BMW iX3 – електрически заряд без вредни емисии

0
1968

Електрическия кросоувър BMW iX3 има автономен пробег до 460 км. Задвижва се от електродвигател с мощност 286 к.с., разположен на задния мост. Тягата от електромотора се предава на задните колела чрез 1-степенна автоматична трансмисия. BMW iX3 се изстрелва от 0 до 100 км/ч за 6,8 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена до 180 км/ч.Литиево-йонна батерия с капацитет 80 кВтч и напълно заредена, осигурява максимален автономен пробег в рамките на 460 км по метода на измерване WLTP. В градски трафик могат да се изминат на ток до 350 км. Зареждането на батерията на BMW iX3 до 80% от бърза станция с мощност 150 кВт отнема половин час. Има възможност само срещу 10-минутно зареждане, да си осигурите още едни 100 км до мястото на вашата крайна дестинация. В домашни условия пълното зареждане на батерията отнема 7,5 часа.

Базирано на вече познатото BMW X3, новото BMW iX3 е с малки разлики от бензиновата и дизеловата версия на модела, които са видими по екстериора, интериора, но най-значимата отличителна черта е задвижването:

  • Задвижване само на ток
  • Задвижващи са само задните колела
  • Различна бъбрековидна радиаторна решетка
  • Електрическото BMW iX3 е по-тежко ( 2185 кг, като само акумулаторната му батерия тежи 518 кг.) от бензиновите и дизеловите версии. Батерията е поставена в долната част на каросерията
  • Стандартното оборудване на BMW iX3 е по-богато от това на моделите с дизолов и бензинов двигател
  • Новото BMW iX3 се произвежда в Китай, докато с другите два традиционни мотора в Мексико
  • Нов селектор на скоростната кутия
  • Графиката на дисплея през погледа на водача е по-различна от тази на стандартния модел X3
  • Намалено багажно пространство в сравнение със стандартното BMW X3 с класически двигател
  • Процеса на зареждане на батерията може да се контролира по всяко време
  • В купето е повече от тихо и на път и в покой

Интериорът на BMW iX3 е декориран със сини акценти по бутона Старт/стоп и селектора на трансмисията, които са послание за чисто електрическото задвижване. Серийно се предлага вътрешно LED осветление, което при стандартните си настройки е в синьо, но избора е от още шест различни цвята. Най-важните данни се проектират върху предното стъкло. Централният панел традиционно е ориентиран към водача, като най-отгоре е 10,25-инчовият сензорен дисплей на мултимедийната система. Запазен е и кръглият джойстик на централния тунел, а срещу доплащане се предлага и системата за разпознаване на жестове.

Серийното оборудване включва тризонов автоматичен климатик. Линията на оборудване Impressive включва спортни отопляеми седалки и специален волан. В централния подлакътник се крие просторна кутия за малки вещи. Обемът на багажника е леко намален в сравнение със стандартното BMW X3 с класически двигател, като 510 литра могат бързо да се претворят в 1560 литра при сгънати задни седалки. В двойния под на багажника има отделение за съхранение на кабела за зареждане.

Стандартното оборудване на BMW iX3 е по-богато от това на моделите с двигател с вътрешно горене и включва система за безключов достъп, електрически пакет, тризонов климатик, сензори за светлина и дъжд, аудиосистема, сателитна навигация, Bluetooth връзка, панорамен покрив, адаптивен круиз контрол. Списъка продължава със 7 въздушни възглавници, системи за стабилизация и мониторинг на налягането в гумите, технология за автоматично спиране и контрол на лентата. Impressive оборудването разполага и с 20-инчови колела, Wi-Fi и мощна аудиосистема Harman Kardon. Списъкът с опции включва вентилация за предните седалки, система от камери, разпознаване на пътните знаци и полуавтономни системи за управление.Новото BMW iX3 е оборудвано със спортно окачване с по-твърди пружини, амортисьори и стабилизатори. Чрез бутон се избира предпочитан режим за шофиране: Eco Pro, Comfort и Sport.В изобилие са и стандартните системи за подпомагане на водача като Driving Assistant Professional, иновативни функции за забавление, като интеграция на смартфон с Android Auto или Apple CarPlay, а цифровите услуги Connected Charging информират за състоянието на батерията и най-близката точка за зареждане по време на пътуване.

Цената на новото BMW iX3 стартира от 131 100 лева.

Технически характеристики на тествания модел на снимките:

BMW iX3

  • 1-степенна автоматична трансмисия
  • 286 к.с. максимална мощност при 6000 об/мин
  • 400 Нм максимален въртящ момент от 0 до 17 000 об/мин
  • 6,8 секунди ускорение от 0-100 км/ч
  • 180 км/ч максимална скорост
  • 18,5 кВтч/100 км комбиниран разход на енергия
  • 460 км пробег със заредена батерия (WLTP)
  • 0 г/км емисии на СО2

Тест: Ивайло Александров
Снимки: Ивелин Солаков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име