Новият Citroen C4 с избор от бензинови, дизелови и електрически двигатели

0
2810

Изграден на платформата CMP на PSA Group, която е позната от модела на новото Peugeot 208, новия Citroen C4 се появява на пазара с удължено междуосието, за да отговори на стандартите в  С-сегмента. По-малката архитектура на платформата CMP е проектирана, така че да побере, както двигател с вътрешно горене, така и чисто електрическо задвижване. Така новият Citroen C4 вече се предлага с избор от бензинови, дизелови и електрически двигатели във всички представителства на марката в страната.

Общата визия на Citroen C4 наподобява SUV, която се подсилва от черните защитни панели на арките на колелата и на праговете. Впечатлението за кросоувър се засилва и от увеличен пътен просвет, въпреки че в действителност просветът само 156 мм. Автомобилът обаче е по-скоро хечбек, отколкото кросовър. Динамичното излъчване на модела е замислено чрез силно скосената линия на покрива и придава лек спортен акцент.  

Погледнат фронтално, Citroen C4 изпъква със заострените си фарове и LED светлини, които не могат да бъдат объркани.  Същата форма на фаровете се повтаря и в задната част на автомобила, които също са твърде различни. Отзад веднага се забелязва вградения спойлер в прозореца на капака.Настанявайки се в салона, веднага се усеща неподражаемата френска галантност – нов, модерен дизайн на волана със забележимо по-качествени бутони, цифров инструментален клъстер без рамки, подчертан от амбиентно осветление. Новият C4 вече разполага и с огромен, прибиращ се цветен Head-up дисплей, а елегантният 10-инчов сензорен екран е разположен високо на централната конзола и е част от единичен контролен блок, който включва физически бутони за бърз достъп и вентилационни отвори. Традиционният селектор на автоматичната скоростна кутия на Citroen в C4 е заменен с малък превключвател и бутони до него, като е освободено пространство.

От Citroen са отделели особено внимние на комфорта на седалките, изпълнени според стратегия Advanced Comfort на компанията, за които от марката коментират, че са изработени от два вида пяна за по-добра ергономия и удобство. Те наистина предлагат отличен баланс между омекотяване и опора, и са перфектно допълнение към системите за повишаване на комфорт на борда на новия C4.

Овен традационната жабка за удобство на пътника до водача има и платформа за съхранение на таблет и прибираща се поставка за него. В центъра на таблото има достатъчно място за съхранение на предмети, включително безжична подложка за зареждане на смартфон и захващаща се отдолу поставка, в случай че вместо това искате да свържете телефона си с кабел ( с двата вида USB-портове).

Капацитетът на багажника е 380 литра, независимо дали новият Citroen C4 е с бензинов, дизелов или електрически двигател. Истинско удобство е регулируемия под на две нива, който позволява повече багаж. При сгънати задни облегалки, обемът нараства до 1250 литра и тъй като батериите на електрическата версия са поставени под пода, това пространство в С4 е независимо от вида на задвижването.

Новият Citroen C4 предлага богат избор от задвижване: бензинови и дизелови турбодвигатели, както и в изцяло електрическа версия на ток. Бензиновият двигател е 1,2-литров 3-цилиндров в три мощности – със 100, 130 и 155 к.с. Най-малката версия се предлага в комбинация само с 6-степенна механична скоростна кутия, а като опция за средната и стандарт за най-голямата мощност има избор от 8-степенна автоматична трансмисия.

Дизеловите варианти са два:  BlueHDi 110 с 6-степенна ръчна и BlueHDi 130 с автоматична кутия.

Всяка една от модификациите отговаря на емисионният стандарт Euro 6d.

Наред с тези две версии С4 дебютира и в изцяло електрическата версия. Тя е оборудвана с електромотор с мощност 100 кВт или 136 к.с. и с предно предаване. Моторът се захранва от батерия с капацитет 50 кВтч, която има гаранция от 8 години или 160 000 км. Максималният въртящ момент е 260 Нм. От Citroen декларират, че е-C4 може да измине до 350 км автономен пробег според цикъла WLTP. Това е напълно постижимо в режим Eco. За зареждането на автомобила с постоянен ток от 100 кВт са необходими 30 минути, за да може да се зареди 80% от заряда на батерията. Според производителя средният разход на електрическа енергия е 16 кВтч на 100 км, но в зимни условия и на магистралата колата харчи значително повече.

Максималната скорост е ограничена до 150 км/ч. Батерията е монтирана под пода на колата и центърът на тежестта е много по-нисък, от колкото в стандартния C4. Има и функция Brake, която позволява по-бързо да се намали скоростта на автомобила при отнемане на газта без да се натиска спирачката, за да се увеличи автономията. При отпускане педала на газта, скоростта плавно намалява, което от своя страна това позволява частично презарждане на батерията от рекуперацията на спирачната енергия.

За прочутата мека возия на Citroen C4 сега още повече допринася технологията Progressive Hydraulic Cushions. Тя използва амортисьори с два вградени хидравлични буфера, което позволява по-голяма амплитуда на хода им. При големи неравности буталата в амортисьорите забавят движението си постепенно, а благодарение на окачването с прогресивни хидравлични възглавници, возията остава наистина забележително мека.

Сред системите за активната безопасност в новия Citroen C4 са: Active Safety Brake за избягване на удар чрез автоматично задействане на спирачната система, предупреждение за неволно пресичане на осевата линия с функция за задържане на автомобила на пътното платно, автоматично следване на трафика с функция за спиране и последващо потегляне, автоматични фарове, паркинг асистент и много други.

Новият Citroen C4 вече се продава у нас в четири варианта на оборудване. Базовото ниво Live Pack започва от 36 578 лева, а в топ ниво Shine цената стартира от  48 316 лева. Моделът с електрическо задвижване се предлага от ниво Feel на цена 73 113 лева. Преди офериране във всеки шоурум на марката Ви очаква и тест драйв.

Текст: Ивайло Александров
Снимки: Ивайло Александров & София Франс Ауто
Видео: Ивайло Александров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име