Севар излъчи своите шампиони в гонките за Чистокръвни коне

0
14396

Лудогорието се разтърси от мощния тропот на конете – участници в традиционните гонки по гладко бягане в Кубратовото село Севар, в осмия ден на месец май. Така за поредна година, китното селце известно в цяла Европа, благодарение на конете на Юсюф Касим и треньорския талант на Левент Незиров, посрещна местния си празник. Многобройна публика и пъстра програма, с изпълнения на живо от певчески и танцови ансамбли, огласяха цял ден района. Кулминацията на празника обаче, както винаги, бяха конните надпревари, организиран в 6 гари на дистанции от 1200 до 3200 метра.

Четири първи места в четири старта грабна собственика Юсюф Касим с жокей Нурай Хамил и треньор Левент Незиров. За отбелязване е и победата на 6-годишния жребец Ниалдо (рекордьор на България на най-дългата дистанция от 3 200 метра ), който в Севар победи на 2 600 метра.

Последната шеста гара бе спечелена от единствената дама- жокей Светла Михалева, която се завърна в гладкото бягане след две годишно майчинство. За съжаление надбягванията с коне в България вече втора година остават в графа неофициални любителски състезания, въпреки че посрещат изключително подготвени коне, събират многобройна публика и предлагат перфектна организация.

Наградният фонд в тази хиподрумна дисциплина се слави и със солидните финансови премии, които получават победителите в отделните изпитания.

Снимки: Мехмед Азиз

Кратко видео с избрани моменти в предаването „Конете на България“  виж тук

Видеоматериал от състезанието на оператора Драгомир Карагеоргиев виж в Youtube канала horsemediabg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име