие  започва от 09.00 часа  и приключва в  10:00 часа.  Животните се мерят еднократно. Оформяне на стартови списъци. Реда по записване определя и реда на стартиране. При стартирала категория и неявил се  участник, състезателния тандем няма право на участие.  

При неуспешен опит за впрягане на животно, се дава втори шанс, след последният преминал участник по стартов списък. При втори неуспех се отстранява от участие. Първоначалния товар във всяка категория ще се оповестява от коментатора на събитието, а домакините си запазват правото за решение на място спрямо броя на участниците и определяне на първоначален товар, както и товар при дотоварване.

Координатор: Екатерина Дончева  0888 38 13 13

Попълнени заявки се изпращат на email: doncheva@ezdapress.com

Акредитация за участие: 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име