Състезания и конни събития през април и май

0
5138

Календарът на конното общество постепенно се съживява след поредицата от спиране на спортни прояви поради Соvid 19 и херпес вирусна инфекция по конете. Първите дати със събития вече могат да се посочат, които обаче са подписани в условно наклонение, поради непрекъснато променящата се здравна обстановка по места в различните райони и общини на страната.

Засега БФКС (Българска федерация по конен спорт), обявява двете първи събития от официалният си календар, които ще се проведат на 17 и 18 април. Едното е турнир по прескачане на препятствия на територията на конна база „Студенец“ в село Садовец, а другото на същите дати е състезание по издръжливост във Варна, което се явява и контрола за българските участници на Световния шампионат в Пиза (Италия, 22 май). След тези две прояви, класическите дисциплини ще продължат в ритъма на състазенията по календар, публикувани в сайта на БФКС.

На 17 април ще стартира и сезона за конете от Чистокръвна Английска порода на хиподрума в Русе.  18 април е денят определен за  „Празник на коня“, който ще се проведе в пернишкия квартал „Църква“ ( Даскалово, местността „Връгивица“). Програмата предвижда гонки с коне, демонстрация с понита, конкур ипик, обездка, мятане на ласо от каубои, стрелба с лък, хвърляне на мечове и богата фолклорна програма с игри и награди за публиката.

24 април се оказва препълнен с конни събития. В същия ден, се очаква хиподрумната дисциплина надпрепускане с двуколки да направи своето официално откриване на сезона с рисисти коне на пистата в карловското село Войнягово, а село Сандрово ще посрещне поредните гонки с коне от ЧАП.  Седмица след това, надбягване ще има и в село Севар (община Кубрат на първи май ).

На първи май КСБ „Хан Аспарух“ в столицата ще посрещне аматьори, любители и професионалисти в четири различни изпитания в турнир в памет на Емил Богданов в две дисциплини: прескачане на препятствия и обездка. За феновете на надтеглянията с коне е радостната новина, че турнир ще има на 08.05.2021 (събота) в три категории. Състезанието е част от програмата на Националния събор на овцевъдите в България, който ще се проведе в Арбанаси (Велико Търново).

Повече от интересна се очартава двудневната надпревара, коята замисля община Брусарци (село Крива бара), където по традиция се правят едни от най-силните гонки с бегови коне и надтегляния с тежковози, които събират участници от цялата страна. Тази година в дните 22 и 23 май за първи път зрителите ще наблюдават и турнир по класическите дисциплини прескачане на препятствия в три изпитания и Крос – кънтри. През втория ден ще се развихрят беговите и тежковозните коне, като последните ще се конкурират в шест категории.

От НАK (Националната асоциация по коневъдство), съобщават, че ще изтеглят по-рано провеждането на годишните породни изложения, които досега се организираха късно на есен. Този ход се предприема поради вероятността октомври и ноември т.г. отново да има ограничения и забрани поради разпространението на корона вируса

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име